Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

 ΡΗΤΟΡΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ * 


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Η 8η Δεκεμβρίου έχει καταστεί αποφράδα ημέρα για την πόλη των Χανιών! Το ναυάγιο του “Ηράκλειον” το 1966 και η αεροπορική τραγωδία τρία χρόνια αργότερα το 1969, βύθισαν τα Χανιά στο πένθος! Ολοι οι παλιοί Χανιώτες και όχι μόνο, θυμούνται πολύ καλά αυτές τις δύο ημέρες!

Τα χρόνια πέρασαν! Οι συγγενείς των θυμάτων των δύο αυτών τραγωδιών και όχι μόνο εξακολουθούν να θυμούνται! Κάθε χρόνο γίνεται μνημόσυνο – εξαίρεση η φετινή χρονιά λόγω των περιοριστικών μέτρων!
Ζωντανές οι μνήμες, κυρίως όμως ανοιχτές οι πληγές σε αυτούς που έχασαν τους δικούς τους!
Το μνημείο που δημιουργήθηκε για το Ναυάγιο του “Ηράκλειον” στην Πλατεία Τάλω -έστω και στην όχι και τόσο καλή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα- αποτελεί αποτύπωμα της μνήμης αλλά και υπενθύμιση της ιστορίας για όλους που ζούμε σε αυτήν την πόλη και όχι μόνο!
Αναρωτιέμαι πόσα από τα παιδιά γνωρίζουν το γεγονός; Πόσοι από τους μεγάλους ή τους επισκέπτες της πόλης, ότι αυτή η τραγωδία οδήγησε στη ίδρυση της ΑΝΕΚ, δημιούργημα και αυτή των ανθρώπων τούτου του τόπου υπό την “εποπτεία” του αοίδιμου Ειρηναίου Γαλανάκη!
Ωστόσο, με αφορμή όλα τα παραπάνω, αναλογίζομαι πόσο σημαντικά είναι τα μνημεία για τη συνέχιση της Ιστορίας και τούτης της πόλης!
Και τελικά αναρωτιέμαι, π.χ. γιατί να μην έχουμε ακόμη καταφέρει να δημιουργήσουμε το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης; Ρητορικό ερώτημα βεβαίως!
Ρητορικό και το παρακάτω ερώτημα: γιατί “γκρεμίσαμε” το… Κακό Πουλί;
…Σήμερα, 9η Δεκεμβρίου είναι μία ακόμη ιστορική ημερομηνία για την πόλη μας αλλά και για την Κρήτη!
Σαν σήμερα το 1898 έφτασε στη Σούδα ως ύπατος αρμοστής ο πρίγκιπας Γεώργιος! Αναρωτιέμαι τι να έχει απογίνει ο ανδριάντας που άλλοτε υπήρχε στημένος στην Πλατεία της Σούδας! Μήπως υπάρχει ακόμη τρόπος να επαναστηθεί;
Και… για να μην ξεχνιόμαστε, την ίδια ημέρα 9η Δεκεμβρίου, ο “πρίντζιπας” οδηγήθηκε στο μπαλκόνι του Διοικητηρίου στον λόφο Καστέλι -ναι αυτό το κτήριο που θέλουν κάποιοι να γίνει ξενοδοχείο- και από εκεί απευθυνόμενος στους Κρήτες κήρυξε την αυτονομία του νησιού και το τέλος της Τουρκοκρατίας.
Αξίζει ένα τέτοιο ιστορικότατο κτήριο της δικής μας αδιαφορίας;
Πολλά λοιπόν τα ρητορικά ερωτήματα κι υπάρχουν κι άλλα για τα οποία επιφυλάσσομαι!

Υ.Γ. Αναλογίζομαι πόσο σημαντική ήταν και είναι η Πατριδογνωσία! Αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να έχει σήμερα θέση με σύγχρονες μεθόδους βεβαίως στην επίσημη διδακτική ύλη των σχολείων μας!

"Ρητορικά ερωτήματα για τη σχέση της πόλης των Χανίων με την ιστορία της", ο πλήρης τίτλος.

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 9. 12.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου