Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

11ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
¨ΤΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΜΑΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
 
 

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Γι’ άλλη μια φορά έχω τη χαρά να φιλοξενώ στον Παιδότοπο το “εφημεριδάκι” του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων, το 12ο τεύχος του συγκεκριμένα. Για ένα υπέροχο έγχρωμο τετρασέλιδο, “καρπό” του “εμείς”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα τόσο σε ηλεκτρονική, όσο και σε έντυπη μορφή, στον απόηχο μιας Διεθνούς Συνάντησης στο Ζάγκρεμπ για το Παιδικό Βιβλίο, ο λόγος. Μια ματιά στο εξώφυλλό του λέει πολλά, και βέβαια οι εργασίες που μου έστειλε η και γνωστή στους αναγνώστες της στήλης διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Μαρία Σκορδύλη περισσότερα, για πολλά απ’ τα “θαυμαστά” που χάριν των παιδιών γίνονται. Το πιο θαυμαστό; Η έκδοση του “εφημεριδακιού” κατά τη γνώμη μου! Συγχαρητήρια και σ’ εσένα και στις συνεργάτιδες σου: Μαρία Βλησίδη, Μαρία Φωτάκη, Μαρία Κουτζιαγκουζίδου, Στέλλα Αβράμη και Εύα Τσαπάκη. 

Σας χαιρετώ με αγάπη
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης






Το Εφημεριδάκι μας - Από-τυπώνοντας τη σχολική μας ζωή

Η Σχολική Εφημερίδα αποτελεί το μέσο έκφρασης, ενημέρωσης και επικοινωνίας του σχολείου. Οι μαθητές αρθρογραφούν για τη σχολική τους ζωή την οποία και αναδεικνύουν καθιστώντας κοινωνούς της σχολικής πράξης την οικογένεια και την ευρύτερη κοινωνία.

Η χρήση της εφημερίδας στο νηπιαγωγείο προτείνεται στο ΔΕΠΠΣ (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2003), τον Οδηγό Νηπιαγωγού (Δαφέρμου κ.ά, 2006) αλλά και στο Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για το Νηπιαγωγείο (ΦΕΚ Β 687/10-2-2023).

Τα θέματα αναδύονται από τις ιδέες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών τα οποία συμμετέχουν ενεργά και καθορίζουν την πορεία της διαδικασίας (Ντολιοπούλου, 2001).

Η σχολική εφημερίδα ως πολυτροπικό μέσο δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αποκωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά της, να ερμηνεύσουν τους σημειωτικούς τρόπους έκφρασής της και να προβούν σε διαδικασίες που ενισχύουν την κριτική τους δυνατότητα και τον αναστοχαστικό τρόπο σκέψης (Μαρτίδου & Σεμεντεριάδης, 2015).

Στο 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων, η σχολική εφημερίδα με τίτλο «Το Εφημεριδάκι μας» εκδόθηκε το 12ο φύλλο με τη συμβολή των νηπίων και των νηπιαγωγών τους. Η σχολική ζωή, όπως την έχουν βιώσει τα παιδιά αντανακλάται στα άρθρα τους που προκύπτουν με τη συνεργασία, επικοινωνία και αλληλεπίδραση.


Μικροί αρχαιολόγοι στο σχολείο

Στις 3 Νοεμβρίου 2022, ήρθε στο σχολείο μας η κυρία Μπορμπουδάκη που είναι αρχαιολόγος στο Αrchaeolab . Μας μίλησε για τους δεινόσαυρους, είδαμε εικόνες με οστά δεινοσαύρων, μας έδειξε πώς ήταν και τί έτρωγαν και πώς εξαφανίστηκαν Ύστερα μας έδωσε πηλό, βάλαμε μέσα παιχνίδια δεινόσαυρους και φτιάξαμε απολιθώματα. Βγήκαμε και στην αυλή που σκάψαμε σε κουτιά μεγάλα και βρήκαμε οστά δεινοσαύρων. Στο τέλος ζωγραφίσαμε με νερομπογιές τον δικό μας δεινόσαυρο και πήραμε και βραβεία αρχαιολόγου. Μας άρεσε πάρα πολύ που γίναμε μικροί αρχαιολόγοι, μάθαμε πολλά και νιώσαμε μεγάλη χαρά!!

Οι μαθητές του Βασικού τμήματος 1



Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια μέρα ξεκινήσαμε από το σχολείο και πήγαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο με το λεωφορείο. Πήγαμε εκεί και μας καλοδέχτηκε μια κυρία. Μας έδωσε για εισιτήριο ένα χρωματιστό χαρτάκι. Μας έδειξε αγάλματα, πολλά βάζα μικρά και μεγάλα που έβαζαν παλιά, κρασί και λάδι, ένα δέντρο ελιά στην αυλή, πολλά κοσμήματα, πετράδια, χρήματα, χάρτη της Κρήτης, πράγματα σπασμένα μετά από σεισμό, αγγεία. Μας είπε μια ιστορία για ένα καράβι που βυθίστηκε και παίξαμε ένα θεατρικό παιχνίδι. Γίναμε αγγεία ακούνητα με το σώμα μας σαν να είμαστε σε μαγαζί και ήρθαν οι κυρίες και διάλεγαν κάποιο για να αγοράσουν. Ανακαλύψαμε τα χρώματα σε ένα ψηφιδωτό στο πάτωμα που είχε τα χρώματα από τα εισιτήρια μας. Στο τέλος χαιρετίσαμε την κυρία είπαμε ευχαριστώ και φύγαμε.

Αγγελική – Ανδρέας Μ. – Βίκτωρας – Ηλίας – Μαρία Ρ



We4all- Φυτεύουμε βότανα, την φύση βοηθάμε!

Τον Οκτώβρη 2022, στο σχολείο μας ήρθε μία ομάδα ανθρώπων που αγαπάνε πολύ την Γη και πηγαίνουν σε διάφορα μέρη και λένε στοκ κόσμο ιδέες για να βοηθήσουμε και να προστατεύουμε την φύση στον πλανήτη μας. Το όνομά της είναι We4all και ήρθε σε εμάς για να μας μιλήσει για τα φυτά, πώς μπορούμε να βοηθάμε και να προστατεύουμε την φύση, πώς να φροντίζουνε τα φυτά. Επίσης μας έφεραν πολλά βότανα που τα είδαμε, τα μυρίσαμε και μετά τα φυτέψαμε στον κήπο του σχολείου.

Μας άρεσε πάρα πολύ η δράση αυτή ,μάθαμε πολλά και ο κήπος μας τώρα έχει όμορφα βότανα που τον στολίζουν.

Οι μαθητές του Βασικού τμήματος 1



Παράσταση θεάτρου στο σχολείο

Μία μέρα η κυρία μας είπε ότι θα δούμε μία θεατρική παράσταση που ήταν δώρο για τα Χριστούγεννα από τον Δήμο Χανίων. Η παράσταση που λεγόταν «Ο παπουτσής και τα ξωτικά» ήταν ωραία γιατί μέσα από μία μαγική βαλίτσα οι ηθοποιοί έβγαζαν χριστουγεννιάτικες ιστορίες και ζωντάνευαν! Μας ρωτούσαν τη γνώμη μας και εμείς απαντούσαμε. Ήταν πολύ ωραία και διασκεδάσαμε πάρα πολύ! Μας την έκανε δώρο ο Δήμαρχος μας.

Οι μαθητές του Βασικού τμήματος 1


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Το Κοτσύφι της Φωτεινής Στεφανίδη

Μια μέρα του Φεβρουαρίου 2023, διαβάσαμε στην τάξη ένα καινούργιο βιβλίο με τίτλο «Το Κοτσύφι» της Φωτεινής Στεφανίδη. Είναι ένα βιβλίο με ωραίες ζωγραφιές αλλά καθόλου λέξεις. Μόνο ένα ημερολόγιο διαβάσαμε. Εμείς τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων παρατηρήσαμε τις ζωγραφιές και είπαμε την ιστορία για το κοτσύφι.

«Το Κοτσύφι» είναι ένα τέλειο βιβλίο που μας αρέσει πολύ και προτείνουμε να το διαβάσετε και εσείς! Θα ενθουσιαστείτε!

Τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος του 11ου Νηπιαγωγείου Χανίων


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 6.5.2023) 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου