Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Γ1 ΤΑΞΗ 4ου ΓΥΜΝ. ΧΑΝΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟ




Καλοί µου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Για ένα ξεχωριστό, για ένα βιωµατικό µάθηµα ιστορίας µας “µιλούν” στον σηµερινό Παιδότοπο κάποια απ’ τα παιδιά που τέλειωσαν τη Γ΄ τάξη του 4ου Γυµνασίου Χανίων και µπήκαν στο Λύκειο και η φιλόλογος καθηγήτρια τους Κατερίνα Κλωθάκη. “Αξέχαστη” τους έµεινε, µας λένε, η επίσκεψή τους στο Μουσείο - Οικία του Ελευθέριου Βενιζέλου τη σχολική χρονιά που πέρασε… Για “τύχη” κάνει λόγο ένα από τα παιδιά που το εντυπωσίασαν περισσότερο απ’ όλα, όπως γράφει, το αµάξι του Βενιζέλου που έχει ακόµα πάνω του τα σηµάδια απ’ τις σφαίρες απ’ τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του, και η χρυσή πένα µε την οποία υπέγραψε τη συνθήκη της Λωζάνης… Συγχαρητήρια στην και καλή µου φίλη, καθηγήτριά τους, που ήταν αναπληρώτρια. Και βέβαια στο Εθνικό Ίδρυµα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και ειδικά στον κινούντα τα νήµατά του γενικό διευθυντή του Νίκο Παπαδάκη - Παπαδή...

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης



ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ “BENIZΕΛΟΣ”

Η διδασκαλία της Ιστορίας γίνεται πιο ενδιαφέρουσα και κατανοητή για τα παιδιά όταν συνδυάζεται με βιωματικές δράσεις, με ερευνητικές εργασίες, με ομαδικές παρουσιάσεις και αξιοποίηση των σύγχρονων εποπτικών μέσων .Αυτή η σχολική χρονιά αφήνει μια πλούσια παρακαταθήκη για τους μαθητές μου κι εμένα, καθώς με τη στήριξη της Διευθύντριας του 4ου Γυμνασίου κυρίας Ελένης Ζερβού επισκεφτήκαμε μαζί με τους μαθητές της Γ1 τάξης το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΈΛΟΣ’ τον περασμένο Απρίλιο.

Με την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση από την άψογα καταρτισμένη ξεναγό κυρία Σοφία Πιτίδου οι μαθητές μας γνώρισαν τον Ελ.Βενιζέλο ως ‘Επαναστάτη’ ως “Πολιτικό’,ως ‘Διπλωμάτη’ και ως Άνθρωπο’. Μέσα από αυτή την ιστορική βιωματική σύνδεση τα παιδιά κατανόησαν μια πολύ σημαντική ιστορική περίοδο και μια ισχυρή προσωπικότητα που τη διαμόρφωσε.

Κατερίνα Κλωθάκη

Καθηγήτρια -Φιλόλογος





ΕΝΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας η καθηγήτριά μας κυρία Κατερίνα Κλωθάκη οργάνωσε ένα βιωματικό μάθημα και μας έδωσε την ευκαιρία να ζήσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα την προσωπικότητα ενός σημαντικού ηγέτη της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας Ιστορίας.

Είχα την τύχη εγώ και το τμήμα μου ,το Γ1 4ου Γυμνασίου Χανίων, να επισκεφτούμε το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου στις 8 Απριλίου 2024. Μόλις φτάσαμε εκεί μας υποδέχτηκε εγκάρδια η ξεναγός και μας ξενάγησε στα δέκα εφτά (17) δωμάτια του Μουσείου, εξηγώντας μας τη λειτουργική και τη μουσειακή τους χρήση . Μέσα από ιστορικά πλέον κειμήλια μας παρουσίασε την ζωή και το έργο του Ελ. Βενιζέλου .Ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μια έντυπη ιστορική χρονογραμμή που μας χάρισε κιόλας, και από τότε στολίζει την τάξη μας. Μόλις ολοκληρώθηκε η ξενάγηση μας περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Στον επάνω όροφο [σοφίτα] υπήρχαν διαδραστικές εργασίες, παιχνίδια ,παζλ, και μια γκαρνταρόμπα για παιχνίδια ρόλων, που όλοι – όλες αξιοποιήσαμε.

Από όλα όσα είδαμε και μάθαμε, αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το αμάξι του Βενιζέλου που είχε ακόμα πάνω του τα σημάδια από τις σφαίρες από την 2η απόπειρα δολοφονίας που είχε δεχθεί [Ιούνιος 1933]. Ιδιαίτερα με εντυπωσίασε και η χρυσή του πένα με την οποία είχε  υπογράψει την συνθήκη της Λωζάνης [24-71923]

Παναγιώτης - Ιωσήφ Βανδουλάκης







H EΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

      Η επίσκεψη μας στην Οικία  του Ελευθερίου Βενιζέλου ήταν από τις καλύτερες εκδρομές που είχαμε αυτή την χρονιά! Αρχικά , η ευγενέστατη ξεναγός κυρία Σοφία  μας παρουσίασε  όλους τους χώρους του τριώροφου αρχοντικού κτηρίου του 19ου αιώνα και μας εξήγησε την χρήση τους. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η άριστη συντήρηση όλων των προσωπικών ειδών του κορυφαίου Έλληνα πολιτικού ,σχεδόν 110 χρόνια μετά !  

Στη συνέχεια μας είπε αρκετά ιστορικά γεγονότα  σχετικά με το σπίτι, την αρχιτεκτονική του, τη διακόσμηση του που επιμελήθηκε η σύζυγος του Έλενα , τη χρήση κάθε δωματίου  και γενικότερα νιώσαμε να μεταφερόμαστε  σε εκείνη την  εποχή.  Τέλος ανεβήκαμε στον τελευταίο όροφο, στη σοφίτα,όπου εκεί ντυθήκαμε με "ρούχα εποχής" και παίξαμε  τα διαδραστικά παιχνίδια, ενώ βγάλαμε και πάρα πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Κατά την  επιστροφή  μας στο σχολείο ακούσαμε και τραγούδια στο λεωφορείο αφιερωμένα στον Βενιζέλο συνειδητοποιώντας την επιρροή και την επίδραση που είχε αυτός ο ηγέτης.

       Αυτή η εμπειρία-διδακτική επίσκεψη θα μου μείνει αξέχαστη, όπως άλλωστε και σε όλα τα παιδιά!                   

                                                                                                         Ηρώ Αβραμέα







ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

α. Κωστής Παλαμάς: Μεγάλος είσαι


(Αφιερωμένο στην Κυρία Πηνελόπη Σ. Δέλτα)

Μεγάλος είσαι.
Κι αν περιμένεις,
γύρω ο λαός σου γνωρίζοντάς σε,
βάγια να στρώνει για να διαβαίνεις,
παιδί που θα ’σαι!

Μεγάλος είσαι.
Κι αν το πιστεύεις.
το μίσος που έρπει γυρεύοντάς σε,
πως δε θεριεύει κι όσο θεριεύεις,
παιδί που θα ’σαι.

Μεγάλος είσαι.
Και θα πεθάνεις.
Και θα σε θάψουν. Και θα σου φτύνει
κι ο τιποτένιος κι ο μπεχλιβάνης
την τρανοσύνη.

Και θα πεθάνεις. Κι άλλο, το αστέρι
της τρανοσύνης σου, δε θα γίνει
παρά κεράκι σε παιδιού χέρι
να τρεμοσβήνει.

Μόνο το ανάθεμα που θα στήσει

μια οργή στον ίσκιο, στα κόκαλά σου,
θα πάει σε ψήλος που θα θυμίσει
το ανάστημά σου.


β. Μαντινάδες


Κι ο Βενιζέλος έφτασε απ΄ την Λεβεντογέννα

και όπου κι αν ψάξεις δε θα βρεις ωσάν κι αυτόν κανένα

Στο Ακρωτήρι καθ΄ αργά φωτίζει μια λαμπάδα

για τον Εθνάρχη που ‘καμε μεγάλη την Ελλάδα.


Έρευνα- Επιμέλεια:Κωνσταντίνος Γκιομάκης






ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Το φωτογραφικό υλικό επιμελήθηκαν οι μαθήτριες Ηρώ Αβραμέα και Εύα Αποστολάκη


Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 29 Ιουνίου , 2024) 















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου