Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ


'ΚΑΤΑΤΡΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ουρανό τ' ολόγεμο φεγγάρι/ στέκει και καθρεφτίζεται μες στον γιαλό με χάρη'.  Πανσέληνος, πανσέληνος του Αυγούστου, αύριο, μην ξεχνιόμαστε!
ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
'ΚΑΤΑΤΡΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ουρανό τ? ολόγεμο φεγγάρι/ στέκει και καθρεφτίζεται μες στον γιαλό με χάρη'. Μια από τις πολλές μαντινάδες που ?χει γράψει ο μαντιναδολόγος μας ο Ηλίας ο Σταματάκης για το φεγγάρι στο βιβλίο του 'Στων αστεριώ το πέλαγος' κι αυτή που άρχισα σήμερα τη στήλη. Πανσέληνος, πανσέληνος του Αυγούστου, αύριο, μην ξεχνιόμαστε!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ όλους τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς που έχουν υποχρεώσεις κι εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου έχει, λέει, σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τα νέα σαμάρια πρέπει να ?ναι έτοιμα πριν να ?ρθει η τρόικα, που, ούτως ή άλλως, έχει δώσει καιρό τώρα τα ξαμάρια.

ΑΝ ΔΕΝ αρθεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, θα καταρρεύσουν, λέει, οι Τράπεζες. Είναι αλήθεια ότι δεν το είπαν απότομα για να μην μας πιάσει συγκοπή. Ειδικοί στο ξεφούρνισμα, τόσα χρόνια φουρνάρηδες, οι δικοί μας...

ΣΤΟ ΧΕΙΛΟΣ της αβύσσου η Αίγυπτος, καταμεσής της αβύσσου η Συρία. Δύσκολο το άθλημα της δημοκρατίας γενικά, ακόμα δυσκολότερο στις αραβικές χώρες. Δεν υπάρχουν μαγικά κουμπιά που έτσι και τα πατήσει κανείς έρχεται η άνοιξη ύστερα απ? τον χειμώνα.

ΑΒΕΒΑΙΟ ΤΟ μέλλον των δημοτικών αστυνομικών στα Χανιά, όπως και σ? όλη την Ελλάδα... Αβέβαιο το μέλλον των εκπαιδευτικών στα Χανιά, όπως και σ? όλη την Ελλάδα... Αβέβαιο το μέλλον όλων των εργαζομένων στα Χανιά, όπως και σ? όλη την Ελλάδα... Τελικά, μόνο οι άνεργοι έχουν βέβαιο μέλλον, την ανεργία τους, στα Χανιά, όπως και σ? όλη την Ελλάδα... Μαύρο χιούμορ! 

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ αμετάκλητη η Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα! Το επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους και σε κάθε ευκαιρία ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών 'Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος', Νίκος Παπαδάκης, αυτό. Για να μην παρασύρεται κανείς απ? τους λίγους βαλτούς ή ανιστόρητους που λένε τα δικά τους. 'Ενωσις ή θάνατος' έγραφε η σημαία στον ίσκιο της οποίας αγωνίστηκαν οι παππούδες μας κι έχυσαν ποταμούς αιμάτων για τη λευτεριά. Μην ξεχνιόμαστε!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ εκδηλώσεων σε κάθε γωνιά της Κρήτης και όχι μόνο, για τα 100 χρόνια της Ενωσης με την Ελλάδα. Ολοι θέλουν να συμμετέχουν τιμώντας και να τιμούν συμμετέχοντας το μέγα αυτό γεγονός.

'ΜΗ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΕΙΣ ματαίως ν? ανακαλύψης το μυστήριον της Δόξης· είναι φίλτρον μαγικόν, το οποίον άλλοτε παρασκευάζεται με τα ακριβότερα βότανα, και άλλοτε με καθαρό νερό'. Από τη 'Χρυσή Διαθήκη' του Πολύβιου Δημητρακόπουλου.

ΠΟΤΕ ΝΑ μην είσαι σίγουρος ότι έχεις δεμένο τον γάιδαρό σου για να μην σου λύσει! Ετσι, με τον δικό σου τρόπο, σχολίασε ο φίλος μου ο γερω-δάσκαλος, το 2 - 2, που έφερε στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α? Εθνικής στο ποδόσφαιρο ο Πλατανιάς με τη Βέροια. Δεν ισχύει βέβαια μόνο στο ποδόσφαιρο αυτό, υποσημείωσε.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ μυθολογία η Σελήνη ήταν η θεά της σεληνιακής ψυχής. Ετυμολογικά το όνομά της προέρχεται από το 'σέλας' που σημαίνει φως. Στη 'Θεογονία' του Ησιόδου η Σελήνη είναι τιτανική οντότητα, κόρη του Υπερίωνος και της Θείας, ενώ έχει για αδέλφια την Αυγή και τον Ηλιο. Αρχετυπική φιγούρα του θηλυκού στοιχείου, συμβολίζεται συνήθως με στέμμα σε σχήμα ημισελήνου και να οδηγεί άρμα με φτερωτούς ίππους ή ταύροι που είναι μισοί λευκοί και μισοί μαύροι, συμβολίζοντας τις δύο πλευρές της. Σε πολλές παραδόσεις η θεά Σελήνη αποτελεί την αρχή της δημιουργίας του κόσμου και συμβολίζει την κρυφή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, την αόρατη όψη των πραγμάτων, το παράλογο και τη διαίσθηση. (πηγή: http://www.strangejournal.wordpress.com)

'Άφησέ με να ?ρθω μαζί σου. Τι φεγγάρι απόψε!/ Είναι καλό το φεγγάρι, -δε θα φαίνεται/ που άσπρισαν τα μαλλιά μου. Το φεγγάρι θα κάνει πάλι χρυσά τα μαλλιά μου. Δε θα καταλάβεις/ Άφησέ με να ?ρθω μαζί σου./ Οταν έχει φεγγάρι, μεγαλώνουν οι σκιές μες στο σπίτι,/ αόρατα χέρια τραβούν τις κουρτίνες,/ ένα δάχτυλο αχνό γράφει στη σκόνη του πιάνου/ λησμονημένα λόγια -δε θέλω να τ? ακούσω. Σώπα'. 
Από τη 'Σονάτα του Σεληνόφωτος' του Γιάννη Ρίτσου.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα νέα (20.08.2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου