Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙ: ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟ 'ΧΕΙ Η ΠΟΛΗ



Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης 

Μία μάχη που συνεχίζεται! Μία μάχη για την οποία είναι ξεκάθαρη η θέση που έχουν πάρει “οι θεοί” της πόλης αλλά και οι άνθρωποί της! Ξεκάθαρο και το δίκιο στη συγκεκριμένη υπόθεση!

Το δίκιο είναι με την πόλη και την ιστορία της!

Υπάρχουν πολλά που κάποιος μπορεί να πει· πολλά έχουν γραφεί εξάλλου και λέγονται ακόμη και τούτη τη στιγμή! Βρισκόμαστε πια μπροστά σε μία υπόθεση που φαίνεται να ξεδιαλύνεται ως προς κάποια γκρίζα σημεία της! Και ξεδιαλύνεται επειδή υπάρχουν εκείνοι οι Χανιώτες, οι πολίτες τούτης της πόλης που έχουν αναλάβει με πολλή σοβαρότητα και υπευθυνότητα να ξεκαθαρίσουν το τοπίο!

Ομολογουμένως είναι από τις θετικές ειδήσεις -σπανίζουν στις μέρες μας- να βλέπεις, να διαβάζεις, να συζητάς επιχειρηματολογίες που αντιτίθενται στο ξεπούλημα της ιστορίας τούτης της πόλης!

Πολλά είναι εκείνα που βγαίνουν στη δημοσιότητα και πραγματικά μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι δεν πρόκειται να χαθούν τα κτήρια και ο χώρος στο λόφο Καστέλι!

Και βέβαια δεν μιλούμε απλά για λόγια αλλά για καλά επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις!

Ανάμεσα στα άλλα πληροφορηθήκαμε ότι η παραφιλολογία «περί πιθανής αξίωσης αποζημίωσης από μεριάς της Belvedere σε περίπτωση που το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο βάλει “φρένο” στο φαραωνικό σχέδιο της εταιρείας για τα ιστορικά δημόσια κτήρια του λόφου Καστέλι που έχουν παραχωρηθεί για εκπαιδευτικές χρήσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης», δεν είναι αληθής!

Πολλά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, κάποια από αυτά ίσως και… ρητορικά!

Ποιος ή ποιοι π.χ. περίμεναν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο των Χανίων επρόκειτο κάποια στιγμή να ψηφίσει «για μη κοινωφελείς λειτουργίες» στο νέο Γ.Π.Σ.;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που προκύπτει και από τα λεγόμενα του δημοτικού σύμβουλου Χαράλαμπου Λουτσέτη, ο οποίος στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χανίων την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι η Belvedere ήξερε «ότι η χρήση που επιδιώκουν δεν είναι συμβατή αλλά ήλπιζαν ότι θα πείσει την πόλη, κατά την αναθεώρηση του ΓΠΣ».

Η μάχη είναι συνεχής!

Κι είναι απολύτως λογική η αντίδραση του συντριπτικά μεγαλύτερου ποσοστού των πολιτών και των Φορέων τούτης της πόλης!

Ανάμεσα σε αυτούς ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, ο Σύλλογος των Μηχανικών, ο Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών, ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης για να αναφέρω κάποιους από αυτούς που αντιτίθενται στον παράλογο σχεδιασμό.

Αβίαστα μου ’ρχεται κατά νου η μαντινάδα:

«Ποιος είναι αυτός που τόλμησε/ και τα ’βαλε μαζί μας/
είναι τρελός ή θέλησε/ να δει τη δύναμή μας».

Εξίσου αβίαστα σκέφτομαι πως όποιος κι αν είναι, βρήκε απέναντί του μια δυνατά ενωμένη κοινωνία σε ένα δίκαιο αγώνα.

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη ( 3. 3. 20. 21) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου