Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

 «Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΒΟΗ ΤΩΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ»



«Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι θεοί,/ πλήρεις και μόνοι κάτοχοι πάντων των φώτων./ Εκ των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα/ αντιλαμβάνονται. Η ακοή/ αυτών κάποτε εν ώραις σοβαρών σπουδών ταράττεται./ Η μυστική βοή τους έρχεται των πλησιαζόντων γεγονότων./ Και την προσέχουν ευλαβείς. Ενώ εις οδόν/ έξω ουδέν ακούουν οι λαοί». Και οι στίχοι του ποιήματος “Σοφοί δε προσιόντων” του Κ.Π. Καβάφη, διαρκώς στο νου μου, ενώ παρακολουθούσα το πρωί του περασμένου Σαββάτου 23 Ιουλίου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”), την εναρκτήρια ανοιχτή συνεδρία του 9ήμερης διάρκειας 10ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, οι εργασίες του οποίου τελειώνουν αύριο με την απονομή των βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες φοιτητές. Και βέβαια έχοντας υπόψη το όλο πρόγραμμα όπως διαμορφώθηκε (και υλοποιήθηκε) “εξακτινωμένο” με έδρα τον αποκαλούμενο «ομφαλό του Αποκόρωνα», συγκεκριμένο, ευλογημένο, απ’ τον Παππού, τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, χώρο.

Ευλογία, όπως έχω ξαναγράψει, ευλογία πολλαπλή για τον τόπο μας, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, μα και για την Περιφέρεια Κρήτης στο σύνολό της, το περί ου ο λόγος μοναδικό στο είδος του Ινστιτούτο. Από ιδρύσεώς του, εδώ και 15 χρόνια, χάρις στην επιμονή, κυρίως, του και ιδρυτή των “Χανιώτικων νέων” και του “Μουσείου Τυπογραφίας”, τότε προέδρου του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων Γιάννη Γαρεδάκη. Και γιατί, εκτός όλων των άλλων, λειτουργεί, έτσι όπως άψογα λειτουργεί, το Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, σε συνεργασία διαχρονικά με το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (καθοριστικός ο ρόλος του γνωστού Χανιώττη αν. καθηγητή του, Αντώνη Σκαμνάκη) και με τη συνεργασία άλλων φορέων, όπως του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κι ενός ευρύτατου δημοσιογραφικού και τοπικού “Εμείς”, βεβαίως και των “Χανιώτικων νέων”. Θέτοντας στον “Ίσκιο της Μαδάρας”, για να χρησιμοποιήσω τον τίτλο του πιο γνωστού βιβλίου του αξέχαστου Αποκορωνιώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Αγγελή, τον «ειδικόν επιστημονικόν δάκτυλον» επί τον τύπον των ήλων της κλιματικής κρίσης που χρόνο με το χρόνο επιδεινώνεται.

«Το πρωί ο Φαέθων έζευξε το άρμα του ήλιου/ και το παρέδωσε στη Chevron στη BP, στη Shell/ κι όταν η γη πυρπολήθηκε/ και η στάθμη της θάλασσας ανήλθε/ ο Ζευς αδυνατούσε να κατανοήσει τον νέο μύθο/ από μακριά αγναντεύοντας/ την παραλία που φάνηκε σαν έκπληξη/ στην τελευταία στροφή/ με το εκκλησάκι μετέωρο πάνω απ’ το λευκό νερό/ έτοιμο να φύγει νότια/ έτοιμο να βυθιστεί μαζί με τους ευκαλύπτους αύτανδρο/ στις θρυμματισμένες λέξεις που έχω καταφύγει». Το ποίημα “Η κλιματική αλλαγή βυθίζει την παραλία της Καραθώνας” του Γιάννη Φίλη. «Η μυστική βοή των πλησιαζόντων γεγονότων»… Ζητείται ελπίς ο τίτλος ενός από τα διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη. Υπάρχει ελπίς! Και χάρις στο Ινστιτούτο...


ΚΑΙ... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΦΙΛΙΑΣ - ΓΙΑ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΥ... - "ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΤΟΞΩΝ

Διεθνής ημέρα φιλίας αύριο, 30 Ιουλίου, για την φιλία ο λόγος στις σημερινές, τις υπέροχες, όπως πάντα μαντινάδες της, η Νεκταρία. «Την ευτυχία δεν θα βρεις στο χρήμα και στα πλούτη/ οι φίλοι αξίζουν πιο πολλά μες στη ζωή ετούτη», μας λέει στην πρώτη. Για να συμπληρώσει στη δεύτερη. «Το περιβόλι της καρδιάς στολίζουνε οι φίλοι/ που ‘ναι ό,τι καλύτερο η μοίρα μου ‘χει στείλει». Πιστεύω κι εγώ “τω φίλω”…


Να διαμοιράσουν τα ιμάτιά του εν εαυτοίς και επί τον ιματισμό του να βάλουν κλήρο στοχεύουν και οι μεν και οι δε… Όπως μου το είπε ένας απ’ τους φίλους μου απ’ τα παλιά έτσι το γράφω. Βεβαίως για τα “ιμάτια” του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ ο λόγος…


«Στα χαρακώματα της παλάμης/ μαίνεται πάλι ο εαυτός μας// δεν έχω μπαλώσει ακόμη το παρελθόν/ και στο σκισμένο μέλλον έχει κρύο/ ένα κρύο που δεν είναι τίποτα άλλο/ πέρα από ένα νόμισμα/ επαρκώς φαγωμένο κι από τις δυο πλευρές/ (δεν φτάνει ούτε για εισιτήρια)...».
Δείγματα γραφής απ’ την τρίτη ποιητική συλλογή του Δημήτρη Μιχελιουδάκη με τίτλο “Συντηρητής ουράνιων τόξων” που μόλις κυκλοφόρησε απ’ τις εκδόσεις “Στίξις». Καθηλωτική η ποίησή του με τον σύγχρονο άνθρωπο στο προσκήνιο.
Ο τίτλος της συλλογής προ(σ)κλητικός για να ενσκύψει κάποιος στα ποιήματά της. Πρωτίστως συντηρητής ουράνιων τόξων ο ποιητής!

Χανιώτικα νέα (Παρασκευή, 29. 7.2022) 

https://www.haniotika-nea.gr/i-mystiki-voi-ton-plisiazonton-gegonoton/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου