Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ - ΧΡΙΣΤΟΣ 


Τ’ Αγιού Φανούριου, μεγάλη η Χάρη του σήμερα. Όλα τα φανερώνει κατά τον λαό μας ο νεοφανής και πολύ αγαπημένος αυτός Άγιος, όπως μας λέει και τ’ όνομά του. Ό,τι κι αν χάσεις στον Άγιο Φανούριο θα ταχτείς να σου το βρει. Το τάξιμο είναι συνήθως μια πίτα, η φανουρόπιτα, που οι νοικοκυρές ζυμώνουν με μυρωδικά και τη μοιράζουν, για να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου, που όπως λέει η παράδοση ήταν πολύ αμαρτωλή. Εκτός όλων των άλλων ο Άγιος Φανούριος, πάλι κατά τη λαϊκή παράδοση, μπορεί να σε βοηθήσει να προμαντέψεις μια τύχη ή πώς θα πάει κάποια δουλειά σου. Και κάτι ακόμα. Μπορεί, λένε, να φανερώσει στις κοπελιές ποιον θα πάρουν. Γι’ αυτό λένε ότι ο Άγιος στις εικόνες του κρατά ένα κερί αναμμένο.

Μέγα προσκύνημα, απ’ τα μεγαλύτερα της Κρήτης, ολοχρονίς του χρόνου, το πανέμορφο εκκλησάκι του Αγίου Φανούριου που βρίσκεται σ’ ένα τοπίο απείρου φυσικού κάλλους, στο 27ο χλμ. της Εθνικής οδού Χανίων – Ρεθύμνης και ανήκει στην Ενορία Κάινας Αποκορώνου. Πολλοί, πάμπολλοι, είναι εκείνοι που παραμερίζουν, περνώντας από εκεί με τα αυτοκίνητά τους, για να ανάψουν ένα κερί στη Χάρη του, όπως κι εκείνοι που έρχονται επί τούτου. Το αδιαχώρητο, βέβαια, χθες, παραμονή, όπως και σήμερα, ανήμερα, της Χάρης του. Χιλιάδες οι προσκυνητές, μέσα σ’ αυτούς κι οι εκατοντάδες που έχουν ταχτεί να ‘ρθουν με τα πόδια, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα.

«Αυτόματο Άγιο» αποκαλεί τον Κανιανό Άγιο Φανούριο, όπως έχω ξαναγράψει (Στάσεις 26.8.2016) ο καλύτερός του φίλος, ο συμμαθητής μου στο Γυμνάσιο Βάμου παπα – Χρίστος Παπουτσάκης, που τον υπηρετεί πιστά και κουβεντιάζει μαζί του «τα πάντα όλα», εδώ και 50 περίπου χρόνια που είναι παπάς (φωτό). Δεν προλαβαίνεις, λέει, να του ζητήσεις κάτι και ο Άγιος σου το κάνει. Αμέτρητα είναι τα θαύματα του Αγίου που έχει να σου διηγηθεί. Με κατάπρωτο πώς εμπόδισε την μπουλντόζα να γκρεμίσει το «σπίτι» του, που έκτισε η λαϊκή ευσέβεια, όταν «άνοιγαν» την εθνική οδό. «Παντού φτάνει η χέρα του, σε πολλούς που τον έχουνε ανάγκη», μου είπε πριν από δυο χρόνια, όταν πέρασε τρεις μέρες μετά το πανηγύρι, μιλώντας μου για τον Άγιο. Χαμογέλασα..! Χαμογελώ και τώρα που το γράφω. Να ‘σαι καλά, παπά – Χρίστο και «δεξί» μα και «αριστερό» χέρι του Αγιού Φανούριου!

ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

«Φεγγάρι αυγουστιάτικο το πρόσωπό σου μοιάζει,/ μια μέρα άμα δεν σε δω, ο τόπος σκοτεινιάζει», η πρώτη απ’ τις δυο μαντινάδες που μου έστειλε, μέσω κινητού, όπως πάντα, η μαντιναδολόγος μας, η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη. «Σαν σύκα αυγουστιάτικα, γλυκά ‘ναι τα φιλιά σου/ εβρήκα τον παράδεισο μέσα στην αγκαλιά σου», μας λέει στη δεύτερη. Κοινός παρονομαστής και στις δυο ο ερωτικός Αύγουστος ή ο αυγουστιάτικος έρωτας αν προτιμάτε. Η μια καλύτερη απ’ την άλλη. Να τις βάλω για… ψηφοφορία σκέφτομαι, να δούμε ποια θα επικρατήσει…

Ολοταχώς για τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό τον Σεπτέμβρη… Για τη δημιουργία αντισωμάτων ο λόγος… Αργεί το κακό να γίνει φάντασμα; Φύλαγε τα ρούχα σου για να ‘χεις τα μισά!

Από πύρινο εφιάλτη σε πύρινο εφιάλτη πηγαίνουμε. Φωτιές, φωτιές, φωτιές… και ζήτω που καιγόμαστε. Μαύρο χιούμορ, κατάμαυρο.

«Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά/ Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σέναν ορκιζόμαστε/ Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε/ Απ’ την Παρθένο στο Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε/ κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν’ ανάψουμε/ Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά/ Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά». Το ποίημα «Ο Αύγουστος του Οδυσσέα Ελύτη από «Τα Ρω του Έρωτα» εκδ. “Ικαρος”).

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 27.8.2021) 

https://www.haniotika-nea.gr/o-agios-fanoyrios-kai-o-papa-christos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου