Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Οι παροιμίες πάντως «φύλαγε τα ρούχα σου, να ’χεις τα μισά», όπως και το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση  ( Σ. Σ:  Ιδιωτικοποίηση Τάφων Βενιζέλων) και πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση! Βέβαια από την άλλη… πολλά έχουν δει τα μάτια μας με αποτέλεσμα να μην έχουμε εμπιστοσύνη ακόμα κι αν έχουμε δεμένο τον γάιδαρό μας.
Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Νεκτάριος Ευ.  Κακατσάκης


Δείτε περισσότερα... ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




Κάλλιο γαϊδουρόδενε…

Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Τον τελευταίο καιρό μία από τις ειδήσεις που “παίζουν” είναι και αυτή για την μετονομασία του κλειστού ΟΑΚΑ σε “Νίκος Γκάλης” προς τιμήν του μεγάλου Ελληνοαμερικανού αθλητή, ο οποίος μάλιστα συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό της χώρας.
Με αφορμή τα παραπάνω, σε ραδιοφωνική εκπομπή άκουσα και… μεταφέρω το παρακάτω σχόλιο που λέχθηκε μεταξύ “σοβαρού και αστείου”: «το μετονομάζουν σε “Νίκος Γκάλης”, για να έχει μεγαλύτερη αξία πώλησης».
Αυθορμήτως ήρθε στο μυαλό μου η πώληση του “δικού μας” αεροδρομίου “Δασκαλογιάννης”, το οποίο δεν θα πωλούσαμε και δεν θα παραχωρούσαμε ποτέ!
Aνέτρεξα δε στα “Ευθύβολα” που είχαν δημοσιευθεί στις 26 Νοεμβρίου 2014, όταν είχε οριστικοποιηθεί η πώληση και του αεροδρομίου Χανίων -μαζί με άλλα περιφερειακά αεροδρόμια- στη FRAPORT. Τότε μεταξύ άλλων στο κείμενο αναφερόταν ότι «η ιστορία του “Δασκαλογιάννης” είναι χαρακτηριστική της αδυναμίας μας να συστρατευθούμε και αποδεικνύει ότι δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάτι για το οποίο υπερηφανευόμαστε[…] Απλά… εξαφανίστηκε μέσα από τα μάτια μας.
Τα πάντα έχουν να κάνουν με τη σημειολογία[…]. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι με την ιδιωτικοποίηση του “Δασκαλογιάννης” χάνουμε… γη, έτσι απλά! Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τη γη μας και δημιουργούμε ένα… προηγούμενο που στο μέλλον ενδεχομένως όταν κάποια στιγμή έρθουν να μας πάρουν τον Δημοτικό Κήπο, “με τον παρά τους θα το κάνουν” κι έπειτα όταν θελήσουν να αγοράσουν τον Φάρο ποιος αποκλείει πως δεν θα τα καταφέρουν ή αν επιθυμήσουν τον Φιρκά δεν αποκλείεται να τον δώσουμε… αμαχητί κι αυτόν.
Σενάρια από το μέλλον θα πει κανείς τα οποία εμπεριέχουν αρκετή δόση επιστημονικής φαντασίας. Ισως!
Ομως, ειδικά όταν οι καταστάσεις θα έχουν “σφίξει” κι εμείς δεν θα ’χουμε λευτά, το μόνο για το οποίο δεν θα νοιαστούμε είναι να κρατήσουμε τα παραπάνω ή ό,τι άλλο υπάρχει προς πώληση εκείνη την εποχή. Ετσι, όταν κάποια εποχή ιδιωτικοποιηθούν και οι… τάφοι των Βενιζέλων, τότε, ίσως να καταλάβουν οι επερχόμενοι σε τι ατόπημα είχαμε πέσει εμείς».
Σήμερα 1,5 και πλέον χρόνο μετά, τα πράγματα έχουν κάπως έτσι εξελιχθεί. Τόσο στα εν Χανίοις όσο και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Παρελθοντικό ανέκδοτο οι κόκκινες γραμμές που έχουν πια αποχρωματοποιηθεί, όντας πλέον ροζ, άσπρες και τελικά αόρατες ωσάν να μην υπήρξαν.
Kάπως έτσι λοιπόν ξεκινούν οι απόλυτα δικαιολογημένες ανησυχίες όπως αυτή για τους τάφους των Βενιζέλων αλλά και για άλλα “ακίνητα – φιλέτα” όπως αναφέρθηκαν στο χθεσινό φύλλο των “Χ.Ν.”.
Οι παροιμίες πάντως «φύλαγε τα ρούχα σου, να ’χεις τα μισά», όπως και το «κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε» ταιριάζουν απόλυτα στην περίπτωση και πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση! Βέβαια από την άλλη… πολλά έχουν δει τα μάτια μας με αποτέλεσμα να μην έχουμε εμπιστοσύνη ακόμα κι αν έχουμε δεμένο τον γάιδαρό μας.

Χανιώτικα νἐα (08.06.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/kallio-gaidourodene/#ixzz4Az36qHZl 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου