Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Γράφειο
Βαγγέλης θ, Κακατσάκης
e-mail:kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!

'ΞΕΚΙΝΗΣΕ ως κίνημα των μη προνομιούχων. Μετατράπηκε σ’ ένα μαζικό κίνημα και σ’ ένα λαϊκό κόμμα. Βρήκε τον δρόμο προς την κυβερνητική εξουσία και αφομοιώθηκε απ’ αυτήν. Σήμερα, στην εποχή του Μνημονίου, κινδυνεύει να μετατραπεί σ’ έναν κομματικό φορέα που παράγει μόνο ειδικούς και διαχειριστές της εξουσίας'.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, καλά το καταλάβατε, τα έγραψε στον πρόλογο ενός άρθρου του τις προάλλες (βλ. http://epirusgate.blogspot.com, 30-8-2010) τα παραπάνω, ο Νίκος Κοτζιάς. επί τη συμπληρώσει 36 χρόνων από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος απ’ τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, 3 Σεπτέμβρη 1974.

ΘΑ ΣΕ ΞΑΝΑΒΡΩ στους μπαξέδες/ τρείς του Σεπτέμβρη, να περνάς/ και τσικουδιά στους καφενέδες/ τα παλικάρια να κερνάς...

ΚΑΜΙΑ σχέση με το ΠΑΣΟΚ αυτό το τραγούδι (Στίχοι: Μάνος Ελευθερίου, Μουσική Ηλίας Ανδριόπουλος, πρώτη εκτέλεση: Αλκηστις Πρωτοψάλτη και Αντώνης Καλογιάννης), βέβαια. Στον εκ των πρωταγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και εκ των ηγετών της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, απευθύνεται. Κι όμως στεντορεία της φωνή τραγουδιόταν τότε παραμονές των εκλογών του 1981. Απ’ όλους όσοι πίστευαν ότι θα ερχόταν το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση κι ο λαός στην εξουσία.

ΘΑ ΤΟΝ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ στους μπαξέδες σήμερα 3 Σεπτέμβρη 2010 τον Στρατηγό Μακρυγιάννη, να κερνά τσικουδιά τα παλικάρια στους καφενέδες; Αυτός ο καημός θα μας φάει...

ΟΔΟΣ 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843... Οδός Στρατηγού Μακρυγιάννη... Οδός 3ης Σεπτεμβρίου 1974... Οδός Ανδρέα Γ. Παπανδρέου...

ΜΕ ΤΟΝ ΛΥΧΝΟ ΤΟΥ άστρου στους ουρανούς εβγήκα/ Στο αγιάζι των λειμώνων στη μόνη ακτή του κόσμου/ Πού να βρω την ψυχή μου το τετράφυλλο δάκρυ...

ΑΠΟ ΤΟ 'ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ' του Οδυσσέα Ελύτη οι παραπάνω στίχοι. Πού να βρούμε την ψυχή μας, το τετράφυλλο δάκρυ, ποιητή;

'Η ΠΟΡΕΙΑ προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Ελληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας'. Από την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ (3 Σεπτέμβρη 1974).

ΟΥΤΕ ΕΝΑ απ’ τα χαρτάκια και τα παραχαρτάκια που κρατώ για τις ανάγκες της στήλης δεν χρησιμοποίησα σήμερα. Ανέμου και καλέ μου πήγαν. Αλλη τροπή πήρε το πράγμα με το που είδα στον Ημεροδείκτη, ότι έχουμε 3 του Σεπτέμβρη. Στην ίδια γραμμή συνεχίζω...

'ΕΙΧΑ ΔΥΟ αγάλματα περίφημα, μια γυναίκα κι ένα βασιλόπουλο, ατόφια - φαίνονταν οι φλέβες, τόση εντέλεια είχαν. Οταν χάλασαν τον Πόρο, τα ’χαν πάρει κάτι στρατιώτες και στ’ Αργος θα τα πουλούσαν κάτι Ευρωπαίων· χίλια τάλαρα γύρευαν [...]. Πήρα τους στρατιώτες, τους μίλησα: 'Αυτά και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην καταδεχτείτε να βγούν από την πατρίδα μας. Γι’ αυτά πολεμήσαμε'. (Απομνημονεύματα, Βιβλίου Γ’, Ιωάννης Μακρυγιάννης).

'Μπάρμπα - Γιάννη Μακρυγιάννη/ δεν μας τα ’γραψες καλά./ Δες ο Ελληνας τι κάνει/ για ν’ ανέβει πιο ψηλά./ Μπάρμπα Γιάννη - Μακρυγιάννη/ πάρε μαύρο γιαταγάνι/ κι έλα στη ζωή μας πίσω/ το στραβό να κάνεις ίσο/ Μπάρμπα Γιάννη Μακρυγιάννη/ δεν μας τα ’γραψες σωστά./ Το φιλότιμο δεν φτάνει για να πάει κανείς μπροστά'.
(Στίχοι: Νίκος Γκάτσος. Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος,
πρώτη εκτέλεση: Νίκος Ξυλούρης).

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου