Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

 ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Γράφει ο Γιάννης Κουβαράς* 

   (Για το θαύμα της ποίησης στα ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ κάνει λόγο, εκτός των άλλων, ο φίλος φιλόλογος, σπουδαίος ποιητής Γιάννης Κουβαράς, στη λίαν αγαπητική προσέγγισή του. Τιμή μεγάλη για μένα τα που γράφει, έτσι όπως τα γράφει,  για μια ακόμα ποιητική μου συλλογή. ΄Ερρωσο, φίλε Ποιητή του ΈΡΩΤΑ και προπάντων του ΕΡΩΝΤΑ! ) 



                                                                                                                                                                   Αθήνα, 26.2.2021

Χαίρε Ευ - Άγγελε,  καλέ Άγγελε, δηλ. γητευτή πουλιών, χελιδονιών, σπουργιτών, κορυδαλλών…, παντός πετουμένου …και προπαντός γητευτή ώτων ευ-ακουόντων και μη. Ευχαριστώ Σε που μου έστειλες ένα μαγικό κλουβί ανοιχτό-το βιβλίο σου.

   Ανατρέπεις τον Ποιητή που λέει με τις ξόβεργες πιάνεις τα πουλιά (Εσύ και την Πούλια !!!) αλλά  όχι και το κελαηδητό τους, εσύ εντριβής της γλώσσας τους, την κατέχεις και σέβων την ανάγκη τους να πετούν ελεύθερα, τα δεξιώνεσαι στο ανοιχτό κλουβί-βιβλίο σου. Έρχονται και σε ανταγωνίζονται στην Ψαλτική, απλώνεις τη χέρα σου με σπόρια και τα τσιμπολογούν υψώνοντας το κεφάλι τους, όπως η όρνιθα όταν πίνει νερό κι ευχαριστεί τον Θεό και σου ψέλνουν λαμπριάτικοι ψάλτες και τις τέσσερες εποχές.

     "Κι όπου κατέχει και μιλεί με γνώση και με τρόπο/ κάνει να κλαίσι να γελούν τα μάτια των ανθρώπω"… Σε ζηλεύω για τη γνώση και τον τρόπο που δίνεις την πρωτοκαθεδρία στα πουλιά, που είσαι τρυφερό μακρινό παρακλάδι του Κορνάρου, μαντινολόγος,  μαντατοφόρος της ποίησης, που κάνεις τα πουλιά να μιλούν, τ’ αγρίμια να ημερεύουν.

·       Εκτός επετηρίδας χρίζεσαι άτυπα Επί-σκοπος της Εκκλησίας με το ποίημα Ορθοδοξίας ανάγνωσμα…  "Ορθοδοξία είναι/και η ανοιχτή πόρτα για τον ζητιάνο/και η λειτουργία στην εκκλησία του εμείς/και ο σεβασμός στις όποιες επιλογές των άλλων/και ο πλούτος του μη έχειν/ και η ενατένηση του ουρανού/και….Η Ορθοδοξία είναι ορθοπραξία"

     Η παράσταση έχει πετύχει, εάν ο αεροπόρος που την παρακολούθησε, μπορεί να πετάει  μετά καλλίτερα και ο αναγνώστης  Των Χελιδονιών  σου τον παίρνουν ψηλά στα φτερά τους . Αυτό είναι το μικρό θαύμα της ποίησης του Βαγγέλη Κακατσάκη. Έστησε μια ανεμόσκαλα να ανεβοκατεβαίνουν ελεύθερα στον ουρανό  πουλιά αναγνώστες άγγελοι. Ποίηση Ευ-γγελιζομένη, εκκοσμημένη και  θρησκευομένη, παραπονεμένη "ούτε ναός στη χάρη του ,ούτε εικονοστάσι/και ούτε ένας  χριστιανός δεν  έχει  τ΄όνομά του’’ κι ας έγραψε γι αυτόν (τον άγιο Δάνακτα) ο Συναξαριστής. Ο ποιητής δίνει ονόματα και στα πουλιά.

Πολλά  ποιήματα της συλλογής θα ανθολογούνταν και στην πιο αυστηρή Ανθολογία ,από "Το χαμόγελο του Διάκου",  "Ο Ευλογημένος τριαντραφυλλώνας" ("η χαρά να φυτεύουμε τριαντάφυλλα/η ευλογία να τα χαρίζουμε", ’"Των Αγίων Πάντων",  "Ο Μακρυγιάννης στην οδό του" (οδυνηρά επίκαιρο), "Το μοναστήρι των γλάρων"  το  "Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη"  ("ενώ έλεγες  ότι  ο Θεός δεν υπάρχει /αφού  υπάρχουν παιδιά που πεινούν/και ζητούσες από την αμυγδαλιά/να σου μιλά για τον Θεό/για να τη βλέπεις ν’ ανθίζει./ Ένθεος άθεος και άθεος ένθεος/ο Αετός της αβύσσου;" ( το μαγικά ευρηματικό) , " Οι Τέσσερις Μάρτυρες" , το έξοχο Κρατυλικό  "Παιχνίδι με τα γράμματα Γ" ,  τα μοναδικά  " Τα σπουργίτια του μοναστηριού"  το τόσο φιλεύσπλαχνο σπίτι για κάθε άστεγο ’Έχει ο Θεός"  (βλ λ.χ. και το εξαίρετο  "Των αστέγων"  του  επίσης κρητικού Μ. Πρατικάκη)  και το απαράμιλλο " Μνήμη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη"  που θα μπορούσε ολόκληρο ως μότο-προμετωπίδα  να μπαίνει σε κάθε βιβλίο για τον Άγιο των Γραμμάτων μας.

Με τύψεις που άφησα και  τόσα άλλα ισάξια έξω

Χαίρε, Ευ-άγγελε,  για τα δώρα σου, χαίρε και για την Ευδοκία σου, εν η ευδόκησας

 ΥΓ. Τα δικά σου Χελιδόνια είναι τα μόνα μη αποδημητικά γιατί κατοικούν εσαεί στις ζεστές καρδιές των αναγνωστών σου... 

* φιλόλογος - ποιητής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου