Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

ΔΙΑΦΟΡΑ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ


Δημ. Σχ. Στροβλών Σελίνου

Γράφει ο π. Στυλιανός Θεοδωρογλάκης*
Πολύ θα ήθελα να ήμουν μαθητής και να είχα δάσκαλο τον κ. Βαγγέλη Κακατσάκη.
Διάβασα τη σελίδα 7 στις διαδρομές της Εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” του Σαββάτου 11 Αυγούστου 2018.
Με απορία και έκπληξη μεγάλη παρατήρησα ένα ένα τα μαθήματα που με μαεστρία μεγάλη και υπερτελή παιδαγωγική, εύκολης μαθησιακής προσέγγισης που περιέχονται στην εν λόγω σελίδα με τον γενικό τίτλο «Ήθη και έθιμα του Αυγούστου».
Μου θύμισε έναν μεγάλο σύγχρονο παιδαγωγό που υποστηρίζει ότι η εξωτερική πίεση σπάνια προάγει την επιθυμητή συμπεριφορά γι’ αυτό και πρέπει να αντικατασταθεί με την εσωτερική παρακίνηση «ΝΤΡΑΙΚΩΡΣ», αλλά και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο που και εκείνος ισχυρίζεται ότι οποιαδήποτε πίεση ή άσκηση βίας πέφτει στο κενό γιατί κάθε πράξη που είναι αποτέλεσμα βίας δεν έχει καμιά αξία. «M.G. 62,424».
Στο κέντρο της σελίδας το ποίημα του Αυγούστου με λόγια και εικόνες.
Πρόκειται για καλλιτεχνική ανάπτυξη παροιμιώδους και ταυτόχρονα ποιητικής ομορφιάς πνοής και ζωής.
Ύστερα τα άλλα κεφάλαια “Η Πρωταυγουστιά” με αγιασμό στα κτήματα, νέος μήνας, νέα δημιουργία καθαρή, φωτεινή και μαζί με όλα και οι προσφιλείς μας νεκροί.
Η νηστεία του Δεκαπενταυγούστου προς τιμή της Παναγίας και το σταφύλι του Σωτήρος, η ευλογία της σοδειάς, ο επιτάφιος της Παναγίας, γλυκύτατο ιεροσολυμήτικο έθιμο, μερομήνια, λαϊκή πρόγνωση της μεταβολής των καιρών, παρακλήσεις και πάλιν προς τιμήν της Παναγίας, ο Άγιος Φανούριος και ο Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής.
Όλα διαλεγμένα, φωτεινά, φωτισμένα και ευλογημένα για τα παιδιά μας, γιατί όχι; Και για μας. Και εμείς παιδιά του Θεού είμαστε.
Aξιος τιμημένος δάσκαλος και παιδαγωγός ο κύριος Βαγγέλης Κακατσάκης που τιμά το πρόσωπο και το λειτούργημά του, που φροντίζει να ομορφαίνει και να ισχυροποιεί τη ζωή με λόγια, με σκέψεις και διανοήματα από βάθους ψυχής και καρδίας.
Με όλα αυτά μας κάνει ευχάριστη ζωή ώστε να απολαμβάνουμε τόσο όμορφα, απλά και καθαρά πράγματα που μόνον οι γιαγιάδες σε παλαιότερες εποχές ήξεραν, διηγούνταν και γέμωζαν την ψυχή και τη ζωή μας, με λαογραφία, θεολογία, εκκλησιολογία, με πληρότητα έκφρασης και παρουσίας.
Χίλια ευχαριστώ γιατί σε μας τους μεγαλύτερους θυμίζει παλαιών ημερών δόξες των πατέρων και των μητέρων μας που με απλά ποιητικά λόγια και σύντομες προτάσεις φρόντιζαν να μας μαθαίνουν τα μυστικά της ζωής, την αξία των χρόνων και των καιρών, των γεγονότων και των περιστάσεων και γενικά των δωρεών του Θεού.
Χιλιόχρονος, πολύ ευλογημένος, πάντοτε αγαπημένος.

(Χανιώτικα νέα, Σάββατο 18.08.2018)

* θεολόγος - συγγραφέας, ιερατικός προιστάμενος του Ιερού Καθεδριού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου