Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

ΖΑΧΑΡΕΝΙΑ ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗ:  ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ*





(Στα ¨Χελιδόνια του μοναχού¨) “ υπάρχει μια οικειότητα, μια ανθρωπιά, κι όλα μαζί αναδίνουν τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι μία σπάνια αρετή, σπάνια γιατί λείπει τόσο, αφού συνδυάζει τη μυστική θεογνωσία μαζί και την αισθητική.”) Ζαχαρένια Σημανδηράκη

Η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, παλαιός και καταξιωμένος φορέας του τόπου στον τομέα της, σεμνύνεται ότι περιλαμβάνει στα μέλη της σημαντικούς εργάτες της διανόησης σε διάφορα πεδία. Ένας από αυτούς είναι και ο αγαπητός φίλος, εξαίρετος ποιητής Βαγγέλης Κακατσάκης, γι αυτό και η Ένωσή μας με μεγάλη χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς για την παρουσίαση του βιβλίου του Τα χελιδόνια του μοναχού.

Με αισθαντικότητά, βαθύ ανθρωπισμό, ευαισθησία και το ευγενικό πάθος που τον διακρίνει, ο Βαγγέλης στα 60 ποιήματα του βιβλίου του, πλάθει κι εκφράζει εικόνες και συναισθηματικές καταστάσεις του αντικειμενικού κόσμου που αναβρύζουν μια δραματική συγκίνηση ατομικής και κοινωνικής αλήθειας. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ταλέντου του.

Άπειρα δημιουργικά στοιχεία, συνθέτουν ένα θαυμάσιο ποιητικό καμβά. Πλούσιο συναίσθημα, ενάργεια σκέψης, λυρική διάθεση και προσωπικό ύφος μεγάλης ευαισθησίας στην καταγραφή βιωμάτων, δοσμένων με τη μοναδική πένα του. Πρωτότυπη αλλά αληθινή έκφραση, ιδιότυπη, μια ποίηση των κοινών μικρών πραγμάτων που παίρνουν αναπάντεχη διάσταση και ποικίλες προεκτάσεις. Δείγμα καθαρότητας στην ποίησή του είναι το πόσο ξεπερνάει τις υποκειμενικές ωθήσεις, και φθάνει σε πολύ ευρύτερα μηνύματα, ερμηνευτικά της ανθρώπινης μοίρας, και του πόνου. Υπάρχει μια οικειότητα, μια ανθρωπιά, κι όλα μαζί αναδίνουν τον σκεπτόμενο άνθρωπο. Είναι μία σπάνια αρετή, σπάνια γιατί λείπει τόσο, αφού συνδυάζει τη μυστική θεογνωσία μαζί και την αισθητική.

Η ποίησή του είναι μία από τις ελάχιστες γέφυρες επικοινωνίας που απόμειναν στους ανθρώπους. Δείγμα καθαρότητας στα ποιήματά του είναι το πόσο ξεπερνάει τις υποκειμενικές ωθήσεις, και φθάνει σε πολύ ευρύτερα μηνύματα, ερμηνευτικά της ανθρώπινης μοίρας, και του πόνου.

Η μέθεξη της γραφής του μεταδίδεται αυτούσια και συγκινεί. Δίνει όπως πάντα μια γνήσια ποίηση που τη διακρίνει τόσο ο βαθύς λυρισμός της, όσο και η αγάπη σε κάθε τι ανθρώπινο, γήινο, αφήνοντας καθαρά να φανεί και η συγκίνηση του, μέσα σ' ένα αισθητικό μεγαλείο απ' το οποίο περνούν και τα ευγενικά του συναισθήματα. Είναι εκείνο που έχει πει ο Γκαίτε: το φως που καίει την ψυχή και τη σάρκα, που γίνεται πυρκαγιά μέσα στην καθάρια ατμόσφαιρα μιας πολύ συνειδητής, πολύ κρυστάλλινης πνευματικότητας, για να γίνει στο τέλος φωτεινό μετέωρο. Ένα μετέωρο ή μια περιπέτεια, που σημειώνει ο Βαγγέλης?

Η περιπέτεια που συνεχίζεται.
Ο χρόνος που δεν κάνει στάσεις.
Η περιπέτεια του χρόνου.

Ο χρόνος που συνεχίζεται.
Η περιπέτεια που κάνει στάσεις.
Ο χρόνος της περιπέτειας.

Στην περιπέτεια του ποιήματος
και στο ποίημα της περιπέτειας
χρόνος.


Μακάρι να σου δίνει ο Θεός άπλετο χρόνο, να μας παίρνεις κι εμάς στις περιπέτειες των ποιημάτων σου, Βαγγέλη Κακατσάκη.

* Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Χανίων Ζαχαρένιας Σημανδηράκη στην παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής " Τα χελιδόνια του μοναχού" ('Ιδρυμα " Ελ. Βενιζέλος" , 4.8.2021) . Και από αυτήν τη θέση οι ευχαριστίες μου. Και βέβαια η κατάθεση του θαυμασμού μου για το συγγραφικό έργο σου και τη σύνολη προσφορά σου στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του τόπου μας, Ζαχαρένια! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου