Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΣΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ο δάσκαλος έχει φωλιά την τάξη/ κάθε πιτσούνι στη ζωή μαθαίνει να πετάξει. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η μαντινάδα του φίλου ιερωμένου. Τι εικόνα κι αυτή της περιστέρας που μαθαίνει στα περιστεράκια της να πετούν!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΕΝΑ κουλούρι είμαστε/ στα χέρια ενός παιδιού: του χρόνου/ Αυτός μας ροκανίζει από την πρώτη μας στιγμή./ Κι εμείς οι ανόητοι,/ που κάθε μέρα η έλλειψή μας μεγαλώνει,/ λαχταράμε -ολοζωίς- την ολοκλήρωσή μας!». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΠΕΡΙ χρόνου η κουβέντα που κάναμε με τον φίλο μου τον γερω-δάσκαλο τις προάλλες. Για την πορεία του ανθρώπου, του κάθε ανθρώπου και για το μεγαλείο των στιγμών, το μεγαλείο της κάθε στιγμής που περιμένει να το εκμεταλλευτούμε… Κάνουμε ενίοτε και τέτοιας λογής συζητήσεις…
ΣΑΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ο δάσκαλος έχει φωλιά την τάξη/ κάθε πιτσούνι στη ζωή μαθαίνει να πετάξει. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η μαντινάδα του φίλου ιερωμένου. Τι εικόνα κι αυτή της περιστέρας που μαθαίνει στα περιστεράκια της να πετούν!
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Η περιστέρα σε ρόλο μάνας… Η περιστέρα σε ρόλο δασκάλας… Η μάνα σε ρόλο δασκάλας… Η δασκάλα σε ρόλο μάνας… Η μάνα μου σε ρόλο περιστέρας… Ρόλος περιστέρας ο ρόλος της κάθε μάνας, μα και του κάθε δασκάλου… Κλείνω την παρένθεση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όσον αφορά την κοινωνική δικαιοσύνη, η Ελλάδα σύμφωνα με γερμανική έρευνα. Γύρω στο 60% η νεανική ανεργία, ραγδαία η αύξηση του κινδύνου της φτώχειας για τα παιδιά, τεράστιο το βουνό του χρέους για τις επερχόμενες γενιές. Χώρια όλα τ’ άλλα. Πράγματα που φαίνονται κολαούζο δεν θέλουν, όμως… Ομως κάτι μέσα μου ψιθυρίζει ότι όλα μπορούν ν’ αλλάξουν, ότι τίποτα δεν είναι εν τέλει του χαμού, αν το θελήσουμε. Εχει πολλές κρυμμένες δυνάμεις και πολλές προοπτικές, εν τέλει ο τόπος μας.
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ανέχειας πάντως ο πλανήτης μας. Δραματικά τα στοιχεία που δίνουν κατά καιρούς οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 800 εκατομμύρια άνθρωποι, ψάχνουν, λένε, μεταξύ των άλλων, κάθε μέρα να βρουν ένα πιάτο φαγητό. Κι όμως ο ίδιος ήλιος ανατέλλει κάθε πρωί και ο ίδιος ήλιος δύει κάθε βράδυ για όλους. Σαν δεν ντρέπεται! Σαν δεν ντρεπόμαστε!
ΞΕΓΥΡΙΣΜΕΝΗ (τι λέξη!) η τριάρα που έριξε τις προάλλες ο ΑΟ Πλατανιάς στον Εργοτέλη κι ανέβασε απ’ το ναδίρ στο ζενίθ την ψυχολογία του. Να επαναληφθεί κι άλλες φορές, αρχής γενομένης απ’ τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στα Περβόλια, η ευχή μας!
ΟΤΑΝ Ο Δαναός ήρθε από την Αίγυπτο στο Αργος, προσπάθησε να πάρει την εξουσία από τον Γελάνορα. Μίλησαν και οι δυο μπροστά στον λαό και εξέθεσαν τις απόψεις τους, υποσχόμενοι πολλά. Αφησαν, στη συνέχεια, τον λαό να αποφασίσει για το ποιος θα γινόταν βασιλιάς. Το ξημέρωμα της επόμενης μέρας παρουσιάστηκε ένας λύκος και ρίχτηκε σε έναν ταύρο που οδηγούσε ένα κοπάδι βοδιών έξω από το κάστρο. Οι κάτοικοι της πόλης θεώρησαν ότι το συμβάν ήταν θεόσταλτο και παρομοίασαν τον Δαναό με τον λύκο και τον Γελάνορα με τον ταύρο. Σκέφτηκαν δηλαδή ότι όπως ο λύκος δεν ζει με τους ανθρώπους, ούτε ο Δαναός μέχρι τότε ζούσε μαζί τους. Κι ακόμα ότι ο λύκος τελικά νίκησε τον ταύρο. Ετσι ανέβασαν στην εξουσία τον Δαναό. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
«Κατοικώ στη γλώσσα μου, όπως το ψάρι/ μέσα στη θάλασσα, μ’ όλες τις δυσκολίες/ και μ’ όλους τους κινδύνους, που σαν άγρια φίδια/ σε ήμερα περάσματα, ελλοχεύουν κι ανθισμένα./ Βγάζω την όποια ρητορεία στο σφυρί,/ κρατώντας σαν ακριβό πετράδι σιωπηρά την τρέλα μου./ Αλλοτε τραγουδώ κι άλλοτε ψάλλω, αλλάζοντας ρυθμό και προσευχή στο ποίημα, ολοένα/ παλεύοντας με δαίμονες αμέτρητους ακόμη/ και με τον Άγγελό μου κάποτε./ Θαρρείς πως κάθε/ βήμα σου φέρνει κι ένα νέο πρόσωπο/ στην τραγωδία/ που όλο δείχνει να τελειώνει/ μα που ωστόσο διαρκεί χρόνια και χρόνια…/ Είμ’ ο ίδιος θύμα και θύτης, ασυμβίβαστος μέσα στις λέξεις/ και στα κλωνάρια του ποιήματος. Και περιμένω/ την καταδίκη μου ή την αθώωση αργά το βράδυ…».
Το ποίημα “Ασυμβίβαστος” του Π.Β. Πάσχου.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (18.09.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-169/#ixzz3DfE4zkLD
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου