Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΤΖΙΤΖΙΦΕΣ



Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ "Ο ΑΠΟΚΟΡΩΝΑΣ"

ΒΡΑΔΙΑ ΡΙΖΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Λ.ΤΣΟΥΡΑΚΗ 

ΑΠΟ ΤΟΝ Β. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ










Γράφουν ο Γιάννης και ο Ηλίας Κάκανος

Επιτυχία σημείωσε και φέτος στον Τζιτζιφέ,  ιστορικό χωριό του Δήμου Αποκορώνου, η καθιερωμένη ετήσια βραδιά αφιερωμένης στο Ριζίτικο τραγούδι που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Αυγούστου και ώρα 21.30’ στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού που γέμισε από κόσμο. Μεταξύ αυτών και αρκετοί εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων του Δήμου Αποκορώνου και όχι μόνο.  Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου.








Η εκδήλωση άρχισε με την παρουσίαση του βιβλίου – λευκώματος, έχοντας  συγγραφέα τον συνταξιούχο  καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Ελευθέριο Τσουράκη, ο οποίος ήταν πρωτεργάτης της ίδρυσης του Καλλιτεχνικού Ομίλου Ριζιτών και διετέλεσε για μία δεκαετία πρόεδρος του. Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο Ριζίτης δικηγόρος κ. Εμμανουήλ Νικολούδης, ενώ του βιβλίου ο καταξιωμένος συνταξιούχος δάσκαλος και συνεργάτης στα «Χανιώτικα νέα» κ. Ευάγγελος Κακατσάκης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, ενώ με συγκίνηση αναφέρθηκε στο πνευματικό του πόνημα κ. Ελευθέριος Τσουράκης. 

Εμμανουήλ Νικολούδης: « Για μια ακόμα φορά ο Καλλιτεχνικός Όμιλος Ριζιτών “Ο Αποκόρωνας” διοργανώνει τη βραδιά ριζίτικου με μια εκδήλωση που έγινε θεσμός από ένα Σύλλογο που μετράει περίπου 40 χρόνια δράσης και συμμετοχής στα παραδοσιακά δρώμενα του τόπου μας. Η σημερινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο πρώτο πρόεδρο του Συλλόγου τον Λευτέρη τον Τσουράκη ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες που οδήγησε τον Σύλλογο σε μέρες δόξας και του το αναγνωρίζουμε όλοι αυτό».

Ο ίδιος στη συνέχεια αναφέρθηκε στο βιβλίο που έγραψε στα δέκα χρόνια που ήταν πρόεδρος επισημαίνοντας ότι «τον ευχαριστούμε που μας επέτρεψε να διακινήσουμε αυτό το βιβλίο που ήταν πνευματική του εργασία και πνευματική εργασία του Συλλόγου βέβαια με τα έσοδα από την πώληση του να μένουν στον Σύλλογο».  










Βαγγέλης Κακατσάκης: «Καλώς βρεθήκαμε την επαύριον της Παναγιάς στον απόηχο του τραγουδιού της τιμιωτέρας των Χερουβίμ και ενδοξοτέρας πάντων των Σεραφείμ που έψαλλαν και σήμερα ολημερίς της μέρας  οι τζιτζίκοι στον Τζιτζιφέ, στην έδρα του Καλλιτεχνικού Ομίλου του Αποκόρωνα στη ριζιμιά ρίζα του Ριζίτικου, τη βραδιά του Ριζίτικου και ζει και ζει και ζει ο Αποκόρωνας στον ίσκιο της μαδάρας ζει. Καλώς βρεθήκαμε στην εκδήλωση ετούτη για το Ριζίτικο, μέρος της οποίας είναι και η παρουσίαση της έκδοσης Καλλιτεχνικός Όμιλος “Ο Αποκόρωνας”, πεπραγμένα 1983 – 1992 του εκ Νίππους ορμώμενου πρώτου και για μια δεκαετία ιστορικού προέδρου Λευτέρη Ιωάννου Τσουράκη. Αρχοντοεπαρχία μου και Αποκόρωνα μου στο μπέτη μου είσαι ζωγραφιά και ήλιος στην καρδιά μου. Και για λογαριασμό του Λευτέρη Τσουράκη είχα την αίσθηση πως θα άκουγα τούτη τη μαντινάδα του Θεριανού λυράρη Ανδρέα Λιλικάκη ενώ περιδιάβαζα ξανά και ξανά στις διανθισμένες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό  σελίδες της παρουσιαζόμενης σήμερα στην αγάπη σας έκδοση και ξαναζούσα όλα τα θαυμαστά που έγιναν έτσι όπως έγιναν κάτω από τη σημαία του Αποκορωνιώτικου εμείς τη δεκαετία 1983 – 1992. Μα και για λογαριασμό όλων των άλλων που τα συν δημιούργησαν ιδιαίτερα των φευγάτων στον επουράνιο Αποκόρωνα και ξεχωριστά του Νεροχωριανού δεσπότη του Αγίου Ειρηναίου Γαλανάκη του χριστιανού», για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «άξιος ο μισθός του Λευτέρη Τσουράκη, η ηθική ικανοποίησή του δηλαδή, χαλάλι ο κόπος του  και τα έξοδά του. Δεν μπορούμε να λέμε ότι αγαπούμε τους άλλους τόπους και τους άλλους ανθρώπους αν δεν αγαπούμε πρώτα τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, συνήθιζε να λέει, περίπου στα λόγια του ο παππούς. Κανόνας ζωής και για τον Λευτέρη Τσουράκη που ήταν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του και από τους πιο καλούς μαθητές του, ο λόγος τούτος».  

Χαράλαμπος Κουκιανάκης: « Η χάρη Της Παναγίας που γιόρταζε χθες να δίνει δύναμη και υγεία σε όλους μας και προπαντός να μας χαρίζει την ενότητα που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας.   Μέσα από το εμείς όπως είπε και ο χωριανός μου ο Βαγγέλης ο Κακατσάκης μπορούμε να ατενίζουμε ένα καλύτερο αύριο που τόσο ανάγκη το έχει αυτός ο τόπος, ένας τόπος που τι άλλο εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία έχει και αν συνθέσουμε και συνεργαστούμε όλοι μαζί μέσα από το εμείς μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο αύριο. Δίνω συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που όρισαν στη ζωή τους να φυλάνε Θερμοπύλες, να δημιουργούν μετερίζια να δημιουργούν αναχώματα μέσα από την παράδοσή μας, μέσα από τα ήθη και τα έθιμά μας και να κρατούνε όρθιο τον ελληνισμό. Ο Αποκόρωνας έχει μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά η οποία κράτησε και κρατεί γερά γιατί κάποιοι άνθρωποι σαν τον Λευτέρη τον Τσουράκη τον χωριανό μας δούλεψαν προς την κατεύθυνση αυτή και κάποιοι άλλοι συνεχίζουν».    

Νικόλαος Παπαδάκης: «Είναι ευχάριστη σύμπτωσης ότι διαδέχομαι στο βήμα δύο ομιλητές από το Νίππος οι οποίοι μίλησαν για να τιμήσουν τον Λευτέρη τον Τσουράκη από το Νίππος και αυτόν. Βέβαια πρέπει να εξομολογηθώ ότι μετά από την ομιλία του Βαγγέλη του Κακατσάκη είναι πολύ δύσκολο κανείς να τον διαδεχτεί στο βήμα. Αυτά που είπε μέσα από την καρδιά του, αυτά που εξιστόρησε και παρουσίασε το βιβλίο του Λευτέρη του Τσουράκη νομίζω ότι απεικονίζουν την ίδια την έκδοση και δίνουν τη σημασία της μια σημασία θα έλεγα ιστορικής αξίας διότι ο Λευτέρης ο Τσουράκης δεν ήταν πρωταγωνιστής μιας περιόδου μόνον, γνώριζε να κρατά  και να αρχειοθετεί όλα αυτά τα πειστήρια που έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο. Πάντα μοπυ έκανε εντύπωση ο Λευτέρης για την οργανοτικότητα  του και την αποτελεσματικότητά του. Τα πολλά χρόνια που συνεργαστήκαμε είχε μία αποτελεσματικότητα πράγματι εντυπωσιακή αλλά γνώριζε να κρατά και την ιστορική μνήμη διατηρώντας ένα σπάνιο ιστορικό αρχείο κάτι που δεν συμβαίνει συχνά, χάνονται μεγάλης αξίας χειρόγραφα ή αντικείμενα διότι ακριβώς δεν τα προσέχουμε, δεν τα κατατάσσομαι, δεν τα φυλάμε. Αυτό το έκανε με πολύ επιμέλεια ο Λευτέρης και γι’ αυτό έχουμε και αυτή την έκδοση την οποία θεωρώ εξαιρετικά σπουδαία».   

 Λευτέρης Τσουράκης: 







«Ευχαριστώ πολύ τον καλό μου φίλο και συγχωριανό μου Βαγγέλη Κακατσάκη για τα όσα όμορφα είπε αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το εγχείρημά μου που μοναδικό σκοπό είχε τη διάσωση και την ανάδειξη της συλλογικότητας του έργου του Καλλιτεχνικού Ομίλου “ Ο Αποκόρωνας”. Τα λόγια του με τιμούν. Στις 28 Ιουνίου 1983 Εκκλησία, Τοπική αυτοδιοίκηση, Αναπτυξιακοί και Πολιτιστικοί Φορείς, μεμονωμένοι Αποκορωνιώτες οραματίστηκαν και σύστησαν έναν Αποκορωνιώτικο φορέα που πολύ σύντομα καλύπτοντας τις τοπικές ανάγκες   για τις οποίες και ιδρύθηκε, το Ριζίτικο τραγούδι και στους Κρητικούς χορούς όργωσε την Κρήτη και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, στα Δωδεκάνησα, στη Βουλγαρία, στη Γαλλία. Ταυτόχρονα συνέβαλλε ποικιλοτρόπως στα πολιτιστικά και αναπτυξιακά δρώμενα του Αποκόρωνα. Για όσους δεν έχουν διαβάσει και δεν θα διαβάσουν λόγω του πολύ περιορισμένου αριθμού αντιτύπων τα πεπραγμένα του Καλλιτεχνικού Ομίλου Αποκόρωνας που από το προσωπικό μου αρχείο και από τις δικές μου αναμνήσεις έχω καταγράψει θέλω να τονίσω ότι συνοψίζω ένα έργο πολυδιάστατο στο οποίο έχουν συμβάλει τα μέλη όλων των διοικητικών συμβουλίων της περιόδου 1983 1992 που τα ονόματα τους αλφαβητικώς παραθέτω. Ο Ανετάκης Μανώλης, ο Βολουδάκης Μανώλης, ο αείμνηστος παπά Μανώλης Βορεινάκης, ο αείμνηστος Γαυγιωτάκης Μιχάλης, ο Ζουνάκης ο Γιώργης που εκτός από μέλος του Δ.Σ. ήταν και χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος της χορωδίας του Ριζίτικου τραγουδιού  και που δυστυχώς για προσωπικούς λόγους δεν μπορεί να είναι μαζί μας απόψε».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας να διαβάζει ονοματεπώνυμα ανέφερε ακόμα « τον Μαρινάκη Ορέστη, τον Ξενάκη Γιώργη, τον Πανηγυράκη Πέτρο, τον αείμνηστο Παντερμάκη Γιάννη, τον Τζομπανάκη Μιχάλη», για να αναφερθεί αμέσως μετά στα μέλη που κατά καιρούς επάνδρωσαν την χορωδία και τα χορευτικά συγκροτήματα και σεβόμενος – όπως είπε – τον χρόνο και το τυχόν λάθος που θα έκανε γιατί ήταν πάρα πολλά,  δεν τα ανάφερε.   







ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Ελευθέριος Τσουράκης γεννήθηκε το 1940 στο Νίππος Αποκορώνου και εργάσθηκε ως καθηγητής στις Τεχνικές Σχολές για 40 χρόνια έχοντας διδάξει αρχικά στις Τεχνικές Σχολές στο Καστέλι, ενώ συνεργάστηκε εθελοντικά με τον  αείμνηστο μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη ως γραμματέας για πολλά χρόνια στο Ίδρυμα Αγία Σοφία και είναι από τους πρωτεργάτες ίδρυσης και πρώτος πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Ομίλου “Ο Αποκόρωνας”, για μία δεκαετία. 

Η βραδιά συνεχίστηκε με πλούσια προσφορά εδεσμάτων με κύριο πιάτο βραστό κρέας με πολύ νόστιμο πιλάφι,  με ριζίτικα τραγούδια από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο Αποκόρωνα τον οποίο απαρτίζουν άτομα από ηλικίας 16 ετών τον μικρότερο και 75 τον μεγαλύτερο για ν’ ακολουθήσει κρητικό πανηγύρι με τοπικό παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα. 

   


http://eparxiakofos.gr/ston-tzitzife-i-etisia-ekdilosi-ton-riziton-tou-kallitechnikou-omilou-o-apokoronas-ke-vinteo/http://eparxiakofos.gr/ston-tzitzife-i-etisia-ekdilosi-ton-riziton-tou-kallitechnikou-omilou-o-apokoronas-ke-vinteo/









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου