Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ενα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στην κοινωνία είναι το Γυμνάσιο Βάμου! Το πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί, ένδοξο Γυμνάσιο της επαρχίας των Αποκορώνων, στο οποίο είχα την ευλογία να είμαι πριν από 40 περίπου χρόνια μαθητής του... 
ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Γυμνάσιο Βάμου
Ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στην κοινωνία

Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Ενα σχολείο ανοιχτό στη ζωή και στην κοινωνία είναι το Γυμνάσιο Βάμου! Το πάλαι ποτέ, αλλά και νυν και αεί, ένδοξο Γυμνάσιο της επαρχίας των Αποκορώνων, στο οποίο είχα την ευλογία να είμαι πριν από 40 περίπου χρόνια μαθητής του... Το 'χω ξαναγράψει κι άλλη φορά, με άλλη διατύπωση, φιλοξενώντας εργασίες απ? το ιδιαίτερα επιμελημένο περιοδικό 'Μαθητών Λόγος' που βγαίνει εδώ και κάποια χρόνια σαν έκφραση του 'εμείς' καθηγητών και μαθητών του σχολείου. Το επαναλαμβάνω κι είμαι πολύ χαρούμενος γι? αυτό και σήμερα με την ευκαιρία της φιλοξενίας ειδήσεων απ? το σχολείο, έτσι όπως τις βρήκα στο με αρ. 8 τεύχος του περιοδικού, διανθισμένες με φωτογραφίες που μου έστειλε (να ?ναι καλά!) η καθηγήτρια Πληροφορικής Ειρήνη Καλαϊτζάκη. Κάπως έτσι πρέπει να λειτουργούν και να λειτουργούνται τα σχολεία από τους δασκάλους και τους μαθητές των!

Σας χαιρετώ με αγάπη!
Β.Θ.Κ.

Εγιναν ομιλίες στους μαθητές από ειδικούς επιστήμονες, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, πρωταθλητές και γενικότερα από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά κάποιο ειδικό θέμα όπως π.χ. «ρατσισμός», «δημοσιογραφία», «οικολογία και περιβάλλον», «λογοτεχνία», «τοπική ιστορία», «αθλητισμός», «τέχνη» και άλλα.

Τη Δευτέρα 28-1-13 ήρθαν στο σχολείο μας και μίλησαν στους μαθητές της Α? τάξης: α) Ιωάννα Ετμετζόγλου, μουσικοθεραπεύτρια και δρ Μουσικής Ψυχολογίας, Msc Μουσικής Παιδαγωγικής - Phd Μουσικής Ψυχολογίας, επίκουρη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας και β) Κατερίνα Τζεδάκη, διδάσκουσα στο Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας - Ακουστικής του Τ.Ε.Ι. Ρεθύμνου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας και μέλος του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής. Η ομιλία είχε το παρακάτω θέμα: «Οι ήχοι της θάλασσας μέσα από το πρίσμα της ακουστικής οικολογίας». Παράλληλα, παρέδωσαν στους μικρούς μαθητές σεμινάριο με τίτλο: «Μουσικά Παιχνίδια με Νερό».

Οργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης με συλλογή τροφίμων που στείλαμε στα Παιδικά Χωριά SOS, με συλλογή τροφίμων και ρούχων που στείλαμε στην Κοινωνική Κουζίνα Χανίων, με συλλογή φαρμάκων που στείλαμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο Χανίων και με συλλογή τροφίμων που παραδώσαμε στην ομάδα 'Χείρα βοηθείας' που απαρτίζεται από: α) τον Δήμο Αποκορώνου, β) την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου μέσω του προγράμματος 'Βοήθεια στο σπίτι', γ) το Κοινωφελές Ιδρυμα 'Αγία Σοφία' μέσω του 'Κατ? οίκον βοήθεια' και δ) από εθελοντές μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Αποκόρωνα.

Προμηθευτήκαμε 50 θαμνώδη φυτά από το Δασαρχείο Χανίων, τα οποία φύτεψαν οι μαθητές των περιβαλλοντικών μας ομάδων στα παρτέρια του σχολείου μας. Εκτός αυτού καθάρισαν και γενικότερα επιμελήθηκαν την καλή κατάσταση όλων των φυτεμένων χώρων.

Εφαρμόστηκαν 5 σχολικές δραστηριότητες με τα παρακάτω θέματα:
? «Η Κρητική επανάσταση στον Βάμο: μια περίπτωση αλληλεπίδρασης περιβάλλοντος και τοπικής ιστορίας».
? «2η περιβαλλοντική ομάδα Γυμνασίου Βάμου, παρεμβάσεις στο φυτικό υλικό των παρτεριών του σχολείου μας».
? «Κατασκευή - διακόσμηση εξωτερικού σχολικού χώρου».
? «Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου». 
? Μαθητικός τύπος 'Μαθητών λόγος'.

Υπήρξε φροντίδα οι σχολικοί περίπατοι να προσφέρουν εκτός από αναψυχή και γενικότερο εκπαιδευτικό περιεχόμενο καθώς επίσης να γίνονται όσο πιο οργανωμένα είναι δυνατόν, δίνοντας μεγάλη σημασία στην ασφάλεια των μαθητών. Ετσι οι μαθητές μας μπόρεσαν και επισκέφθηκαν - παρακολούθησαν:
? Τη θεατρική παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.
? Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, με ξενάγηση των μαθητών μας από την αρχαιολόγο κα Παπαδοπούλου.
? Το Πολυτεχνείο Κρήτης και ιδιαίτερα τη σχολή «Μηχανικών Περιβάλλοντος», με ξενάγηση των μαθητών μας από τον επίκουρο καθηγητή κ. Νίκο Ξεκουκουλωτάκη.
? Την παλιά πόλη των Χανίων, με ξενάγηση των μαθητών μας από την καθηγήτρια κα Ειρήνη Καλαϊτζάκη.

Οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Β? τάξης στη Βουλή των Ελλήνων με παράλληλη επίσκεψη στην Ακρόπολη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Αττικό ζωολογικό πάρκο και στο Πλανητάριο. Οργανώθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γ? τάξης στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, όπου οι μαθητές μας παρακολούθησαν πρόγραμμα ιστορικής ξενάγησης της πόλης.

Αρχισε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ξεκινώντας με τον καθαρισμό και την περιποίηση του κτηρίου του σεισμογράφου από μαθητές της περιβαλλοντικής μας ομάδας και του χώρου γύρω από αυτόν, όπου φυτέψαμε 20 θαμνώδη φυτά.

Ανοιξε το σχολείο μας στην Τοπική Κοινωνία διαθέτοντας την αίθουσα εκδηλώσεων 'Λαμπράκη' στον Σύλλογο 'Dramma Group' των Ευρωπαίων κατοίκων του Δήμου Αποκορώνου, στον Αθλητικό Σύλλογο 'Κορωνίς' και συνδιοργανώσαμε με τους μαθητές μας 'Κρητική μουσική βραδιά' την οποία παρακολούθησαν κάτοικοι του Δήμου μας.

Για θέματα αθλητισμού μίλησαν στους μαθητές μας:
- Ο παραολυμπιονίκης κ. Αντώνης Τσαπατάκης με τον προπονητή ΑμεΑ κ. Κων/νο Νικολαντωνάκη.
- Ο Ολυμπιονίκης κ. Μάκης Βολτυράκης.
- Ο πρόεδρος του 'Ρέθυμνο basketball club' κ. Κωστής Ζομπανάκης που συνοδευόταν από στελέχη και παίκτες της ομάδας.
- Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας 'ΠΑΕ Πλατανιάς' κ. Στέλιος Βαρουξάκης.

Χανιώτικα νέα (03.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου