Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΒΕΝΙΖΕΛΟ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ




Οφειλόμενη η παρουσίαση της μνημειώδους, κατά κοινήν ομολογία, δίτομης έκδοσης “Ελευθέριος Βενιζέλος: Ο άνθρωπος, ο ηγέτης” του γενικού διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκου Παπαδάκη, στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης.
Ιδιαίτερη η σχέση του Εθνάρχη με το χωριό αυτό του Ρεθύμνου, προπάντων κατά την επανάσταση του Θερίσου και ξεχωριστοί οι δεσμοί, του Ιδρύματος, άμα τη εμφανίσει του, εδώ και 18 χρόνια, με τον δραστήριο τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο. Ύστερα από τα Χανιά, την Αθήνα, το Ηράκλειο και το Μοσχάτο, η σειρά του Ατσιπόπουλου, λοιπόν, με διοργανωτές την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και βέβαια το Ίδρυμα. Κόσμος πολύς στον πανέμορφο αύλειο χώρο του Συλλόγου προχθές το βράδυ, Τετάρτη 8 Αυγούστου. Συν γυναιξί και τέκνοις οι Ατσιποπουλιανοί, αλλά και πολλοί άλλοι Ρεθεμνιώτες και Χανιώτες.
“Μέγα Εθνάρχη πρόβαλε, να δεις που σε τιμούμε/ κι ώστε να στέκει ο ντουνιάς θα σε ευχαριστούμε”, είπε, μεταξύ άλλων, μετά τους χαιρετισμούς και την παρουσίαση του βιβλίου που έγινε από τον ευρωβουλευτή και πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργο Γραμματικάκη, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Χουρδάκη και τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο Α/θμιας Εκπαίδευσης Γεώργιο Περπιράκη και πριν από την αντιφώνηση του συγγραφέα, ο Ατσιποπουλιανός ριμαδόρος Νίκος Λιονής. “Ένα μεγάλο ευχαριστώ λέω στον Παπαδάκη/ για τον Εθνάρχη που ’ μ’ αγάπη και μεράκι”, η μαντινάδα που αφιέρωσε ο ίδιος στον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος. Και βέβαια ωσεί παρών στην όλη εκδήλωση πριν ακόμα αρχίσει, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Ελευθέριος Βενιζέλος ως άνθρωπος και ηγέτης μαζί, όπως ζωντανά, σαν να ήταν αυτόπτης μάρτυς τον περιγράφει ο Νίκος Παπαδάκης. 





“Πατέρα του ελληνικού κράτους”, τον χαρακτήρισε στον χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, που μίλησε “εγκωμιαστικά” για το βιβλίο και τον συγγραφέα του, όπως και όλοι στους χαιρετισμούς τους, άλλωστε: Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης (διαβάστηκε ο χαιρετισμός του γιατί απουσίαζε), η πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης Φαλή Βογιατζάκη κ.λπ.
Για “το δέος που ένιωσε, όταν ήρθε σε επαφή με το έργο του Νίκου Παπαδάκη, ένα δέος που μετατράπηκε γρήγορα σε ένα ανυπόκριτο θαυμασμό”, έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του ο Γιώργος Γραμματικάκης, που “κρέμασε” στην κυριολεξία τους πάντες απ’ τα χείλη του. “Ο Νίκος Παπαδάκης υπερβαίνει τον ρόλο του κλασικού ιστορικού, που η κατεστημένη αντίληψη τον θέλει απόμακρο και σχεδόν αδιάφορο”, θα υπογραμμίσει προς τη μέση της ομιλίας του για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “ο συγγραφέας είναι οπλισμένος με όλα τα γνωρίσματα της κρητικής ματιάς”, καθώς κρατά μια αξιοθαύμαστη δικαιοσύνη απέναντι στις μεγάλες αρετές, αλλά και στις αδυναμίες ή τα λάθη του Ελευθερίου Βενιζέλου.
“Νίκου Παπαδάκη εγκώμιον”, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της, επίσης, πολύ ενδιαφέρουσας ομιλίας που ακολούθησε από τον Αντώνη Χουρδάκη, που τόνισε ότι ο συγγραφέας Νίκος Παπαδάκης “ψυχογραφεί τον Βενιζέλο των γεγονότων”, τον “ανθρώπινο ηγέτη”, που κάποιοι σήμερα τον βλέπουν με “ληστρική διάθεση”. Για “γλυκόχυμο καρπό πολυετούς έρευνας” έκανε λόγο ο και ιδρυτής του πολύ δραστήριου Συλλόγου των Ατσιποπουλιανών, τρίτος ομιλητής Γιώργος Περπιράκης, αναφερόμενος στο βιβλίο που το χαρακτήρισε “ολιστικό έργο”, για να εστιάσει στη συνέχεια τα λεγόμενά του στα που έγιναν στο Ατσιπόπουλο το 1905, κατά την Επανάσταση του Θερίσου…
Ιδιαίτερα συγκινημένος στην αντιφώνησή του ο Νίκος Παπαδάκης, που αρκέστηκε σε ευχαριστίες στους ομιλητές, στους διοργανωτές και ιδιαίτερα στην πρόεδρο του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Ρεθύμνης Φαλή Βογιατζάκη, για την ανεκτίμητη συμβολή της στην έκδοση του βιβλίου. Οι ομιλητές – παρουσιαστές του βιβλίου τα είχαν πει, άλλωστε, όλα και η ώρα ήταν περασμένη. Το ίδιο και η πρόεδρος του Συλλόγου Δέσποινα Αγγελιδάκη (ωραία και άνετη στον συντονισμό της εκδήλωσης) που κάλεσε τους πάντες για μια τσικουδιά…

Χανιώτικα νέα (10.08.2018)
http://www.haniotika-nea.gr/ekdilosi-gia-ton-venizelo-tou-nikou-papadaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου