Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ



ΠΑΜΕ ΣΑΝ ...  ΑΛΛΟΤΕ ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Tελικά καλά μας λένε Βενετία της Ανατολής.
Ποτάμια οι δρόμοι μας χθες με την ξαφνική νεροποντή και μόνο με βάρκα θα μπορούσε κάποιος να κινηθεί σε πολλούς από αυτούς. Εγώ το μετάνιωσα που δεν έβγαλα το φουσκωτό βαρκάκι, το παιδικό, που το ’χα κι εύκαιρο, να πάρω κάτω την ιστορική Ακρωτηρίου και να κάνω κι εγώ το κομμάτι μου ως σκαφάτος στο κέντρο των Χανιών! Η άλλη το ‘χει, όμως!
Διότι θα υπάρξει κι άλλη, και πάλι τότες θα ξαναδούμε ποτάμια στους δρόμους μας και πίδακες με… αρχοντιά να ξεπηδούν απ’ όπου βρουν!
Ας είμαστε έτοιμοι -τουλάχιστον εμείς- να βγούμε με τα βαρκάκια μας -ως happening βρε αδερφέ- και να βρεθούμε όλοι στην πλατεία της Αγοράς και από κει όπου μας βγάλει! Μπορεί και να μας βγάλει έως τα στενά του λιμανιού, απ’ όπου όποιο κι αν πάρουμε παραποταμάκι, θα μας βγάλει στο σιντριβάνι κι απ’ εκεί θα εισέλθουμε στο κυρίως λιμάνι…
Δεν είναι ώρα για αστεία…!
Υπήρξαν καταστροφές, π.χ. στην περιοχή της Σούδας αλλά και στους Αγίους Αποστόλους, εκεί όπου ακόμη δεν έχουμε βγάλει από τη θάλασσα διάφορα αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τα νερά του “Δαιδάλου” τον Οκτώβριο του 2017.
Ωστόσο η τελευταία αυτή παράλειψή μας, αποτελεί… “παρανυχίδα” μπροστά στο σοβαρό θέμα κι ερώτημα που προκύπτει.
Είναι τα Χανιά έτοιμα να αντιμετωπίσουν ακραία φαινόμενα όπως εκείνο του 2017 ή ακόμη και πιο ήπια όπως αυτό που βιώνουμε τις τελευταίες ώρες;
Η κλιματική αλλαγή σε όλο τον πλανήτη θα μας φέρνει όλο και πιο συχνά αντιμέτωπους με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κι εμείς οφείλουμε να μην κλείνουμε τα μάτια και να κάνουμε αναφορές σε “στρατηγούς Ανέμους” και τα τοιαύτα αλλά να προφυλασσόμαστε προετοιμαζόμενοι κατάλληλα σύμφωνα με τους “κανόνες” πολιτικής προστασίας!
Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι, για την επόμενη και κάθε επόμενη φορά που θα “ανοίξουν οι ουρανοι”;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου