Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

9ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΧΑΝΙΩΝ

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ...  



Καλοί µου φίλοι,, καλό Σαββατοκύριακο!
Όταν λειτουργεί το Εµείς το ∆ασκάλων ενός Σχολείου χάριν των παιδιών του Σχολείου τους και όχι µόνο! Όπως λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί, για παράδειγµα, στο 9ο ∆ηµ. Σχ. Χανίων µε τη δράση “∆ηµιουργία Σχολικής Πινακοθήκης”, µιας δράσης από παιδιά για παιδιά, για παράδειγµα… Γι’ αυτήν ο λόγος στον σηµερινό Παιδότοπο. Να ‘ναι καλά η δασκάλα Εικαστικών Ευαγγελία (Εύα) Αθανασιάδου για το υλικό που µου έστειλε, ύστερα από παρότρυνση της και καλής µου φίλης, γνωστής στους αναγνώστες της στήλης, δασκάλας στο εν λόγω σχολείο Βάσως Νυσταζάκη. Συγχαρητήρια σε όλους, δασκάλους και µαθητές, γι’ αυτήν τη δράση. Καλά ταξίδια στη Βαλίτσα των Εικαστικών Έργων των παιδιών που ξεκίνησε από τα παιδιά της Β1 τάξης και τη δασκάλα τους Μαρία Κουγιούτα! Καλή συνέχεια «στην προσπάθεια ενός καλύτερου Σχολείου», όπως γράφει και στο προλογικό της σηµείωµα η διευθύντρια του Σχολείου Μαρία Μιχαήλ…

Σας χαιρετώ µε αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
δάσκαλος - λογοτέχνης

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ: MIA IΔΕΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η καλλιέργεια της τέχνης και του πολιτισμού στην εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό πυλώνα ποιότητας στο σχολείο και στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Από μικρή ηλικία, τα παιδιά εκδηλώνουν την επιθυμία να εκφραστούν μέσω διαφόρων μορφών τέχνης, όπως η ζωγραφική, η μουσική και ο χορός. Η ιδέα της δημιουργίας μίας «Πινακοθήκης» στο χώρο του σχολείου που θα αγκαλιάζει και θα ενώνει τις ιδέες των παιδιών και των εκπαιδευτικών, τα ενδιαφέροντά τους, θα ενθαρρύνει τη συνεργασία και τη συμμετοχικότητα, μας γέμισε με πολλλή χαρά!



Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την εικαστικό μας του Σχολείου μας κ. Ευαγγελία Αθανασιάδου όταν μας μίλησε για τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας στη δημιουργία έργων ζωγραφικής με αφορμή ένα κοινό θέμα. Μάλιστα, η εκκίνηση της δράσης έγινε από τα ίδια τα παιδιά, της Β1 τάξης, σε συνεργασία με τη δασκάλα τους Μαρία Κουγιούτα, τα οποία επισκέπτονταν τις άλλες τάξεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προσκάλεσαν τους μαθητές να συμμετέχουν με συγκεκριμένο θέμα και σε ορισμένο χρόνο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκαν οι «φωνές των παιδιών», τα ταλέντα τους, η δημιουργικότητα και η φαντασία τους. Συγχαρητήρια αγαπημένοι μας συνάδελφοι για την προσπάθεια και το όνειρο να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο σχολείο που να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες των παιδιών!

Μαρία Μιχαήλ, δ/ντρια 9ου Δημ. Σχολείου Χανίων



Μια ιδέα που ξεκίνησε από την ΣΤ1 Τάξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου, συζητώντας την με την δασκάλα τους Σοφία Βόλτσου. Στη συνέχεια την στηρίξαμε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα των Εικαστικών κι εν τέλει έφτασε να ανοίγει τα φτερά της με μια βαλίτσα από το 9ο Δημοτικό Σχολείο με την υποστήριξη της δασκάλας της Β1 Τάξης Μαρίας Κουγιούτα και της διευθύντριας Μαρίας Μιχαήλ.

Τι είναι όμως η σχολική πινακοθήκη; Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη σχολική πινακοθήκη ως μια συνέχεια στις σχολικές βιβλιοθήκες που έχουν γίνει θεσμός. Μια σειρά από προσκλήσεις και προκλήσεις συμμετοχής σε εκθέσεις ζωγραφικής και χειροτεχνίας στο χώρο του σχολείου μας. Μια ανάγκη έκφρασης των παιδιών με τη δική τους φωνή και πλαίσιο. Μια επιθυμία να συνεργαστούμε, για το σχολείο που θέλουμε. Φαίνεται πως αυτή η δράση, που φιλοξενεί πολλές ευκαιρίες και ευχάριστες εκπλήξεις επιφυλάσσει κι ένα σημαντικό δώρο σε μικρούς και μεγάλους: δρα ενδυναμωτικά σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικότητας των παιδιών όσον αφορά τη σχολική ζωή. Αυτή η άποψη στηρίζεται στην υπάρχουσα και οικεία στους παιδαγωγούς βιβλιογραφία αλλά και στην εμπειρία μας στο πεδίο.


Στο 9ο Δημοτικό σχολείο, ακολουθήσαμε το παράδειγμα του 13ου Δημ.Σολείου, δηλαδή τις πρακτικές που μας πρότειναν τα παιδιά, όπως το κουτί συλλογής έργων, τις ανακοινώσεις και τις βραβεύσεις, πάντα με δημοκρατικές διαδικασίες. Αξιοποιήθηκαν επιπλέον και οι εξωτερικοί χώροι του σχολείου μας, για την ανάρτηση έντυπου βοηθητικού υλικού. Η σημαντική λεπτομέρεια που ωθεί τη δράση λιγάκι παραπέρα, αφορά τη φορητότητα της πινακοθήκης με όχημα μια ... βαλίτσα. Με έμπνευση τον Ακριθάκη και την ιδέα της Διεθύντριάς μας , η πινακοθήκη “συρρικνώνεται” για να ταξιδέψει και σε άλλα σχολεία από το νέο σχολικό έτος. Η βαλίτσα θα εμπεριέχει έντυπο βοηθητικό υλικό ανά θεματική κατηγορία. Οι κατηγορίες επιλέγονται από τα ίδια τα παιδιά και εμπλουτίζονται από βραβευθέντα έργα μαθητ(ρι)ών που επιθυμούν να τα παραχωρήσουν στη μόνιμη συλλογή της σχολικής πινακοθήκης. Επιπλέον γίνονται ενέργειες για τη συγγραφή ενός σύντομου οδηγού για τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να υλοποιήσουν τη δράση.



Δράσεις όπως η σχολική πινακοθήκη (από παιδιά για παιδιά) μπορούν να γεφυρώσουν το «χάσμα» μεταξύ εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας. Εφόσον, το σχολείο αποκτήσει μια κουλτούρα εξοικείωσης με τον θεσμό της σχολικής πινακοθήκης, η δράση μπορεί να συμπεριλάβει και την τοπική κοινότητα. Για παράδειγμα να σχετιστεί πιο ουσιαστικά και άμεσα με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που μπορούν να έχουν βαθύτερο αντίκτυπο αν λειτουργήσουν διαλογικά. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τα οφέλη και τις δυνατότητες αυτής της δράσης για να την διανθίσουμε προς όφελος της σχολικής κοινότητας.


Στις φωτογραφίες θα δείτε υλικό από τις δράσεις… Μπορείτε επίσης να συνδεθείτε στην ιστοσελίδα της τάξης https://blogs.sch.gr/mkougi/2024/05/27/scholiki-pinakothiki/ και να μάθετε περισσότερα, από τα παιδιά της Β1 τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου. Το Β1 έχει αναλάβει, με την βοήθεια της δασκάλας τους Μαρίας Κουγιούτα, της δασκάλας Παράλληλης Στήριξης Έρης Κομνηνού και της δασκάλας των Εικαστικών την υλοποίηση της δράσης για το σχολικό έτος 2023 -2024.

Ευαγγελία Αθανασιάδου ( Δασκάλα Εικαστικών)

Χανιώτικα νέα (Σάββατο, 8 Ιουνίου 2024) 

https://www.haniotika-nea.gr/paidotopos-9o-i-sch-chanion-scholiki-pinakothiki-apo-paidia-gia-paidia/











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου