Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ


«[...]αρχίζουν τα μαθήματα των σχολείων και θα πήξουν οι δρόμοι της πόλεως από μαύρες ποδιές και μαθητικά πηλίκια», διαβάζουμε στο φ. της εφ. “Κήρυξ” της 16ης Σεπτεμβρίου του 1956… Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα με τον αγιασμό στα σχολεία μας παρουσιάζουμε κάποιες εικόνες αλλά και μικρά ενδιαφέροντα -ελπίζουμε- στοιχεία που σχετίζονται με τη σχολική χρονιά 1956-1957 στον νομό μας.
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΝΕΙΣ
Έναρξη σχολικής χρονιάς !956-1957
«[...]αρχίζουν τα μαθήματα των σχολείων και θα πήξουν οι δρόμοι της πόλεως από μαύρες ποδιές και μαθητικά πηλίκια», διαβάζουμε στο φ. της εφ. “Κήρυξ” της 16ης Σεπτεμβρίου του 1956… Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σήμερα με τον αγιασμό στα σχολεία μας παρουσιάζουμε κάποιες εικόνες αλλά και μικρά ενδιαφέροντα -ελπίζουμε- στοιχεία που σχετίζονται με τη σχολική χρονιά 1956-1957 στον νομό μας! Την “εικόνα” που περιγράφεται αρχικά, αλιεύσαμε μέσα από τη στήλη “ΠΕΝΝΙΕΣ” όπου διαβάζουμε ακόμη ότι «εν όψει του ανοίγματος των σχολείων, τα βιβλιοχαρτοπωλεία της πόλεως εγέμισαν από σχολικά είδη και περιμένουν πελατείαν» ενώ παρακάτω στην επόμενη “ΠΕΝΝΙΑ” διαβάζουμε κάτι που αφορά τους γονείς των μαθητών: «τι έχουν να τραβήξουν πάλι οι φουκαράδες οι γονείς από τα βλαστάρια των, είναι εύκολο να φαντασθή κανείς». Το θέμα με τις κενές θέσεις στα σχολεία πάντοτε προσπαθούσαμε να το λύσουμε δυο-τρεις ημέρες πριν ή κι ενώ είχαν ανοίξει τα σχολεία. Σχετική η είδηση που διαβάζουμε παραμονές του αγιασμού στα σχολεία, ότι… κάποιες από τις κενές θέσεις στον νομό μας, θα καλύπτονταν με «μετατιθέμενους δημοδιδασκάλους εκ Βορείου Ελλάδος». Η είδηση… δεν προερχόταν από επίσημα χείλη αλλά «κατά πληροφορίας παρασχεθείσας εξ Αθηνών» της εφημερίδας η οποία δημοσιεύει τα παρακάτω ονόματα δημοδιδασκάλων: «Νικ. Γαϊτάνος εκ Τριφυλλίου Αλεξανδρουπόλεως εις Αγιον Ιωάννην Χανίων, Ευστρ. Δανδουλάκης εκ Νεστορίου εις Γεωργιούπολιν, Εμμ. Ζέρβας εκ Λειβαδιτσίου εις Νίππος, Στυλ. Αβραμάκης εκ Δρυοβουνίου Βοΐου εις Αγίαν Ειρήνην Σελίνου, Νικολ. Φραγκάκης εκ Πενταλόφου Παιωνίας εις Επανοχώρι Σελίνου, Μαρία Κουρουζάκη εξ Ασπρουλή Βοΐου εις Βαφέ Αποκορώνου, Γεωργ. Κοζυράκης εξ Αχλαδίου Βοΐου εις Αχλάδαν Κυδωνίας, Εμμ. Μπαγλάνης εξ Ελευθερωτών εις Ασή Γωνιά». Κι ενώ η σχολική χρονιά ξεκινούσε τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου, στο φύλλο του Σαββάτου 22 Σεπτεμβρίου βρίσκουμε μια ανακοίνωση από το “Γυμνασιακό Παράρτημα Χ. Σφακίων”, την οποία υπέγραφε ο τότε ΓυμνασιάρχηςΑντ. Σεργεντάνης: «Καθίσταται γνωστόν εις τους ενδιαφερομένους, ότι αι εισιτήριαι εξετάσεις διά την Α” τάξιν του Γυνασιακού Παραρτήματος Χώρας Σφακίων θα ενεργηθώσι την 24 τρέχοντος και ώραν 8π.μ.[...]».
Γυμνάσια λοιπόν δεν λειτουργούσαν σε όλο τον νομό αλλά για τις ανάγκες κάποιων περιοχών είχαν δημιουργηθεί “Γυμνασιακά Παραρτήματα” (π.χ. στην Κάντανο λειτουργούσε παράρτημα του Γυμνασίου Παλιόχωρας). Ομως στα Σφακιά δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο με αποτέλεσμα «πλείστοι κάτοικοι της επαρχίας Σφακίων» να στείλουν επιστολή προς τον Κήρυκα για να ζητήσουν «όπως διά της εγκρίτου εφημερίδος σας βοηθήσετε τας προσπάθειάς μας ίνα αι Αρμόδιαι Αρχαί (Νομαρχία και Γεν. Γεν. Επιθ/σις Εκπαιδεύσεως) δείξουν την δέουσαν κατανόησιν επί του ζωτικού τούτου θέματος». Στην επιστολή τους παρουσίαζαν τη διαμορφωμένη κατάσταση κάνοντας λόγο και για τη σχολική χρονιά 1953-1954 κατά την οποία είχε λειτουργήσει παράρτημα εκεί. …Τέλος αφού ευχηθούμε σε όλους: μαθητές, δασκάλους, γονείς κ.λπ. “καλή σχολική χρονιά”, κλείνουμε με κάποιες “διαπιστώσεις” και πάλι από τις τις “ΠΕΝΝΙΕΣ”, της 25ης Σεπτεμβρίου. Διαβάζουμε: «Ηρχισαν από χθες τα μαθήματα εις τα γυμνάσια της πόλεως. – Θα περάσουν όμως αρκετές ημέρες ακόμη για να συνηθίση η μαθητιώσα νεολαία εις την ιδέαν ότι επανήλθεν εις τα θρανία. – Μόνον οι της πρώτης τάξεως που είναι συνήθως ενθουσιώδεις προσαρμόζονται αμέσως» επισημαίνει ο γράφων τη στήλη!
Χανιώτικα νέα (11.09.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/enarxi-scholikis-chronias-1956-1957/#ixzz3D0zJyewx
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου