Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«ΑΠΟ ΤΟΤΕ που σε γνώρισα/ με δεκανίκια περπατάς/ και τους μεγάλους χορευτές ζηλεύεις/ πεντάμορφή μου Ελλάδα./ Μα θα πετάξεις κάποτε τα δεκανίκια/ κι ούτε πια θα χορεύεις -κωμικά-/ όπως σου παίζουν -μουσική- οι άλλοι…».   Ιάσων Ευαγγέλου.
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
«ΑΠΟ ΤΟΤΕ που σε γνώρισα/ με δεκανίκια περπατάς/ και τους μεγάλους χορευτές ζηλεύεις/ πεντάμορφή μου Ελλάδα./ Μα θα πετάξεις κάποτε τα δεκανίκια/ κι ούτε πια θα χορεύεις -κωμικά-/ όπως σου παίζουν -μουσική- οι άλλοι…». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.
ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ κάποτε τα δεκανίκια και να μην χορεύει όπως της παίζουν μουσική οι άλλοι, η πατρίδα μας… Μεγάλη κουβέντα κάναμε τις προάλλες με τον φίλο μου τον γερω – δάσκαλο γι’ αυτό το θέμα, ανασκαλεύοντας την ελληνική ιστορία, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Με βάση και το βιβλίο “Από τον Ράιχενμπαχ του Οθωνα, στον Ράιχενμπαχ της Μέρκελ” του Μιχάλη Ψύλου, που παρουσιάστηκε -ως γνωστό- τον περασμένο Μάιο στο Μουσείο Τυπογραφίας της εφημερίδας μας. Μηδέν στο πηλίκον μέχρι τώρα!
ΥΨΗΛΟΥ, λέει, επιπέδου, σύσκεψη των δανειστών της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τον Νοέμβριο για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Πάμε για νέο κούρεμα; Και για νέο “ξύρισμα” δίχως σαπουνάδα, θα ’λεγα. Βρίσκουν και παίζουν; Αφηνόμαστε να μας βρίσκουν, διορθώνω.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, λέει, αρνητική σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις η τρόικα. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι είναι και θετική. Η κυβέρνηση πάντως πανηγυρίζει προκαταβολικά. Απαγορεύεται; Θέμα εντυπώσεων, δημιουργία ατμόσφαιρας!
«ΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ 1941-1944 ο κόσμος ξεπουλούσε για να εξασφαλίσει, κάποια τρόφιμα, στη σημερινή νέα κατοχή ξεπουλά για να ξεπληρώσει και να απαλλαγεί από τους δημευτικούς φόρους». Βαρύς ο λόγος (βλ. εφ. “Χριστιανική”, 28 Αυγούστου τ.ε.) του Γιάννη Ζερβού, βαρύς ξεβαρύς την πραγματικότητα περιγράφει…
ΤΟ ΘΕΜΑ των χωρίς όφελος εκπτώσεων πρόβαλε χθες πρωτοσέλιδα η εφημερίδα μας. Ελλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου, στην καλύτερη περίπτωση. Ελλειψη χρημάτων, ο θάνατος του εμποράκου στη χειρότερη…
ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ σταθμούς έχουμε, από νηπιοβρεφοκόμους ξωμείναμε. Κάθε πέρυσι και καλύτερα, κάθε χρόνου και χειρότερα. Πάει το συνηθίσαμε κι αυτό, όπως συνηθίσαμε και μύρια άλλα όσα, άλλωστε…
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ καθήκοντα αντιδημάρχου… Αναλαμβάνεις καθήκοντα αντιδημάρχου… Αναλαμβάνει καθήκοντα αντιδημάρχου… Ούτε λίγο, ούτε πολύ εννιά είναι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που ανέλαβαν καθήκοντα αντιδημάρχου στον Δήμο Χανίων, θα είναι “χρήσιμοι και αποτελεσματικοί”, όλοι; Αρχή άνδρα και γυναίκα βεβαίως – βεβαίως δείκνυσι.
ΜΕ ΤΗ Σερβία αύριο το βράδυ, η επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων, ύστερα απ’ την πανηγυρική πρόκρισή της στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πάμε για τη φάση των οκτώ. Εθνική Ελλάδος, γεια σου!
ΣΧΕΤΙΚΗ με την εντυπωσιακή πορεία της ομάδας μας η μαντινάδα της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη: «Μπουρούσης, Ζήσης, Πρίντεζης, αήττητοι καλπάζουν/ στοχεύουνε στην κορυφή, τη χώρα μας δοξάζουν». Από το στόμα σου και στου Θεού τ’ αφτί, Νεκταρία, Συνυπογράφουμε!
Ο ΗΡΑΚΛΗΣ, όταν επέστρεψε από την Αφρική με τα μήλα των Εσπερίδων, έμεινε για λίγο στην πόλη Φλειούντα. Εκεί τον επισκέφθηκε ο πεθερός του Οινέας και του παρέθεσε γεύμα. Επειδή, όμως, στον Ηρακλή δεν άρεσε το κρασί, χτύπησε με δύναμη στο πρόσωπο τον νεαρό οινοχόο Κύαθο. Ο νεαρός πέθανε αμέσως. Οι Φλειάσοι, όταν έφυγε από την πόλη τους ο ήρωας, έχτισαν έναν μικρό ναό, κοντά σ’ αυτόν του Απόλλωνα, προς τιμήν του αδικοσκοτωμένου νεαρού οινοχόου. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας, εκδ. “Σαββάλας”).
«Αν προσθέσεις/ την επιπολαιότητα, την ασυνέπεια/ την ιδιοτέλεια, την αδιαφορία/ αφαιρώντας από το άθροισμα/ τα ψέματα/ τα προσχήματα/ τις υποσχέσεις, τις δικαιολογίες/ και αν πολλαπλασιάσεις το υπόλοιπο/ με τη δειλία/ διαιρώντας το γινόμενον/ με τη ματαιοδοξία/ στο πηλίκον απομένει το καθεστώς/ κάποιας δημοκρατικής χώρας».
Το ποίημα “Οι τέσσερις πράξεις” του Κωνσταντίνου Βάσση.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (06.08.2014)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου