Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Το ντοκιμαντέρ μας για την Αρχαία Απτέρα
Καλοί μας φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για το ντοκιμαντέρ του 2ου Γυμνασίου Χανίων, με θέμα το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, που απέσπασε πέρυσι το 2ο πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό που προκήρυξαν από κοινού το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Πολιτισμού, η ΕΡΤ και το σωματείο “Διάζωμα”, με θέμα “Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα;”, ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο. Να ΄ναι καλά ο ιδιαίτερα δραστήριος διευθυντής του ιστορικού σχολείου της πόλης μας Αντώνης Αθανασάκης, που ανταποκρίθηκε στην πρόταση που του έκανα και μου έστειλε το σχετικό υλικό. “Τι ευλογία κι αυτή να είσαι Δάσκαλος”, είχα γράψει στο εισαγωγικό μου σημείωμα σ’ έναν προηγούμενο Παιδότοπο (28.11.2016), στον οποίο φιλοξενούνταν εργασίες παιδιών του ίδιου Σχολείου για την μοναδική στο είδος της εκδήλωση υιοθεσίας (συμμετείχε σ’ αυτήν και μαθητές του Γυμνασίου Βάμου, εργασίες των οποίων είχαν φιλοξενηθεί σε προηγούμενο Παιδότοπο) του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας… Επανέρχομαι και σ’ αυτήν σήμερα, όπως και στην άλλη σχετική, με κάποιο συμπλήρωμα. Τί ευλογία για τον Παιδότοπο να φιλοξενεί τέτοιας λογής εργασίες, που λειτουργούν και σαν προκλητικές προσκλήσεις μα και σαν προσκλητικές προκλήσεις!

Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης




«Η συμμετοχή μου στο ντοκιμαντέρ που ετοίμασε το σχολείο μου για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας ήταν για μένα μια ευχάριστη έκπληξη. Ένιωσα χαρά και αλλά και άγχος, αφού εγώ ήμουν στην ομάδα του σκίτσου του σχολείου μου και δεν είχα ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με τον κινηματογράφο. Ο χαρακτήρας που θα έπρεπε να υποδυθώ στην ταινία ήταν ένας ονειροπόλος μαθητής με ταλέντο στο σκίτσο και πολύ φαντασία. Επειδή αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά έχω και γω, ήταν σαν να «έπαιζα» τον εαυτό μου και έτσι χαλάρωσα αρκετά και το απόλαυσα. Τα γυρίσματα ήταν για μένα μια ξεχωριστή εμπειρία για την ζωή μου Έμαθα ουσιαστικά πώς γυρίζονται οι ταινίες και πόσο κόπο και προσπάθεια χρειάζεται για να έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Επίσης, ήμουνα ενθουσιασμένος και για το ότι γνώριζα παράλληλα και την ιστορία αυτού του μαγικού τόπου με το υπέροχο αρχαίο θέατρο της Απτέρας.
Τέλος, θα μου μείνει αξέχαστη η στιγμή που πρωτοείδα τελειωμένη την ταινία μας στην μεγάλη οθόνη του κινηματογράφου μαζί με ολόκληρο το σχολείο μου. Ο ενθουσιασμός μου και η περηφάνεια μου δεν περιγράφεται.»
Γιώργος Πεπές, ο μικρός πρωταγωνιστής της ταινίας,
μαθητής του 2ου Γυμνασίου Χανίων





«Το να γυρίσει κανείς ένα ντοκιμαντέρ για έναν αρχαιολογικό χώρο σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί όχι μόνο ιστορικές γνώσεις αλλά και έναν τρόπο παρουσίασης που να προσελκύει το ενδιαφέρον του θεατή. Όταν, βέβαια, δημιουργήσαμε το σενάριο, ομολογώ ότι όλες οι επιφυλάξεις παραμερίστηκαν και αισθάνθηκα σίγουρη πως θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν με ενθουσιασμό οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους και αποκομίζοντας οφέλη σε πολλά επίπεδα: και σε επαφή με την ιστορία του τόπου τους ήρθαν και ανακάλυψαν νέες τους ικανότητες. Κυρίως όμως γεύτηκαν τη χαρά της συνεργασίας και της δημιουργίας. Η συμμετοχή του ντοκιμαντέρ στο διαγωνισμό του σωματείου “Διάζωμα” «Οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα» και η κατάκτηση της δεύτερης θέσης αποτέλεσε το επιστέγασμα του όλου εγχειρήματος και μας έδωσε μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Βέβαια, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα, εμείς, ως εκπαιδευτικοί, είχαμε ήδη ανταμειφθεί αντικρίζοντας τη λάμψη στα νεανικά μάτια των μαθητών μας και ερχόμενοι σε μία πιο ουσιαστική επαφή με αυτόν τον τόσο μαγευτικό τόπο, της αρχαίας Απτέρας.»
Μπιλάλη Μαρία, Φιλόλογος




«Η συμμετοχή μου στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Αν και κουραστήκαμε λιγάκι με τις πολλές ώρες των γυρισμάτων κάτω από τον καυτό ήλιο, η αίσθηση της δημιουργίας αλλά και η ατμόσφαιρα που πρόσφερε ο μαγικός χώρος του αρχαίου θεάτρου μας γέμιζε ενέργεια. Παράλληλα μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω και την ιστορία του τόπου και να ταυτιστώ μαζί του. Νιώθω περηφάνια και ξεχωριστή χαρά που ήμουν ένα μικρό κομμάτι της υπέροχης αυτής συλλογικής προσπάθειας.»
Παυλίνα Μπαϊλάκη
Μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Χανίων





«Η συμμετοχή του σχολείου μας στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «οι μαθητές μας ξεναγούν στα αρχαία θέατρα» που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, η ΕΡΤ και το σωματείο “Διάζωμα”. μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε με βιωματικό τρόπο τον μοναδικά ξεχωριστό τόπο της αρχαίας Απτέρας και να ανακαλύψουμε τον απίστευτο πολιτισμό μας αλλά και την δυνατότητα για ξεχωριστές εμπειρίες συνεργασίας. Η αρμονική συνεργασία της κινηματογραφικής, της θεατρικής και της ομάδας σκίτσου – animation του σχολείου μας απέδωσε εκπληκτικά αποτελέσματα και παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές μας να ξεδιπλώσουν όλες τις δυνατότητες και δεξιότητές τους αλλά και την φαντασία και αστείρευτη δημιουργικότητά τους. Έμαθαν να συνεργάζονται και κυρίως διαπίστωσαν βιωματικά την ολότητα της γνώσης και την αξία του πολιτισμού και της τέχνης, εμπλέκοντας την τοπική ιστορία, τα αρχαία ελληνικά, τα αγγλικά με την τέχνη του κινηματογράφου, του σκίτσου, του animation και της θεατρικής παιδείας.
Ήταν μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για όλους μας και μας έδειξε τον δρόμο για ένα «άλλο» σχολείο δημιουργικό και ευχάριστο τόσο για τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.»
Αθανασάκης Αντώνης, Δ/ντής του 2ου Γυμνασίου Χανίων και
υπεύθυνος του προγράμματος «οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χανίων
μας ξεναγούν στο αρχαίο θέατρο της Απτέρας»




Περπατώντας μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, στην πλευρά του λόφου που κοιτάζει προς τα Λευκά Όρη, θα συναντήσετε το θέατρο σε μία κατάφυτη με ελιές περιοχή. Στα αρχαία χρόνια η θέση του ήταν μέσα στα τείχη της αρχαίας Απτέρας και, μάλιστα, κοντά σε μία από τις εισόδους της πόλης. Το θέατρο χτίστηκε στα ελληνιστικά χρόνια και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε ασβεστόλιθος, μία τοπική πέτρα από την οποία ήταν χτισμένα τα περισσότερα κτήρια της αρχαίας Απτέρας. Είναι, μάλιστα, το αρχαιότερο θέατρο που έχει ανασκαφεί μέχρι στιγμής στην Κρήτη. Βέβαια στη ρωμαϊκή εποχή, τον 1ο αι. μ.Χ., στο αρχικό του σχέδιο έγιναν αλλαγές και προσθήκες. Με το πέρασμα των αιώνων το θέατρο εγκαταλείφθηκε και το μεγαλύτερο μέρος του καλύφθηκε από χώμα. Ξαναήρθε στο φως από τους αρχαιολόγους με την ανασκαφή που ξεκίνησε το 2008. Μην φανταστείτε όμως ότι η διαδικασία αυτή ήταν εύκολη και χωρίς εμπόδια.
ΠΗΓΗ: \\\C:Userw\user\Downloads\theatro-apteras(2)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου