Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Στα πεταχτά

Γράφει ο:
ΒΑΓΓΕΛΗΣ Θ. ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ
e-mail: Kakatsakis@sch.gr

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!

ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΑΣ στο Νίππος, έχουν ακόμα το βασίλειό τους οι βασιλικοί και ο ασβέστης. Η καμινάδα μας επιμένει να αναθρώσκει γαλάζιο καπνό. Η ξώπορτα του σπιτιού μας εξακολουθεί να παραμένει ορθάνοιχτη. Η γριά καμπάνα του Τιμίου Σταυρού φωνάζει στη διαπασών κι εφέτος με το που ξημέρωσε σήμερα, ότι το χωριό έχει πανηγύρι. Μάνα κουράγιο! Και του χρόνου!

ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ αρχίζει να ετοιμάζεται το φθινόπωρο για την επίσημη εμφάνισή του, μόλις οχτώ μέρες του έμειναν. Αθέατες βέβαια διά γυμνού οφθαλμού οι συνεδριάσεις που γίνονται: Των φύλλων στα δέντρα, των σύννεφων στον ουρανό, των κυμάτων στη θάλασσα...

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ωστόσο, άνοιξαν. Στα πρωτάκια με τα νήπια ερωτηματικά στα μάτια και τα υπέροχα θαυμαστικά στα τσουλούφια των μαλλιών τους, πρωτίστως, στο μυαλό μου. Κι αν τα αναζητώ!

ΚΑΙ, ΒΕΒΑΙΩΣ, λεφτά υπάρχουν. Το θέμα, ωστόσο, είναι σε ποιανών τις τσέπες βρίσκονται. Ψιλά γράμματα.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες απηύθυνε από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Παρηγοριά στους άρρωστους μέχρι να βγει η ψυχή τους;

ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ τα παιδιά πριν ξεκινήσει η παύση εργασίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων και φορτηγών έβαλαν βενζίνα. Αλίμονο στους ίδιους τους φρόνιμους...

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ. Η διάσπαση της διάσπασης. Η διάσπασης της διάσπασης της διάσπασης. Η διάσπαση, της διάσπασης της διάσπασης, της διάσπασης... του ΣΥΡΙΖΑ!

ΠΕΝΤΕ ΚΟΙΝΕΣ τηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων δημάρχων του Δήμου Χανίων, κατά που φαίνεται. Ζητούνται τηλεθεατές...
Ο ΙΟΣ ΤΟΥ κομπιούτερ, ο πάλαι ποτέ δαίμων του τυπογραφείου ντε, έκανε τα μαγικά του κι εξαφάνισε την πηγή (www.esiea.gr/20010/08/04.htm) απ’ το βιογραφικό του Πάρι Κελαϊδή που δημοσίευσα στις χθεσινές 'εύφημες μνείες'. Δεν θα του περάσει!

'ΠΡΙΝ ΚΑΜΠΟΣΑ χρόνια θυμούμαι τους θείους και τις θειάδες μας να χαιρετούν με τον συγκεκριμένο τρόπο μου έγραψε ένας νέος φίλος απαντώντας στο δικό μου 'Χαιρετώ σε κι αγαπώ σε!'. Σε πολλούς, πάμπολλους, ξυπνά μνήμες τούτος ο χαιρετισμός, Χάρη! Ιδίοις ωσί το διαπιστώνω καθημερινά.

ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΗΝΕΣ δούλευαν οι εργάτες που είχε βάλει η Αγία Ελένη για να βρουν τον Τίμιο Σταυρό χωρίς αποτέλεσμα. Κάποια μέρα εκεί που βάδιζε σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα λουλούδι και μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα. Κοίταξε γύρω της κι έσκυψε κι έκοψε το χορταράκι που την σκορπούσε. Ο νους της φωτίστηκε και φώναξε έναν εργάτη. Αυτός έσκαψε και βρήκε τον Τίμιο Σταυρό. Το μυρωδάτο χορταράκι ονομάστηκε από τότε βασιλικός.

'Σταυρός ο φύλαξ πάσης της οικουμένης/ Σταυρός η ωραιότης της Εκκλησίας/ Σταυρός βασιλέων το κραταίωμα/ Σταυρός πιστών το στήριγμα/ Σταυρός Αγγέλων η δόξα/ και των δαιμόνων το τραύμα' (Εξαποστειλάριο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού)
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)

Χανιώτικα Νέα(14.09.10)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου