Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Να ζεις, να μάχεσαι, να ’χεις απαντοχή… εκεί η νίκη




Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Γέλιο ή κλάμα, άσπρο ή μαύρο; Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία;
Kάποια από τα πολλά ερωτήματα στο κατώφλι της νέας αυτής χρονιάς, του “νέου ξεκινήματος” -που έχω στο μυαλό μου. Ενα “ξεκίνημα” που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη συνέχεια μίας σειράς καταστάσεων που βιώνουμε από την πρώτη ημέρα που εμφανιζόμαστε στη γη!
Εστω κι αν οι μικροί αυτοί κύκλοι που δημιουργούνται με ή δίχως τη δική μας βοήθεια, άλλοι κλείνουν, άλλοι μένουν ανοικτοί, άλλοι οδηγούνται προς το κλείσιμο και άλλοι φτάνουν κοντά σε αυτό… μας δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι ολόκληρες ζωές.
Ισως αυτή η ψευδαίσθηση να μας βοηθά να προχωρούμε, να εξακολουθούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και να οδεύουμε τον δρόμο του ο καθείς.
Καλή χρονιά: κάτι ανάλογο ίσως συμβαίνει και με τούτη την ευχή, που ωστόσο ψευδαίσθηση δεν είναι! Καλή χρονιά, λοιπόν, που ως θετικός χαιρετισμός μάς προδιαθέτει για ένα καλό ξεκίνημα και γιατί όχι;
…Τούτος ο νέος αριθμός, το 2017, που ήρθε στη ζωή μας που θα μείνει εδώ για 365 ημέρες, σηματοδοτεί την αρχή ενός ακόμη κύκλου που μας μαγνητίζει να τον ακολουθήσουμε…
«Καλή χρονιά και είθε τα όνειρα, οι στόχοι όλων να πραγματοποιηθούν», να η ανθρώπινη αδυναμία· σε τέτοιους δύσκολους καιρούς να εύχεσαι τέτοιες ευχές όπως η παραπάνω.
Ανθρώπινη αδυναμία, ναι, και πέρα για πέρα πραγματική σε ένα κόσμο που μάχεται εναντίον του ίδιου του του εαυτού να παραμείνει αταλάντευτος… και έτσι παραμένει αν το σκεφτείς! Αφού χιλιάδες χρόνια τώρα που το είδος μας βρίσκεται εδώ, και όπως αυτό εξελίσσεται, έχει μάθει να δημιουργεί, να ζει και να πεθαίνει με τις αδυναμίες και τις δυνατότητές του, με τις ανάγκες και τα όνειρά του που προσπαθεί να πραγματοποιήσει.
Τούτος ο χρόνος σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ας προσδώσει ακόμη περισσότερη δύναμη και απαντοχή σε όλους να μπορούν να ζουν και να πραγματοποιούν τα μικρά και μεγάλα τους όνειρα, να στοχεύουν και να λυτρώνονται από τα μικρά και τα μεγάλα τους βάρη…

Χανιώτικα νέα (05.01.2017)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου