Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 28


Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βαγγέλης έχει δουλέψει ως εκπαιδευτικός, δεν ξεχνά το παιδί και πάντα με χαρά του το υποστηρίζει. Θα μας πει στο ποίημα ο «Δάσκαλος» της ποιητικής συλλογής του 2013 «Όταν γίνεις ποίημα»: «Πάλι/ στην έδρα εγώ/ και στο θρανίο εσύ,/ παιδί της ελπίδας./ Μη φοβάσαι!/ Δε θα σου πω 'πάψε',/ όταν μου ζητήσεις να μάθεις/ την αλήθεια./ Δεν θα σε χαρακτηρίσω ανώριμο,/ όταν μου πεις/ πως έχεις δικές σου ιδέες...»!
ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙΣ ΠΟΙΗΜΑ 28
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ένας αξιoλογος λογοτέχνης της πόλης μας
Γράφει η ΑΘΗΝΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ

Φιλικοί, προσιτοί, πάντα έτοιμοι να πουν δημόσια μια ενθαρρυντική κουβέντα, ν? ανταποκριθούν στις εκκλήσεις Ομάδων, Πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων, για να τους στηρίζουν με την παρουσία και την πνευματική τους εργασία. Μερικοί απ? τους εξαίρετους αυτούς συμπολίτες μας σηκώνουν στους ώμους τους και το βαρύ φορτίο μιας ή δυο εβδομαδιαίων στηλών σε τοπικό έντυπο. 
Ενας τέτοιος ξεχωριστός συμπολίτης μας είναι κι ο καταξιωμένος λογοτέχνης κ. Βαγγέλης Κακατσάκης!
Ακούραστος κι ακαταπόνητος θα συντροφεύσει τις βαρετές στιγμές μας, με 'ΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ' των 'Χανιώτικων νέων' με μια ποικιλία μικρών, ανάλαφρων, αλλά και πολύ σημαντικών θεμάτων, που ξεπετά το πάντα καλοξυσμένο μολυβάκι του στο άδειο χαρτί, για να πάρουν τη θέση τους στη στήλη, να φύγουν γοργά για την εφημερίδα και να φτάσουν δροσερά κι ατόφια στα χέρια μας.
 
Στην εξαιρετική του στήλη 'ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ' θα μας καταθέσει, με τη χαρακτηριστική και πάντα αναγνωρίσιμη γραφή του, πλήθος πληροφορίες για τη προσφορά στην κοινωνία αξιόλογων συμπολιτών μας, κάνοντας έτσι ακόμα πιο γνωστό το έργο τους, ενθαρρύνοντάς  τους να συνεχίσουν...
Και βέβαια κάθε Σάββατο στις 'Διαδρομές' θα βρούμε και τον 'ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ' του, γεμάτο κείμενα και ζωγραφιές  παιδιών από διάφορες δραστηριότητες των σχολείων της πόλης μας.
 
Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Βαγγέλης έχει δουλέψει ως εκπαιδευτικός, δεν ξεχνά το παιδί και πάντα με χαρά του το υποστηρίζει. Θα μας πει στο ο «Δάσκαλος» της ποιητικής συλλογής του 2013 «Όταν γίνεις ποίημα» (Είχαν προηγηθεί οι συλλογές «Τα άλογα του χρόνου» το 1973 και «ΚΑΖΟΒΑΡ» του 1987): «Πάλι/ στην έδρα εγώ/ και στο θρανίο εσύ,/ παιδί της ελπίδας./ Μη φοβάσαι!/ Δε θα σου πω 'πάψε',/ όταν μου ζητήσεις να μάθεις/ την αλήθεια./ Δεν θα σε χαρακτηρίσω ανώριμο,/ όταν μου πεις/ πως έχεις δικές σου ιδέες...»!
Έτσι  είναι ο καλός δάσκαλός!
Στέκει πάντα δίπλα στο παιδί, κι ας κάθεται πάνω στην έδρα! Κι ας αναλώνει τον εαυτό του για ν? αποδώσει στην κοινωνία σωστούς  και καλά κατηρτισμένους ανθρώπους...
 Δεν είναι δυνατόν ωστόσο, σ? ένα τόσο σύντομο σημείωμα να μιλήσει κάνεις για το συνολικό έργο και τη συνεχή προσφορά του κ. Βαγγέλη στα γράμματα!
 Απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, με σπουδές στη Πάντειο Σχολή και μετεκπαίδευση στις Επιστήμες της Αγωγής!
36 χρόνια δάσκαλος, 20 συνδικαλιστής, 40 χρόνια συνεχή ασχολία με τον Πολιτισμό και την Παράδοση!
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 συνεργάτης της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα»!
 Και η δημιουργία συνεχίζεται...
 Μόλις πριν λίγες μέρες είχαμε τη χαρά να πάρουμε στα χέρια μας το τελευταίο πνευματικό του δημιούργημα 'Τα γράμματα της Παναγίας', ένα βιβλίο γεμάτο συναίσθημα κι ευαισθησία, το οποίο παρουσιάστηκε μέσα στις γιορτές του Πάσχα, κι άφησε στις καρδιές μας συγκίνηση μεγάλη, μια θαλπωρή κι ένα αίσθημα πληρότητας.
 
Τον ευχαριστούμε για όλα!
 Κι ευελπιστούμε κάποια στιγμή να δούμε μαζεμένα σ? ένα βιβλίο ποικίλης ύλης, αρκετά κομμάτια της στήλης του 'ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ', μιας στήλης μοναδικής που καταγράφει την επικαιρότητα, μιλά  για το τόπο και τους ανθρώπους του κι απευθύνεται σ? όλους μας!
Σ? όλους εμάς, που ο αγαπητός μας συγγραφέας πάντα αποχαιρετά με το γνωστό 'ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ'  που το λέει, το γράφει και το εννοεί...

Χανιώτικα νέα (24.07.2013)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου