Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ, ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ - ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ (ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ, ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ,ΤΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ!)




                                      

 

 

Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ

 

«Υπάρχει ένα θέµα εσπερινό, ωραίο πολύ/ για λιτανείες κοριτσιών λευκοντυµένων,/ αγνών παιδιών - στα χέρια να κρατούν/ λαµπάδες και χρυσάνθεµα[...]// Ωραίο θέµα, συγκινητικό,/ που έτσι καθώς πασχίζεις να το γράψεις,/ έρχεται µες στην ερηµιά που ζεις και σε χαϊδεύει γλυκιά και γαληνή σαν καλησπέρα της µανούλας σου/ εκείνη η ευωδιά των χρυσάνθεµων/ π’ ανθούνε στα κηπάρια του Νοεµβρίου- / η ευωδιά η παράξενη, που εκπλήσσει τους αγγέλους/ καθώς τους αναγγέλλει µυστικά/ την είσοδο της ταπεινής παρθένου...» Από το ποίηµα του Ματθαίου Μουντέ “Εισόδια” (Πηγή: myriobiblos.gr)


«Πέντε χρονών παιδούλα/ κι όµως δεν διστάζει να αφήνει/ µέρα και νύχτα την εικόνα της/ και εν είδει αέρινης πνοής/ να υπερίπταται/ πάνω από την αγαπηµένη πόλη,/ που προστάτιδά της ανέλαβε.// Καµιά εντολή του γέροντα πατέρα της,/ κανένα “παρακαλώ” της ηλικιωµένης µάνας της,/ κανένας φόβος από τα “απαγορεύεται” των ιερέων,/ που έχουν την κηδεµονία της,/ τίποτα δεν την εµποδίζει./ Προς µεγάλη απογοήτευση του αγιογράφου της.// Έτοιµη πάντα/ να προστρέχει σε βοήθεια/ όλων που έχουν την ανάγκη της,/ η µικρούλα Παναγία των Εισοδίων”. Το ποίηµα του γράφοντος “Η Παναγία των Εισοδίων”. Από την ποιητική συλλογή “Τα χελιδόνια του µοναχού” (Β’ έκδοση, εκδ. “Κοινωφελές” Ίδρυµα “Αγία Σοφία” και “Πυξίδα της Πόλης”, Χανιά 2020).

 
«Χανιώτισσα µου Παναγιά, προστάτευε την πόλη/ κι εµείς σ’ ανάβουµε κεριά καθηµερνή και σκόλη!» Η µαντινάδα που µου είχε στείλει πριν από 10 χρόνια για τη στήλη “Στα πεταχτά”, που είχα τότε στα “Χανιώτικα νέα” ο αξέχαστος φίλος µου γνωστός καλά καλός µαντιναδολόγος, Ηλίας Σταµατάκης. Στην καρδιά της πόλης µας ο καθεδρικός µας ναός, η γνωστή Τριµάρτυρη, το κεντρικό κλίτος της οποίας είναι αφιερωµένο στα Εισόδια της Θεοτόκου. «Της Θεοµήτορος ναόν, ω διαβάτα βλέπεις,/ ον τέκνα ωκοδόµησαν πιστά της εκκλησίας/ προσφεύγοντα πτηνά δειλά εν µέσω τρικυµίας/ υπό αυτήν την πτέρυγα της ουρανίας σκέπης», µας λέει το επίγραµµα του ποιητή της “Κρητηίδας” Αντώνη Αντωνιάδη, που βρίσκεται πάνω από την κεντρική είσοδο του ναού. Στενά δεµένη µε την ιστορία της πόλης µας η Τριµάρτυρη! Χρόνια πολλά και καλά σ’ όλους τους Χανιώτες και σ’ όλες τις Χανιώτισσες για την Πολιούχο µας, τη µικρούλα Παναγία των Εισοδίων, όπως και σ’ όλους τους κατοίκους των χωριών της Περιφερειακής µας ενότητας που πανηγυρίζουν τα Εισόδια. Και βέβαια σ’ όλες τις εορτάζουσες. Στις ∆έσποινες και τις Μαρίες...


                                                            ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ 

 

ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΤΩΝ ΕΙΣΟΔΙΩΝ «Στων Εισοδίων τον ναό πιστός, ιερωµένος, παπάς αλλά και δάσκαλος πολυαγαπηµένος.// Άκου χτυπά χαρµόσυνα σήµερο η καµπάνα µας προσκαλεί στην εκκλησιά η στοργική µας µάνα.// Στων Εισοδίων τη γιορτή στην εκκλησία θα µπούµε/ την Παναγιά ευλαβικά όλοι την προσκυνούµε». Τα που µας λέει στις σηµερινές της µαντινάδες η Νεκταρία Θεοδωρογλάκη για τη µεγάλη γιορτή της Τριµάρτυρης. Στον για σαράντα και χρόνια ιερατικό προϊστάµενο της παπά Στυλιανό Θεοδωρογλάκη, που έφυγε πέρυσι, παραµονές των Εισοδίων, στο άλλο ηµισφαίριο της ζωής, προχθές το ετήσιο µνηµόσυνό του, αναφορά στην πρώτη.


ΦΡΙΚΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ «Ενώ η σφαγή στη Γάζα φθάνει κάθε µέρα σε νέα επίπεδα φρίκης, ο κόσµος εξακολουθεί να τελεί υπό το κράτος του σοκ, ενώ τα νοσοκοµεία είναι στόχος πυρών, τα πρόωρα νεογνά πεθαίνουν κι ένας ολόκληρος πληθυσµός στερείται τα απαραίτητα µέσα επιβίωσης». Τα που δήλωσε µεταξύ των άλλων ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκριφθς, τις προάλλες, απαιτώντας να σταµατήσει το κακό. Φωνή βοώντος στην πλατεία των Μεγάλων ∆ιεθνών Συµφερόντων και η δική του φωνή, όπως και οι άλλες παρόµοιες.


ΤΙ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ «Τι συνήθεια κι αυτή!/ Όποιον δεν µας καταλαβαίνει καλά, τον αγνοούµε./ Ό,τι δεν καταλαβαίνουµε καλά, το καταργούµε». Από το “Ψηφιδωτό” (τρίτη ποιητική σειρά) του Ιάσονα Ευαγγέλου.  
Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 21.11.2023) 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου