Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΥΦΗΜΕΣ ΜΝΕΙΕΣ

Γράφει ο: ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakisv@gmail.com







Ενας καπετάνιος των γραμμάτων (1)


'Το πρώτο σου χρέος εχτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει'.
Το τίμησε τούτο το 'συμβόλαιο ζωής', όπως ο Νίκος Καζαντζάκης το 'σύνταξε' στην 'Ασκητική' του, ο Σφακιανός στην καταγωγή και στην παιδεία Πάρις Στ. Κελαϊδής που απεδήμησε πριν από 40 περίπου μέρες στο άλλο ημισφαίριο της ζωής. Και ως Σφακιανός, γόνος της μεγάλης οικογένειας των Κελαϊδήδων. Και ως κρητικός, συνεχιστής, της κατά Καζαντζάκη Κρητικής Ματιάς. Και ως Ελληνας θαυμαστής του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού. Στις επάλξεις της καθημερινής δημοσιογραφίας, όπου άφησε όνομα, στα νυχτερινά μετερίζια του 'συγγράφειν' για τον τόπο του. Στις οδούς και στις πλατείες των συναναστροφών του, καθώς παρέδιδε μαθήματα αρετής.
Οπως το είχε τιμήσει και ο πατέρας του διαπρεπής νομικός και εξαίρετος συγγραφέας επίσης Σταύρος Κελαϊδής. Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι συναντήσεις μας και σ’ αυτά των δύο χεριών τα τηλεφωνήματα που κατά καιρούς ανταλλάξαμε. Κι όμως τον θεωρούσα φίλο μου!
Τιμή για τον καθένα η γνωριμία με τον Πάρι, τον πιο ξακουστό σύγχρονο Σφακιανό Καπετάνιο των Γραμμάτων.
Οταν θ’ αναζητώ την 'κελαηδιστή' φωνή σου Πάρι, ένα απ’ τα σαράντα δύο (!) βιβλία σου θ’ ανοίγω για να την ακούω...

Ενας καπετάνιος των γραμμάτων (2)

Ανοίγω τον πρώτο τόμο της μνημειώδους 'Ιστορίας των Σφακίων' του Πάρι Στ. Κελαϊδή (Εκδόσεις 'Καράβι και Τόξο' Αθήνα 2009) μένω για λίγο στην γνωστή προμετωπίδα που λέει ότι και το βιβλίο αυτό δεν αποτελεί εμπορική επιχείρηση, αλλά προσφορά στην επαρχία Σφακίων και γι’ αυτό δεν πωλείται, αλλά διανέμεται δωρεάν, διαβάζω στα γρήγορα για να ξαναθυμηθώ τους τίτλους των προηγούμενων 41 βιβλίων του, 'Η Ευαγγελίστρια του Φρε' (1960), Β’ έκδοση (1998) είναι το πρώτο, προσπερνώ τα περιεχόμενα που καλύπτουν 6 καλά γεμάτες σελίδες και πηγαίνω στον πρόλογο. Διαβάζω.
'Να λοιπόν, που ήθελε ο Θεός να φτάσω στην εκτύπωση και του 42ου σφακιανού βιβλίου μου -που θα ’ναι και το τελευταίο. Καθώς συγκέντρωνα επί μισόν αιώνα υλικό για τα προηγούμενα (αλλά και ενώ διηύθυνα συγχρόνως επί δεκαετίες τη σφακιανή εφημερίδα), βρέθηκα τελικά σε μια πολύ ευχάριστη θέση: Να κατέχω πολύτιμες για τον τόπο μας γνώσεις και πληροφορίες. Ετσι είμαι σε θέση να αναφερθώ στις μοναδικές ιδιαιτερότητες και στα προτερήματα που διέθεταν οι Σφακιανοί από την προϊστορική εποχή και μέχρι σχεδόν πρόσφατα. Ως τελευταίο συνεπώς έργο μου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη 'Μυθολογία και Ιστορία των Σφακίων'. Πρόκειται για μια ανακεφαλαίωση των γεγονότων που συνέβησαν στην επαρχία μας από τους προ Χριστού αιώνες μέχρι τα χρόνια μας'...
Εδώ σταματώ. Δεν συνεχίζω όπως την πρώτη φορά, πάει ένας χρόνο περίπου από τότε, (βλ. 'Εύφημη Μνεία' με τίτλο 'Εκαστος εφ’ ώ ετάχθη', 19.10.2009). Δεν με είχε απασχολήσει καθόλου τότε ότι δύο φορές σε 8 αράδες ο Πάρις μιλούσε για το τελευταίο του βιβλίο. Τώρα κολλώ σ’ αυτό. 'Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμο τετέλεκα, την πίστιν τετήρηκα'. Τα λόγια του Αποστόλου Παύλου στην Β’ προς Τιμόθεο επιστολή του έχουν κάνει κατοχή στον νου μου. Καμιά αναφορά για κάποιο 'στέφανο δικαιοσύνης', ωστόσο. Ούτως ή άλλως έχαιρε γενικής εκτίμησης κι είχε την καθολική αναγνώριση όλων ο Πάρις. Πρωτίστως, βέβαια, των Σφακιανών, που τον είχαν ανακηρύξει 'Αξιο Τέκνο της Επαρχίας Σφακίων'...

Ο Πάρις Κελαϊδής γεννήθηκε το 1931 στο Ρέθυμνο της Κρήτης και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην επαγγελματική δημοσιογραφία το 1957 από την εφημερίδα «Έθνος», όπου ασχολήθηκε κυρίως με το δικαστικό ρεπορτάζ. Από το 1962 καθιέρωσε καθημερινή στήλη, το «Δικαστικό Χρονογράφημα», το οποίο υιοθετήθηκε αργότερα και από άλλες αθηναϊκές εφημερίδες.
Μέχρι την αποχώρησή του από την ενεργό δημοσιογραφία, εργάστηκε κατά διαστήματα στις εφημερίδες «Ελευθερία», «Ελληνικό Μέλλον», «Προοδευτική Αλλαγή», «Ελεύθερος Κόσμος», «Νέα Πολιτεία» «Εσπερινή» και «Ελεύθερος Τύπος». Εργάστηκε ακόμη επί πολλά χρόνια στα ραδιοφωνικά δίκτυα του Ε.Ι.Ρ.Τ. και της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. στην αρχή ως εσωτερικός συντάκτης και αργότερα ως ρεπόρτερ στην υπηρεσία ειδήσεων. Επίσης, επί ένα χρονικό διάστημα υπήρξε βασικός συντάκτης της καθημερινής πρωινής εκπομπής «Ταξιδεύοντας εδώ κι εκεί» του Ε.Ι.Ρ.Τ., που ήταν και η πρώτη ζωντανή μετάδοση στον χώρο του ελληνικού ραδιοφώνου. Διετέλεσε, τέλος, συντάκτης και παρουσιαστής των δελτίων ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου της Υ.ΕΝ.Ε.Δ.
Με τις ρίζες καταγωγής του στα Σφακιά και με την απέραντη αγάπη του στην Κρήτη, είχε αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος των συγγραφικών του δραστηριοτήτων στην ιστορία, στη λαογραφία και στην πολιτιστική κληρονομιά της μεγαλονήσου και για τον λόγο αυτό από πολλούς κριτικούς των εφημερίδων έχει ονομαστεί «ο συγγραφέας των Σφακιών» και παράλληλα θεωρείται ένας από τους πολυγραφότερους και δοκιμότερους ιστορικούς της Κρήτης.
Ο Πάρις Κελαϊδής υπήρξε ένας σεμνός, ευπρεπής και ευγενής συνάδελφος με μεγάλη προσφορά προς τους νέους συναδέλφους ιδιαίτερα του δικαστικού ρεπορτάζ. Δίδαξε ήθος και έμεινε πιστός στις αρχές του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, συμβάλλοντας παράλληλα με τα κείμενά του στην ιστορική έρευνα και μελέτη του νεοελληνικού πολιτισμού.

Χανιώτικα Νέα(13.09.2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου