Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 Α3 4ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 
Η ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΑ - ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ

Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για την επίσκεψη της συγγραφέα Ευδοκίας  Σκορδαλά - Κακατσάκη στην τάξη τους, στο πλαίσιο ενός Προγράµµατος Φιλαναγνωσίας τον προηγούµενο µήνα, µας µιλούν στον σηµερινό Παιδότοπο τα παιδιά της Α1 τάξης του 4ου Γυµνασίου Χανίων, µετά το εν είδει προλόγου κείµενο τής και υπεύθυνης για το πρόγραµµα καθηγήτριάς τους Κατερίνας Κλωθάκη. «Τύχη µας να γνωρίσουµε τη συγγραφέα Ευδοκία  Σκορδαλά- Κακατσάκη», γράφει ένα από τα παιδιά… Τύχη, ωστόσο και για τη συγγραφέα να τα γνωρίσει. Τύχη για όλους-όλες τους-τις συγγραφείς να επισκέπτονται τα παιδιά στις τάξεις του και να µιλούν για το έργο τους. Σε κάθε ευκαιρία και όχι µόνο, µε αφορµή την Ηµέρα του Παιδικού Βιβλίου. Συγχαρητήρια, κυρία Κατερίνα Κλωθάκη, για το πρόγραµµα Φιλαναγνωσίας που “τρέξατε” τη φετινή σχολική χρονιά στο σχολείο σας. Να χαίρεστε τους µαθητές σας και να σας χαίρονται!

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης




Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι μαθητές του Α3 ,του 4ου Γυμνασίου Χανίωντο Πρόγραμμα Φιλαναγνωσίας που ξεκινήσαμε τον περασμένο Νοέμβριο .

Οι δράσεις κορυφώθηκαν με την ευκαιρία που είχαν οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την εξαιρετική συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη ,αφού πρώτα την είχαν ‘γνωρίσει’ και θαυμάσει μέσα από τα βιβλία της. Η χαρισματική της προσωπικότητα , η ευγένεια της ,το ευρηματικό της χιούμορ κέρδισαν το ενδιαφέρον των φιλομαθών μαθητών μας. Είχαν την ευκαιρία να μάθουν ποια είναι τα στάδια συγγραφής μιας λογοτεχνικής ιστορίας μέχρι να φτάσει στα χέρια των αναγνωστών και πώς μπορεί ένα βιβλίο να γίνει έμπνευση για μια θεατρική παράσταση ,για ένα ποίημα ,ένα τραγούδι και για μια πλούσια εικονογράφηση .Τα παιδιά έγιναν για λίγο δημοσιογράφοι και εικονογράφοι αφού η κ. Ευδοκία τους ενθάρρυνε στη δημιουργικότητά τους!

Είχαμε την τύχη να μας διαβάσει με τη ζεστή φωνή της αποσπάσματα από έργα που δεν έχουν ακόμα εκδοθεί και η λαχτάρα να το πάρουμε στα χέρια μας εκφράστηκε αυθόρμητα !

Ευδοκία ,σε ευγνωμονώ για τη φιλία σου και τη συνεργασία σου .

Να είσαι άξια ,δημιουργική και αειθαλής πάντα!

Κατερίνα Κλωθάκη ,φιλόλογος




Τύχη για μας να γνωρίσουμε την συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά - Κακατσάκη. Μας παρουσίασε τα βιβλία της, μας μίλησε για τα συναισθήματα που ένιωθε, καθώς έγραφε, αλλά και για την χαρά που εισπράττει, κάθε φορά που ανακαλύπτει ένα καινούριο θέμα και του δίνει ζωή μέσα από ένα βιβλίο.

Όλοι εμείς, είχαμε την ευκαιρία, να συνομιλήσουμε μαζί της, να της κάνουμε διάφορες ερωτήσεις, γι' αυτήν και τα βιβλία της. Εκείνη, πάντα ευγενική, φιλική, χαμογελαστή και με αίσθηση χιούμορ, απαντούσε σε όλες τις απορίες μας. Είναι, αρκετά, ευαισθητοποιημένη, με τα παιδιά, προσπαθώντας να δώσει αίσιο τέλος στις ιστορίες της.

Προσωπικά, είμαι πολύ χαρούμενος που γνώρισα ένα τέτοιο πρόσωπο, καθώς με βοήθησε να αγαπήσω περισσότερο τα βιβλία, να γνωρίσω καινούρια πρόσωπα και καταστάσεις, να αναπτύξω το λεξιλόγιό μου και να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Κωνσταντίνος Ανέστη Παραδάς



Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήσαμε τις ιστορίες της και τα μηνύματα που παίρνουν στα παιδιά, καθώς τα προβλήματα που συναντάνε οι πρωταγωνιστές των βιβλίων είναι βγαλμένα από τη ζωή. Ακούσαμε ένα τραγούδι σχετικό με το όλο θέμα και ταυτόχρονα ζωγραφίσαμε τα συναισθήματα που μας δημιούργησε όλη αυτή η εμπειρία με την Κυρία Κακατσάκη.

Προσωπικά πιστεύω ότι τα συγκεκριμένα βιβλία είναι κατάλληλα για να περάσουν το μήνυμα στα παιδιά πως η ζωή έχει δυσκολίες και πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία. Το αγαπημένο μου βιβλίο είναι “Ο Ευτύχης και το ουράνιο τόξο” καθώς δείχνει με έναν αισιόδοξο και ευρηματικό τρόπο την αρρώστια του Ευτύχη και την εξηγεί με λεπτομέρειες έτσι ώστε να την καταλάβουν και άτομα μικρότερης ηλικίας. Αυτή η εμπειρία ήταν συναρπαστική και μας έδωσε μηνύματα που θα τα θυμόμαστε για μια ζωή. Αντωνία Πατεράκη



Ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη της κυρίας Ευδοκίας. Μας είπε ότι ξεκίνησε να γράφει στην ηλικία μας και αυτό μας έβαλε σε σκέψεις! Επιπλέον, μας διάβασε και αποσπάσματα από βιβλία της που ετοιμάζονται να εκδοθούν .Είδαμε φωτογραφίες από μια θεατρική παράσταση που έχει εμπνευστεί από τα βιβλία της .

Αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση είναι το τραγούδι που ακούσαμε για την ιστορία του ''Ευτύχη ''.Πολύ 'έντονα συναισθήματα ξυπνάει κάθε βιβλίο της κυρίας Ευδοκίας αφού όλα παρουσιάζουν προβλήματα και προβληματισμούς που μας απασχολούν. Παρουσιάζονται με φανταστικούς χαρακτήρες ,παιδιών- ηρώων και ευρηματικών ζώων ,ενώ η εικονογράφηση σε κάθε βιβλίο είναι πολύ εντυπωσιακή .

Ανυπομονώ να διαβάσω και τα επόμενα έργα της και να τα παρουσιάσει στο σχολείο μας !

Αναστάσιος Ιντζές

Η γνωριμία μας με την συγγραφέα Ευδοκία Σκορδαλά Κακατσάκη ήταν υπέροχη. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη διαδικασία της συγγραφής των βιβλίων. Αυτό που μου άρεσε πολύ είναι ότι  μας διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο της ''Ο Ευτύχης και το ουράνιο τόξο''. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας  και μας εξήγησε πόσο μελέτησε και ερεύνησε για να παρουσιάσει ένα τόσο ευαίσθητο θέμα με τρυφερό τρόπο.  Όλα τα βιβλία της Ευδοκίας Σκορδαλά Κακατσάκη έχουν ωραία μηνύματα  και ευαισθητοποιούν  ή προσφέρουν  νέες γνώσεις με μια άλλη ματιά ! Χάρη  στην γνωριμία μας με την συγγραφέα περάσαμε δημιουργικά τον χρόνο μας, μαθαίνοντας πολλά και ενδιαφέροντα .Ήταν μία συναρπαστική  εκπαιδευτική εμπειρία. Εύχομαι να μας δοθεί ξανά η ευκαιρία να μιλήσουμε με την Ευδοκία Κακατσάκη ώστε να μπορέσει να μας παρουσιάσει και άλλα  βιβλία της. Έλενα Απ. Ψαριανού 

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 25.5.2024) 


https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-a3-4oy-gy-nasioy-chanion-i-eydokia-skordala-kakatsaki-stin-taxi-mas/



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου