Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο Νηπιαγωγείο Χανίων
Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή Ελλάδα

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
«Μίκης Θεοδωράκης: Μια ζωή Ελλάδα» ο τίτλος της μουσικοχορευτικής παράστασης που παρουσίασε το  «ἐμείς»  (δασκάλες, παιδιά γονείς και φίλοι)  του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, πριν από λίγες μέρες στο θέατρο «Δημἠτρης Βλησίδης» της Πόλης μας, στην εκδήλωση τιμής για τον Μεγάλο Κρητικό και κατ’ εξοχήν  Έλληνα που έγιναν στον τόπο μας.
Και εκ στόματος νηπίων ο αίνος», έγραψα στις «Στἀσεις» (βλ. Χ. Ν., 10.06.2016)  για τον Μίκη τον Ουρανομήκη! Ξεστάθηκαν όσοι είδαν την παράσταση. Απίστευτα και όμως αληθινά όλα όσα έβλεπαν τα μάτια τους και άκουγαν τα αυτιά τους!
Αν είναι δυνατόν ένα νηπιαγωγείο να προσεγγίζει, έττσι όπως συνολικά, αγαπητικά και με γνώση το 11ο Νηπιαγωγείο προσέγγισε το έργο του Μϊκη! Τι να πω για τις δασκάλες των παιδιών, τη Μαρί ασκορδίλη, την Ελάνη Βλησίδη και τη Μαρία Φωτάκη (δικό τους το κείμενο στον σημερινό Παιδότοπο) που είχαν την ιδέα της Παράστασης και σήκωσαν στους ώμους των την υλοποίηση της! Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από ό, τι, όταν υπάρχουν τέτοιοι δάσκαλοι, που υπερασπίζονται όπως εκείνες υπερασπίζονται το μέλλον των παιδιών, υπάρχει ελπίδα!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!

Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

δάσκαλος



 Εκείνος ένας μεγάλος Έλληνας που ανήκει  στους μεγάλους κλασικούς δημιουργούς της Ευρώπης, με έργο συνεχές, σε μια πορεία ζωής, που καθόρισαν το Χρέος και η Τέχνη.
Οι μαθητές μας μικρά παιδιά που θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν το Μεγάλο. Η επιλογή του σπουδαίου Έλληνα έγινε όχι μόνον για την ιδιαίτερη αξία του λόγου και της μουσικής του αλλά και για να υπενθυμίσει τον ανθρωπισμό ενός έργου, που αποκαλύπτει και αποκαλύπτεται στο σύγχρονο άνθρωπο.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία ο Μίκης Θεοδωράκης δηλώνει παρών ανοίγοντας τα Χέρια φτερούγες του όπως αναφέρει στο ομώνυμο ποίημά του και ο ποιητής Γιώργος Δουατζής που άνοιξε την εκδήλωσή μας ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ –ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ στο θέατρο Βλησίδη την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016.
«Χέρια - φτερά που μας ταξίδεψαν
σε κόσμους μουσικούς του ονείρου
Χέρια - φτερούγες απλωμένες αγκαλιά ζεστή
τις ώρες που πάγωνε η ελπίδα
Ρωμιοσύνης φτερούγες
στου κόσμου τους  ωκεανούς…»




Τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων μαζί με τους γονείς τους, τις εκπαιδευτικούς, τους καθηγητές μουσικής Βαγγέλη Βαϊγκούση και Ναυσικά Νικολακάκη και το Χορευτικό Όμιλο Αροδαμός παρουσίασαν οκτώ τραγούδια του μεγάλου δημιουργού που είχαν επεξεργαστεί για δύο μήνες στην τάξη.
Ξεκίνησαν με το «Που ‘ναι πιο καλά» που γράφτηκε μέσα στην παγωνιά της Ιστορίας – στη δοκιμασία του ’40 – στην πρώτη του εφηβεία και αποτελεί τις πρώτες απόπειρες του συνθέτη να μελοποιήσει ποιήματα και στίχους από τον Βασίλη Ρώτα και τον Κωστή Παλαμά, μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό και την Αντιγόνη Μεταξά.
Συνέχισαν με δρώμενα και τα τραγούδια «Μαργαρίτα Μαργαρώ» και «Πάμε βόλτα στα Χανιά» από τη συλλογή Αρχιπέλαγος που ο ελληνικός λαός τραγούδησε πολύ και τα έκανε δικά του. Καθώς όπως αναφέρει ο, κατά μακαριστόν Ειρηναίο, Ουρανομήκης ο λαός ήταν εγκαταλελειμμένος, την εποχή που γράφτηκαν αυτά τα τραγούδια (τέλη του 1960 με αρχές του 1961). Εγκαταλελειμμένος και υποβαθμισμένος. Όταν όμως του ξαναδίνεις τη δική του αξιοπρέπεια, τη δική του τη μνήμη, τότε ο λαός γίνεται περήφανος, τότε χαίρεται.


Στην πρόκληση της θεατρικής μουσικής δεν ήταν δυνατόν να μην ανταποκριθεί ο Μίκης Θεοδωράκης. Μέσα στον ανεκτίμητο μουσικό θησαυρό που μας χάρισε ο Μίκης η μουσική την οποία συνέθεσε για το θέατρο κατέχει θέση εξέχουσα. Από τη θεατρική επιθεώρηση «Μαγική πόλη» του 1963 σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά στο θέατρο Παρκ, τη θρυλική πλέον σύμπραξη του Μίκη Θεοδωράκη με τον Μάνο Χατζιδάκι, το «Βάρκα στο γιαλό» που παρουσίασαν με δρώμενο και τραγούδησαν οι μικροί μαθητές μας.


Ο Μίκης Θεοδωράκης σε ένα κορύφωμα έμπνευσης, ευαισθησίας και τόλμης συνέδεσε το ήθος της αρχαίας τραγωδίας με τους μύθους και τα σύμβολα της νεοελληνικής ιστορίας και τα δομικά στοιχεία του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού. Τα τραγούδια που δημιουργήθηκαν για αυτό το 1962 και τραγουδήθηκαν από τον μεγάλο Γρηγόρη Μπιθικώτση, τραγούδια δοξαστικά του λαϊκού ελληνικού πολιτισμού, έμελλε να σφραγίσουν το σύγχρονο Έλληνα. Δείγμα αυτών ο «Απρίλης» που απέδωσαν με ένταση τα παιδιά μας.
Και περάσαμε στο 1968, με «Τα 18 λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας” που είναι το “πιστεύω” της αιώνιας πάλης της Ρωμιοσύνης για την Ελευθερία». Ο Θεοδωράκης ζήτησε από τον Ρίτσο ποιήματα εμπνευσμένα από την τότε επικαιρότητα να τα κάνει τραγούδια κι ο Ρίτσος έγραψε κάτι απλό και λιτό, που να εκφράζει ολόκληρη την τότε κατάσταση. Μεταξύ αυτών που ακούστηκαν περισσότερο είναι και το «Κουβέντα μ’ ένα λουλούδι» που ερμηνεύτηκε στη συνέχεια.
Με ένα απόσπασμα από την ταινία «Ζορμπάς» και δρώμενο από τα παιδιά και του χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Χανίων ΑΡΟΔΑΜΟΣ Παπαδάκη Γιώργο, Παπαδοκοκολάκη Στέλλα, Παντελάκη Μιχάλη και Σολάκη Χριστίνα, παρουσιάστηκε το γνωστό σε όλους μας συρτάκι υπό το ρυθμικό χειροκρότημα όλου του θεάτρου. Τα νήπια με κινήσεις συνόδευσαν τους χορευτές στο χορό αυτό που χορογραφήθηκε από τον Γιώργο Προβιά το 1964 για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek) από αργές και γρήγορες κινήσεις του χασάπικου.


Και η τιμητική αυτή εκδήλωση, την οποία χαιρέτισε εκ μέρους του Συλλόγου «των Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη η Ελισάβετ Βερούλη, έκλεισε με το τραγούδι ‘’Έχε το νου σου στο παιδί’’ . Του εξαιρετικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα "προδομένα" της περιόδου 1980-2000 και που δεν αναγνωρίστηκε, μέχρι και σήμερα, ποτέ "εμπορικά", παραμένοντας ωστόσο φωτεινή αχτίδα μέσα στο σκοτεινό μουσικό μεσαίωνα της δεκαετίας '90. Όλοι μαζί παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί και κοινό τραγούδησαν συνοδεία των κιθάρων του Β.Βαϊγκούση και Ν.Νικολακάκη
Και όταν θα 'ρθουν οι καιροί | που θα 'χει σβήσει το κερί | στην καταιγίδα | Υπερασπίσου το παιδί | γιατί αν γλιτώσει το παιδί | υπάρχει ελπίδα!
Με την ιαχή ‘’Μίκη Θεοδωράκη σου χρωστάμε πολλά! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ’’ τα νήπια του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων έκλεισαν την εκδήλωση ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ –ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ, κλείνοντας και την αυλαία του σχολικού έτους 2015-16.


ΟΙ Νηπιαγωγοί
Μαρία Σκορδίλη, Ελἐνη Βλησίδη, Μαρία Φωτάκη

Χανιώτικα νέα (18.06.2016)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου