Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
«Κάθε πέρισυ και καλύτερα»! Τούτη η ρήση στο μυαλό μου καθώς γράφω το τελευταίο κείμενο της χρονιάς για τη στήλη, περιμένοντας το τέλος ίσως μίας από τις δυσκολότερες χρονιές που έχει ζήσει η ανθρωπότητα από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κι έπειτα! Κι εύχομαι η παραπάνω ρήση να μην ειπωθεί ούτε με την έλευση του νέου χρόνου αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια του έτους 2021!

Βέβαια, ούτε προφήτης ούτε μάντης είμαι, αλλά το 2021 που σε λίγες ώρες θα ανατείλει, έχω την αίσθηση ότι θα αποτελέσει ένα νέο χρονικό σημείο αναφοράς για όλους οι οποίοι το… περιμένουν διακαώς!
Κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του 2020 σίγουρα καθένας μας θα θυμηθεί(;) πολλά κενά σημεία, μέρες κουφές, βουβές, άοσμες, άγευστες! Εβδομάδες ολόκληρες που έμοιαζε να ’χει σταματήσει ο χρόνος, ακόμη κι αυτή η γη την περιστροφική της κίνηση!
Βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εξαιτίας ενός αόρατου αλλά πραγματικού εχθρού που κατάφερε να διαμορφώσει -και εξακολουθει να το κάνει- νέες συνθήκες, νέες πραγματικότητες στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων!
Η διαφορά μας ενδεχομένως από τα υπόλοιπα έμβια του πλανήτη είναι αυτή η συνειδητοποίηση της αδυναμίας μας να έχουμε τη δύναμη της ζωής που μας δόθηκε στα δικά μας χέρια!!!
Κι όμως…
Παρόλες τις δυσκολίες μα και τις απώλειες, ο άνθρωπος δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται ενόσω ζει και φρονεί!
Αέναη η πάλη του με τα αόρατα και ορατά στοιχειά· μπορεί τελικά να επιβάλλεται και να επιβιώνει στις δύσκολότερες συνθήκες!
…Μια απροσδόκητη και απίστευτη δοκιμασία! Αυτό ζήσαμε και ζούμε!
Οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε εντός μας τα ουσιώδη και να αποδιώξουμε τα επουσιώδη, οφείλουμε να διατηρήσουμε την πίστη μας στον άνθρωπο που θα μάχεται για το καλό, για την συνεχιζόμενη πορεία του μέσα στον χρόνο, πάνω σε αυτόν τον πλανήτη που μας δόθηκε για να τον διατηρήσουμε και να τον προσφέρουμε στους επόμενους!
Τούτη η χρονιά που φεύγει, θα πρέπει να μας έχει κάνει ήδη σοφότερους, ωριμότερους με προοπτικές για νέα ξεκινήματα! Καλή χρονιά σε όλους!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 30,12.2020)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου