Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
KANEI κρύο, κάνει τσίφι/ για το δόλιο το κοτσίφι! Το ξέρω ότι την ξέρετε αυτή την παροιμιώδη φράση. Δεν ξέρετε όμως ότι εγώ την χρησιμοποιώ, αρχίζοντας σήμερα τη στήλη, μεταφορικά. Να σας βοηθήσω. Στην οικονομική κατάσταση αναφέρομαι. Στα χάλια που βρίσκεται η ελληνική οικονομία, δηλαδή.
ΒΡΕΧΕΙ, βρέχει και χιονίζει/ κι ο παπάς χειρομυλίζει. Και η γάτα μαγειρεύει/ και ο ποντικός χορεύει. Εντάξει, τώρα, το καταλάβατε ότι κι αυτήν την παροιμιώδη φράση επίσης μεταφορικά την χρησιμοποιώ. Βουλωμένο γράμμα, διαβάζετε...
ΠΟΙΟ είναι το δόλιο το κοτσίφι; ΠοιOς έιναι ο παπάς που χειρομυλίζει; ΠοιA είναι η γάτα που μαγειρεύει; ΠοιOς είναι ο ποντικός που χορεύει; Τρείς ερωτήσεις που ζητούν απαντήσεις. Εδώ σας θέλω.
ΕΝΤΑΞΕΙ το δόλιο το κοτσίφι είναι ο ελληνικός λαός. ΠοιOς όμως είναι ο παπάς που χειρομυλίζει; ΠοιA είναι η γάτα που μαγειρεύει; ΠοιOς είναι ο ποντικός που χορεύει; Η Κυβέρνηση της χώρας; Η Κομισιόν; Οι οικονομικοί κύκλοι; ΠοιOς είναι τι;
ΒΛΑΣΤΗΜΟΥΝ, λέει, οι κουτόφραγκοι την ημέρα που μπήκε στην ζώνη του Ευρώ η Ελλάδα. Ανάθεμα στην ώρα, κατάρα στη στιγμή, λένε, λέει. Ας πρόσεχαν! Ο ύστερος μετανιωμός τους ένα ευρώ δεν κάνει!
ΜΙΑ ΘΕΣΗ σκιώδους υπουργού κι ο κόσμος όλος! Το όνειρο των νεοδημοκρατών βουλευτών. Απ΄ τα σαλόνια στα αλώνια! Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!
ΜΙΑ ΝΤΟΥΖΙΝΑ "κουφά" μου έστειλε για δημοσίευση ο εκ των εκλεκτών συνεργατών της στήλης, γνωστός τοις πάσι και μη εξαιρετέος εξαιρετικός σατιρικός ποιητής Παυ(β)λής Πολυχρονάκης. "Είν' τα κουφά, απ' τα κουτά τα πιο κουτά/ έχουν ειρμό κι είναι στρωτά και δυνατά", γράφει προλογίζοντάς τα. Δείγμα γραφής "Ο χασονίκης": Των αθλητών τις πλάτες/ συνέχεια μετράς/ μα τρέφεις αυταπάτες/ και λες ότι γλιστράς...
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ Ζουλού/ δεν είμαστε Παπούα/ είμαστε οι άγρια φυλή των Λιλιπούα! Άλλο πάλι και τούτο.
ΒΡΟΧΗ πέφτουν τα στοιχήματα. Πρώτα θα χρεωκοπήσουμε και μετά θα τελειώσει ο διάλογος ή πρώτα θα τελειώσει ο διάλογος και μετά θα χρεωκοπήσουμε; Παλιές μας τέχνες κόσκινα. Και τα στοιχήματα, και ο διάλογος (αυτόν που εμείς θεωρούμε διάλογο τέλος πάντων) και η χρεωκοπία.
ΠΟΙΑ σχολεια μένουν ανοιχτά και όχι ποια είναι κλειστά θα πρέπει να ανακοινώνει η Νομαρχία. Είναι κι αυτή μια πρόταση...
ΚΑΤΕΡΙΝΑ Τασσοπούλου, δημοσιογράφο εφημ. "Θεσσαλία", Βόλος: Σ' ευχαριστώ πολύ και δια της στήλης τόσο για την εγγραφή σου στον κατάλογο των αναγνωστών του Ιστολογίου μου, όσο και για τα μηνύματα και το σχόλιό σου. Εις το επανιδείν εν Χανίοις. Τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στις 24 Ιανουαρίου είναι μια καλή ευκαιρία.
Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ λίγο πριν δώσει εντολή στους στρατηγούς του να χτυπήσουν τους στασιαστές της Στάσης του Νίκα είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει τον θρόνο και να φύγει. Η αυτοκράτειρα Θεοδώρα όμως τον έπεισε ν' αλλάξει την απόφασή του λέγοντας του μεταξύ των άλλων: "Όποιος γεννήθηκε, αναπόφευκτα θα πεθάνει. Στο βασιλιά όμως είναι αδικαιολόγητη η φυγή. Εγώ δεν θα μπορούσα να ζω χωρίς την πορφύρα, ούτε επιθυμώ να ζήσω την ημέρα που δεν θα με αποκαλούν βασίλισσα."
“...Κι όλα μέσα στον χείμαρρο της λιακάδας ξένα,/ άγνωστα κεφάλαια από παράδεισο λησμονημένο,/ εικόνες, συνομιλίες, εκδρομές, ταξίδια αφέγγαρα/ κι εσύ ασυγχώρητος από βέβαιες πράξεις/ κινήσεις άβουλες ανάμεσα στο μηδέν και σε μια γιορτή,/ που δεν ήπιες ποτέ μαζί της ούτε νερό, ούτε κρασί,/ εξόν από συγκινήσεις μάταιες πικρές στη γεύση...”
Από το ποίημα του Χρήστου Κουλούρη "Απομεσήμερο"

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου