Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

 ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ: ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΒΑΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ * 

"Τα ποιήματα του Βαγγέλη Κακατσάκη, είναι ποιήματα βάθους και πρωτοτυπίας, συνδυάζουν προσωπικά βιώματα και θρησκευτική πίστη, παρόν και παρελθόν, ανθρώπινους τύπους – πρότυπα και τόπους, προσωπικές αγωνίες και συναισθήματα" π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης



Η ποίηση είναι αποτύπωμα του πολιτισμού. Ασκεί μια αποφασιστική δυναμική στη σύγχρονη κουλτούρα.

Η σκέψη, η τέχνη, το χάρισμα, η υπεροχή της ελληνικής έκφρασης, η συμπύκνωση νοημάτων και ιδεών, η κατάθεση της ψυχής… Τα ποιήματα του Βαγγέλη Κακατσάκη, είναι ποιήματα βάθους και πρωτοτυπίας, συνδυάζουν προσωπικά βιώματα και θρησκευτική πίστη, παρόν και παρελθόν, ανθρώπινους τύπους – πρότυπα και τόπους, προσωπικές αγωνίες και συναισθήματα, νοσταλγία ενός άλλου κόσμου, που φεύγει χωρίς επιστροφή. Λέξεις που παραπέμπουν στην καθημερινότητα αλλά προάγουν τη φαντασία.

Αφηγείται ότι έζησε και φαντάστηκε, τον προσωπικό του παράδεισο, τα όνειρά του, με μια συμβολική, υπαινικτική γραφή και συμπυκνωμένες ανησυχίες.

Προβάλλει τα πιστεύω μας, τις αξίες μας, θεολογεί ορθόδοξα, με απλές χιλιοειπωμένες εκφράσεις και αποσπάσματα από τη Γραφή και τα λατρευτικά κείμενα της Εκκλησίας μας:

«όσο γνωρίζω τα πλάσματα του Θεού

τόσο τα αγαπώ

κι όσο τα αγαπώ,

τόσο γνωρίζω το Θεό».

Γράφει χαρακτηριστικά στο πρώτο ποίημα της συλλογής αυτής.

Και σε άλλο σημείο:

«Η Ορθοδοξία είναι ορθοπραξία».

Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε σύγχυση, σε κρίση, σε αβεβαιότητα, χωρίς πολλά οράματα, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και με τη φωνή του που εκπροσωπεί τη φωνή των απλών ανθρώπων, εκφράζεται και αναπαράγει αλήθειες.

Ο Βαγγέλης Κακατσάκης αποτελεί υπόδειγμα προσφοράς, είναι ένας πνευματικός μαχητής.

Εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία, τον ευχαριστούμε, για άλλη μια φορά, για την πολύπλευρη υποστήριξή του στο έργο μας, και του ευχόμαστε να είναι γερός και υγιής, σωματικά και πνευματικά, να αγωνίζεται και να προσφέρει στην κοινωνία μας.

* Ο χαιρετισμός του Γεν. Διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος " ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ" π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη στην παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής " Τα χελιδόνια του μοναχού" που έγινε στις 4 Αυγούστου 2021 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών " Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" Εκ βάθους καρδίας οι ευχαριστίες μου και από εδώ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου