Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στον πλανήτη της φύσης, στον πλανήτη της Αγάπης, στον πλανήτη της Ενέργειας και στον… Φαγώσιμο πλανήτη “ταξίδεψαν”, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα, τα πολλά και όμορφα που έκαναν, το φετινό καλοκαίρι τα παιδιά που παρακολούθησαν τα θερινά προγράμματα των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη – ΜΗΤΕΡΑ. Γι’ αυτά τα ταξίδια ο λόγος στον σημερινό Παιδότοπο από τα παιδιά, ύστερα από ένα εισαγωγικό σημείωμα του διευθυντή του σχολείου, Κώστα Μανωλάκη. Ας “ταξιδέψουμε” λοιπόν κι εμείς νοερά μαζί τους, τώρα που το καλοκαίρι κοντεύει να τελειώσει, για να θυμηθώ τον ποιητή παραφράζοντας τον ελάχιστα, και περιμένει την πρώτη σταγόνα της βροχής… Συγχαρητήρια και στον Διευθυντή και στους δασκάλους!
Σας χαιρετώ με αγάπη!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος

Σημείωση: Ο Παιδότοπος θα μείνει κλειστός τα δύο επόμενα Σάββατα στις 4 και στις 11 Σεπτεμβρίου. Καλή αντάμωση το Σάββαττο 18 Σεπτεμβρίου, με ανοιχτά, Θεού θέλοντος τα σχολεία!





Φανταστικοί Πλανήτες  : Καλοκαιρινό Εργαστήρι Μάθησης και Δημιουργίας των Εκπαιδευτηρίων Μαυροματάκη-Μητέρα 

Στη φετινή μας καλοκαιρινή απασχόληση (Ιούλιος 2021) ασχοληθήμακε με Φανταστικούς Πλανήτες, τους οποίους δημιούργησε η φαντασία των παιδιών, διαμορφώνοντας έτσι ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον παιχνιδιού, μάθησης, έμπνευσης και ανακάλυψης. Παράλληλα τα παιδιά έκαναν μαθήματα κολύμβησης, γυμναστική και ρομποτική- πληροφορική. Το πρόγραμμά μας ήταν δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά). Ευχαριστούμε θερμά τις εκπαιδευτικούς Ρία Θωμαδάκη, Ειρήνη Αγγελάκη, Βερονίκη Ντουσάκη και τον Αρίσταρχο Τζατζό για την αμέριστη συνεισφορά τους στην επιτυχία του προγράμματος.  

1η εβδομάδα: ο πλανήτης της Φύσης. Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, ψεύτικα αλλά και αληθινά λουλούδια και φυτά τα παιδιά στόλισαν εντυπωσιακά τον ατομικό τους πλανήτη!




2η εβδομάδα: ο πλανήτης της Αγάπης. Για τα παιδιά ήταν μια εβδομάδα γεμάτη αγαπητικά συναισθήματα φιλίας και ενσυναίσθησης που βοήθησαν να δεθεί η ομάδα. Διερεύνησαν την  «αγάπη» σε διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς.

3η εβδομάδα: ο πλανήτης της Ενέργειας. Ασχοληθήκαμε με την αειφορία και STEM δράσεις. Με ανακυκλώσιμα υλικά τα παιδιά επίσης έφτιαξαν έναν Πλανήτη μισό χαρούμενο (υγιές ημισφαίριο χωρίς μόλυνση και ρύπανση) και μισό λυπημένο (ημισφαίριο γεμάτο σκουπίδια και πλαστικά).

4η εβδομάδα: ο Φαγώσιμος πλανήτης! Με διάφορα νόστιμα σνακ τα παιδιά δημιούργησαν τους δικούς τους μικροπλανήτες και απόλαυσαν την κάθε μπουκιά. 

Παράλληλες δράσεις: “Our fantastic Galaxies”, “Our Meteorite Wonderwall”, “Mavro -21 rocket”, “Our Milky Way Potion”, “Our Stars Aligned”, “Our Alien Inhabitants”. 

(Ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Κώστας Μανωλάκης)

Aλεξάνδρα Π., 10 χρ.: Χάρηκα πολύ που είχε θέμα τους πλανήτες και ο αγαπημένος μου ήταν ο πλανήτης της Φύσης. Μου άρεσαν πολύ οι «Φανταστικοί Γαλαξίες», που τους φτιάξαμε με κιμωλία και μαύρο χαρτί. Ανάμεσα σε αυτές τις φανταστικές εβδομάδες, με τις φίλες μου Αλεξάνδρα Ρ., Ιωάννα και Δήμητρα γράψαμε δύο βιβλία, το «Διαστημικές αποστολές» και «Το Μπλε Φεγγάρι» που μεταφέρθηκε σε θεατρική παράσταση. Αυτή η χρονιά θα μου μείνει αξέχαστη!

Αλεξάνδρα Ρ., 10 χρ.: Το θέμα της φετινής καλοκαιρινής απασχόλησης ήταν οι πλανήτες. Φτιάξαμε ομαδικά τον πλανήτη της Αγάπης σε σχήμα καρδιάς και πάνω του προσθέσαμε τις φωτογραφίες μας. Επίσης φτιάξαμε μικρές καρδιές, όπου γράψαμε τι είναι η αγάπη για εμάς και τη λέξη «αγάπη» σε πολλές γλώσσες. Ασχοληθήκαμε με την ενέργεια, γι' αυτό φτιάξαμε έναν πλανήτη με λαμπάκια, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες και ήταν καλυμμένος με εφημερίδες. Σίγουρα ήταν πολύ δύσκολος ο τρόπος παρασκευής του, όμως είχε απίστευτη πλάκα. Στην καλοκαιρινή απασχόληση πέρασα φανταστικά!


Αθηνά Κ., 8 χρ.: Μάθαμε πληροφορίες για το διάστημα. Ήταν ωραία ιδέα ο τοίχος με τους μετεωρίτες κι επειδή λάμπουν τα CD. Δεν ήξερα ότι μία ημέρα στην Αφροδίτη είναι ένας χρόνος εδώ στη Γη.  Μου άρεσε η χειροτεχνία  με τη σκάλα που μας οδηγούσε ψηλά, γιατί ήταν διασκεδαστικό να το ζωγραφίσουμε και επειδή μαθαίνουμε κάτι από αυτό, ότι μπορούμε να φτάσουμε το καλύτερο. 

Στέλλα Χλωράκη, 7 χρ.: Έμαθα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι του νερού, του αέρα και ήλιου. Θα ήθελα να μάθω περισσότερα για τους εξωγήινους: πού ακριβώς βρίσκονται;  


Μιχαέλα Γκουλιάμα, 7 χρ.: Μου άρεσε το φίλτρο που δημιουργούσε τους πλανήτες με τους γαλαξίες. Ο αγαπημένος μου είναι ο Κρόνος γιατί είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους. Θα ήθελα να ξέρω πόσο μεγάλος είναι και από τι είναι φτιαγμένα τα δαχτυλίδια του.

Μανώλης Νταουκάκης, 8 χρ.: Φτιάξαμε έναν ηλιακό φούρνο. Βάλαμε μέσα μπισκότα, ζαχαρωτά και σοκολάτα, τα βάλαμε κάτω από τον ήλιο και λειτούργησε σαν φούρνος και έλιωσε σε λίγη ώρα τη σοκολάτα και τα marshmallows  και μετά τα φάγαμε!  Δεν ήξερα ότι υπάρχουν περισσότερα δέντρα απ’ ότι αστέρια στον γαλαξία μας. Ούτε ότι η διαστημική στολή κοστίζει τόσα πολλά λεφτά!

 Felix Vargas, 7 y.: I liked all the activities we did in Summer School. I learned how to make robots - some of them have wheels and some others have feet or propellers like helicopters. It's actually simple to program them!

Νικόλας Μπ., 7 χρ.: Μου άρεσε που φτιάξαμε τη σκάλα να φτάσουμε στο φεγγάρι αφού ήταν η φωτογραφία μας πάνω. Δεν ήξερα ότι οι μαύρες τρύπες μπορούν να ρουφήξουν έναν πλανήτη σαν τη Γη! 

Γιάννης Τσ., 7 χρ.: Φτιάξαμε ένα τελάρο με τον πλανήτη της Φύσης που είχε λουλούδια, φύλλα και μία πασχαλίτσα. Έμαθα ότι ίσως κάποιοι μικροί εξωγήινοι ζούνε σε κάποιους πλανήτες.

Sean, 9 y.: I enjoyed making the little planets, like cupcakes. I learned that there is a supermassive black hole at the end of every galaxy!

Evan, 10 y.: I liked that I was able to see my friends. We made two or three comics about aliens and “Among Us”. I enjoyed it a lot and I am happy to see it published.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου