Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

ΣΤ1 ΤΑΞΗ 5ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ
Τα Θεοφάνια στη Νέα Χώρα


Καλοί μου φίλοι, καλά Θεοφάνια!
Των Θεοφανίων \χθες και ο Παιδότοπος μας πήγε στη Νέα Χώρα. Ξεχωριστός ο εορτασμός αυτής της μέρας στην όμορφη αυτή γειτονιά των Χανίων, όπως και σε άλλους παραθαλάσσιους τόπους της πατρίδας μας, άλλωστε. Φαίνεται ξεκάθαρο αυτό ιδιαίτερα στις ζωγραφιές που φιλοξενούνται μαζί με σχετικές εργασίες που μου έστειλαν τα παιδιά της Στ1 τάξης του 5ου Δημ. Σχ. Χανίων με ταχυδρόμο, τον φίλο μου δάσκαλο τους, Λάμπρο Θέο. Θεοφάνια σημαίνει να κατεβαίνουν όλοι οι κάτοικοι και των δύο ενοριών της Νέας Χώρας στο Λιμανάκι, δίπλα στην Αμμούτσα. Θεοφάνια για τα παιδιά σημαίνει να ρίχνει ο παπάς τον σταυρό στη θάλασσα για να αγιάζονται νερά και να πέφτουν οι κολυμβητές να τον πιάσουν. Θεοφάνια σημαίνει ευλογία, Θεοφάνια σημαίνει καινούργια αρχή! Εκτός, βέβαια, απ’ όλα τα άλλα.
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα, Λάμπρο και καλά μου Εκτάκια!
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα σε όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Δάσκαλος

 Oπως σε όλες τις πόλεις έτσι και στα Χανιά, ο εορτασμός των Φώτων γίνεται με λαμπρότητα και είναι μια ξεχωριστή μέρα για όλους τους κατοίκους. Την παραμονή της γιορτής, γίνεται στην εκκλησία ο πρώτος εορτασμός των Θεοφανίων. Μετά ο παπάς πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι με τον σταυρό στο χέρι και ένα κλωνάρι βασιλικό και αγιάζει όλους τους χώρους.
Στις 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων, γίνεται ο μεγάλος αγιασμός. Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μαζί ακολουθούμε τους ιερείς μέχρι το λιμανάκι της Νέας Χώρας, όπου ρίχνουν τον σταυρό και αγιάζουν τα νερά. Ο παπάς πετάει τον σταυρό στη θάλασσα κάποιοι βουτάνε να τον πιάσουν. Ο πρώτος που θα τον πιάσει, φιλάει το χέρι του παπά και εκτός από τύχη κερδίζει και ένα συμβολικό δώρο .
Ο αγιασμός των υδάτων είναι μια σημαντική μέρα για κάθε χριστιανό και δείχνει μια καινούρια αρχή στη ζωή του !
Ραφαέλα Κατσουλάκη  

Τα Θεοφάνια γιορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα στη Νέα Χώρα. Την προηγούμενη μέρα τα παιδιά ξεκινούν από νωρίς να πούν τα κάλαντα. Την ημέρα των Φωτών πηγαίνουν όλοι από το πρωί στην εκκλησία να ακούσουν τη θεία λειτουργία. Μετά ξεκινάνε με μεγάλες πομπές και πηγαίνουν όλοι προς το Λιμανάκι της Νέας Χώρας. Η ατμόσφαιρα είναι πανηγυρική. Η μπάντα του Δήμου παίζει και όλοι κοιτούν με αγωνία. Συνήθως έχει πολύ κρύο αλλά οι κολυμβητές πηδούνε στα παγωμένα νερά να πιάσουν τον σταύρο. Το να πιάσεις τον σταυρό θεωρείται μεγάλη ευλογία.
Οπως έχω ακούσει οι άνθρωποι λένε ότι την μέρα των Φώτων έφευγαν οι καλικάντζαροι γιατί φοβούνται τον αγιασμό.
Γενικά η μέρα των Θεοφανίων είναι λαμπρή.
Ανδρόνικος Παναγιωτίδης.

Η γιορτή των Θεοφανίων είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για τους χριστιανούς. Αρχικά όλοι πάνε να ακούσουν τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Αικατερίνη. Μετά όλοι ακολουθούν τους ιερείς ως το λιμανάκι της Νέας Χώρας, όπου εκεί θα πέσει ο σταυρός. Εκεί υπάρχουν έτοιμοι κολυμβητές για να πιάσουν τον σταυρό .
Oποιος πιάσει πρώτος τον σταυρό, φυλάει το χέρι του ιερέα κι εκείνος του δίνει ένα συμβολικό δώρο. Γύρω από το λιμανάκι υπάρχουν βάρκες που πετάνε πυροτεχνήματα την ώρα που βουτούν οι κολυμβητές.
Αλέξανδρος Αλαγιάς










Τα Θεοφάνια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική γιορτή της ανάμνησης της βάπτισης του Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό , από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η Τρίτη και τελευταία εορτή του δωδεκαημέρου (εορτών των Χριστουγέννων).
Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνια και Φώτα ή Φωτά (ή Εορτή των Φώτων). Σε αυτή την εορτή γιορτάζουν τα ονόματα Φωτεινή, Φώτιος(Φώτης),Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία (Φανή) και Θεοχάρης.
Θεοδώρα Τσάνκοβα

Των Φώτων μέρα γιορτινή
Oλος ο κόσμος πάει εκεί
στης Νέας Χώρας το λιμάνι
ο παπάς το έθιμο να κάνει
Έτσι και πέσει ο σταυρός
Τρέχουν τα παιδιά εμπρός
Ο πρώτος τον σταυρό που πιάσει
Ο Χριστός θα τον αγιάσει .
Ιφιγένεια Μετζιδάκη
Με τα Φώτα του ο Γενάρης
Όλης της χρονιάς μπροστάρης
Να είναι Χριστούγεννα στεγνά
Τα Φώτα χιονισμένα
Χαρά σε κείνο το γεωργό
Που’χει πολλά σπαρμένα
Να’ναι Χριστούγεννα στεγνά
Τα Φώτα χιονισμένα
Και τα λαμπρά βρεχούμενα
Αμπάρια γιομισμένα
Γιώργος Χατζηαντωνίου
Γιάννης Ηλιάκης






ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ
Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός
η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός
Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
κάθετ’ η κυρά μας, η Παναγιά,
όργανο βαστάει, κερί κρατεί
και τον Άη Γιάννη παρακαλεί
“Άη Γιάννη αφέντη και βαπτιστή,
βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί,
Ν’ ανεβώ επάνω στον ουρανό
να μαζέψω ρόδα και λίβανο”
Καλημέρα, καλημέρα,
καλή σου μέρα αφέντη με την κυρά…




Ο παπάς ρίχνει τον σταυρό
Και οι κολυμβητές πηδάνε στο νερό
Μες στο λιμάνι στα βαθιά νερά
Κι έξω στην αμμουδιά παίζουν τα παιδιά
Ελευθερία Σγουρομάλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου