Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ  ΜΟΥΤΖΟΥΡΗ *
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ



Αγαπητέ Βαγγέλη, καλημέρα και καλά Χριστούγεννα.

Έλαβα τα '' Τα χελιδόνια του μοναχού '', το ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο σου και σε ευχαριστώ πολύ.

Χθες τα διάβασα και τα απόλαυσα.Τα χελιδόνια σου ταιριάζουν με το κλίμα των ημερών, των Χριστουγέννων και έχουν να προσφέρουν πολλά.

 Συγκινήθηκα με τις αναφορές σου στον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, τον Παππού της Κρήτης, όπως συνηθίζεις να τον αποκαλείς, και με τη φράση των Γραμμάτων και των Αρμάτων. Και εξηγούμαι.

Ο Ειρηναίος Γαλανάκης, που  με τιμούσε με τη φιλία του, μου είχε δώσει κάποιες ... εντολές. Δύο από αυτές ήταν: 'Πρόεδρε, όλοι όσοι ασχολήθηκαν με την καταγραφή των ριζίτικων τραγουδιών κατάγονταν από το Σέλινο, εκτός από έναν. Θέλω να κάνεις κάτι για τους ανθρώπους αυτούς'. 'Πρόεδρε, το Σέλινο είναι η επαρχία των Γραμμάτων και των Αρμάτων. Θέλω να κάνεις κάτι για το Σέλινο των Γραμμάτων και των Αρμάτων'. Και οι δύο ... εντολές έγιναν πράξεις.

 Η υλοποίηση της πρώτης ... εντολής ήταν το δεύτερο συνέδριο για το ριζίτικο τραγούδι, που οργάνωσε το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά το 2016 στους Λάκκους και τα Καράνου.  Το συνέδριο ετοιμαζόταν να γίνει στην Παλιόχωρα αλλά για διάφορους λόγους δεν έγινε εεκεί και έγινε την επόμενη χρονιά στους Λάκκους και τα Καράνου.

 Η υλοποίηση της δεύτερης εντολής ήταν το Συνέδριο, που οργάνωσε η ΙΛΑΕΚ στο Ροδοβάνι Σελίνου, με θέμα 'Το Σέλινο των Αρμάτων και των Γραμμάτων' καθώς και τα άλλα δύο, που ακολούθησαν, με τον ίδιο τίτλο στην Παλιόχωρα και την Κάντανο.

 Επίσης η αναφορά που κάνεις για την παρέμβαση του Δεσπότη σε συνέδριο για τον Καζαντζάκη έγινε στο Δημαρχείο Χανίων, στο πρώτο διεθνές συνέδριο για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του,  που είχαν οργανώσει, το 1997, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Χανίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και η Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.

Στο συνέδριο εκείνο είχα ανακοίνωση με θέμα '' Οι δάσκαλοι στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη''.

Ο Δεσπότης, μόλις τελείωσα την ανακοίνωσή μου, ήλθε στο βήμα και είπε "Πρόεδρε, θέλω την επόμενη φορά να μιλήσεις για τους παπάδες στο έργο του Καζαντζάκη''. 

Και στη συνέχεια μίλησε, χωρίς χειρόγραφο, για ... το πουλί πάνω από την Άβυσσο. Το κείμενό του απομαγνητοφωνήθηκε και εντάχθηκε στα πρακτικά του συνεδρίου.

Αγαπητέ Βαγγέλη, η φλυαρία μου ας θεωρηθεί ένα πολύ μικρό μνημόσυνο του μεγάλου Ποιμενάρχη και Οραματιστή Ειρηναίου Γαλανάκη.

Με ευχαριστίες,  αγάπη και εκτίμηση

Κώστας Μουτζούρης


* Ο φιλόλογος  Κώστας Μουτζούρης είναι πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων του Ν. Χανίων και επίσης πρώην πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης, Η προσφορά του στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας ανεκτίμητη. Τιμή και χαρά για μένα τα όσα αναφέρει  για ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ, στο κείμενο που μου έστειλε ηλεκτρονικά τις προάλλες (19 Δεκεμβρίου 2020).Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τα που γράφει για τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, τον Άγιο, στη λαϊκή συνείδηση. Ειρηναίο τον Χριστιανό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου