Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

ΩΡΑΙΑ ΩΣ ΜΙΝΩΙΤΙΣΣΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ


Ωσεί παρούσα στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε γι’ αυτήν, η Ζωή Μητσοτάκη, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 20 Αυγούστου, στον άνετο και φιλόξενο αύλειο χώρο του Μεγάρου «Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης», στη Χαλέπα, όπου κατοικοεδρεύει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολύ πριν αρχίσει. Μαζί με τον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος και κινούντα τα νήματά του, Νίκο Παπαδάκη.

Για να υποδεχτεί μία προς μία και έναν προς έναν όλες και όλους που αθρόως προσήλθαν, τηρώντας, ωστόσο, όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, για να την τιμήσουν. Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα. Λάμπουσα! Έτσι, όπως την “αποτύπωσε” σ’ έναν πίνακά της η Ελένη Μαθιουδάκη (φωτό). Με το χαμόγελο και την καλή της κουβέντα για την καθεμιά και τον καθένα στα χείλη. Πάντα δίπλα στον γενικό διευθυντή του Ιδρύματος, Νίκο Παπαδάκη, που τη “θυμήθηκε” αργότερα στην ομιλία του να δακρύζει, όταν ο Παππούς προσπαθούσε να πείσει τον Νικήτα Βενιζέλο να μεταβιβάσει την Οικία Βενιζέλου στο Ίδρυμα.

Με προβολή βιντεοσκοπημένου χαιρετισμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που στάθηκε ιδιαίτερα στο αφιερωμένο απ’ τη θεία του, τη Ζωή βιβλίο της για τον προπάππου του Γέρο – Κωστή Μητσοτάκη, άρχισε η εκδήλωση που συντόνιζε ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Γιώργος Κουκουράκης. Για να συνεχιστεί με τις υπέροχες ομιλίες της Δρος Κοινωνικής ανθρωπολογίας, Ερευνήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, Έλιας Βαρδάκη με θέμα «Ιχνηλατώντας την Ιστορία: το συγγραφικό έργο της Ζωής Μητσοτάκη», της ειδικής γραμματέως του Λυκείου Ελληνίδων, φιλολόγου Στέλλας Στρατιδάκη με θέμα «Μια σχέση ζωής: Ζωή Μητσοτάκη και Λύκειο Ελληνίδων» της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Ιδρύματος «Βενιζέλος» Αργυρώς Χανιωτάκη -Σμυρλάκη με θέμα «Οι επιρροές της Φλωρεντίνης Καλούτση στο έργο της Ζωής Μητσοτάκη» και του Νίκου Παπαδάκη με θέμα «Η συνεργασία με τη Ζωή». Και για να κλείσει με το έργο για πιάνο (τέσσερα χέρια) «The Nutcracker Suite» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι με την Αφροδίτη Μητσοτάκη και τον Νίκο Περάκη. Βεβαίως, ωσεί παρούσα σε όλη τη διάρκειά της (κράτησε περίπου 90 λεπτά) η κυρία Ζωή. Πάντα Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα.

«Με την εκδήλωση αυτή εγκαινιάζεται μια σειρά αφιερωμάτων στη μνήμη σημαντικών προσωπικοτήτων, που ήταν πρωτεργάτες και πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες στο Ίδρυμα, με αφορμή την πρόσφατη συμπλήρωση 20 ετών από τη σύστασή του», είπε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παπαδάκης στη συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία του κι αναφέρθηκε ονομαστικά στον Μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, στον Άγγελο Δεληβοριά, στον Γιώργη Μανουσάκη και στον Γιώργο Πισσαδάκη. Δεν το συζητώ ότι ωσεί παρούσα θα είναι και σ’ αυτά, όπως και σε όλες τις άλλες εκδηλώσεις του Ιδρύματος άλλωστε, Ωραία ως Μινωίτισσα Αρχόντισσα, η Ζωή Μητσοτάκη.

ΚΑΙ...  ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ





Του Αγίου Ειρηναίου Επισκόπου Λουγδούνων χθες 23 Αυγούστου. Αιωνία η μνήμη του μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίου, του Αγίου, στη λαϊκή συνείδηση, για μένα, Ειρηναίου Γαλανάκη του Χριστιανού. Και «εις έτη πολλά» στον από Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο Αθανασιάδη, όπως και στον μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίο Μεσαρχάκη.

«Μετάλλαξη» στον τουρισμό της περιφερειακής μας ενότητας, διαπίστωσε σε πρόσφατη έρευνά του το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτ. Κρήτης. («Χ.ν.», 20.8.2021). Αισθητή η μείωση των ατόμων που είναι πάνω από 55 χρονών και κάνουν διακοπές, μας λέει, μεταξύ των άλλων.

«Φέτος δεν πάμε διακοπές, θα μείνουμε στο σπίτι/ αφού ο κορωνοϊός, δεν έφυγε απ’ την Κρήτη.// Κάθε ηλιοβασίλεμα θα κάνουμε σεργιάνι/ στης πόλης το υπέροχο και ξακουστό λιμάνι.// Με του ονείρου τα φτερά θα πάμε κρουαζιέρα/ τη νύχτα ταξιδεύουμε, γυρίζουμε τη μέρα». Της… “μετάλλαξης” οι τρεις σημερινές μαντινάδες της Νεκταρίας Θεοδωρογλάκη, η πρώτη σκέψη που έκανα σε μια πρώτη ανάγνωση. «Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι», σε μια δεύτερη. Πάω Καλάμι με το καλάμι μου, η τρίτη. Και… αμ’ έπος, αμ’ έργον!

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 24.8.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου