Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΚΟΥΤΣΑΚΗ: “ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΑΓΑΠΗ



Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης*

Ήταν να μην αρχίσω να διαβάζω το βιβλίο του γνωστού, ανά το πανελλήνιο, αλλά και διεθνώς, καταξιωμένου Χανιώτη συγγραφέα Πολυχρόνη Κουτσάκη, που είναι τώρα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Περθ της Αυστραλίας. Για το μυθιστόρημά του “Κάτι σαν αγάπη”, το τέταρτο βιβλίο τού “επισήμως πια ιδιωτικού ντετέκτιβ Γιώργου Δάντη”, μετά τη βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Τριλογία της Κρήτης (“Καιρός για ήρωες”. “Μια ανάσα μόνο”, Δεν είσαι εδώ”) που κυκλοφορήθηκε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ. ο λόγος.

Δεν θα το κρύψω ότι διαβάζοντάς το ανυπομονούσα για τη συνέχεια και το τέλος, όσο προχωρούσα, τόσο ανυπομονούσα περισσότερο. Ωστόσο, προχωρούσα με… βήμα σημειωτόν, έχοντας πάντα το μολυβάκι στο χέρι, καθώς ένιωθα την ανάγκη να γράψω τούτο, το άλλο και το παράλλο. Και βέβαια απολαμβάνοντας τα παράλληλα προϊόντα της γραφής του, όπως το χιούμορ του, την φιλοσοφική του διάθεση την αγάπη και τις γνώσεις του για την πατρική γη, για παράδειγμα.

Είναι φανερό ότι ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, που μας “αποφανίζει” ως Χανιώτες, γράφει πρώτα απ’ όλα για δική του ευχαρίστηση. Και βέβαια ότι ξέρει να χρησιμοποιεί συγκινησιακά τη γλώσσα σε βαθμό υπέρτατο, όντας σ’ ένα συνεχή διάλογο με τον αναγνώστη του, λειτουργώντας,ωστόσο και σαν δάσκαλος λογοτεχνικής γραφής.

Καλοτάξιδο το “Κάτι σαν αγάπη” σου. Πολυχρόνη! Και στο επόμενο βιβλίο σου με το καλό! Να συνεχίσεις να “αποφανίζεις” και με την γραφή σου, τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα, η ευχή μου.

*δάσκαλος, λογοτέχνης




(Χανιώτικα νέα, 30 Μαϊου 2024) 


https://www.facebook.com/kakatsakes/posts/pfbid048SFGFrSgM6LindKVaDLBf99HnVfsoVb8TNEf8d6iMRkz6dYT8pxhSu7UJTVfmERl?notif_id=1717053865308927&notif_t=feedback_reaction_generic&ref=notif

https://www.haniotika-nea.gr/to-vivlio-toy-polychroni-koytsaki-kati-san-agapi/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου