Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ


Στην Κωνσταντινούπολη, στη Βασιλεύουσα Πόλη, μας μεταφέρουν με τις εργασίες τους, τα “σκέφτομαι και γράφω” και τις ζωγραφιές τους, που φιλοξενούνται σήμερα, 2 μέρες μετά την 561η επέτειο από την άλωσή της από τους Τούρκους, τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Κουντούρας. Φαίνεται ξεκάθαρα, μέσα από αυτές, πόσο άγγιξε τα Κουντουριωτάκια, πόσο βαθιά τα συγκίνησε, εκείνη η Τρίτη 29 Μαΐου 1453,
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Επιμέλεια: Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
 Ε' τάξη Δημ. Σχολείου Κουντούρας
Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ!
Καλοί μου φίλοι, καλό Σαββατοκύριακο!
Στην Κωνσταντινούπολη, στη Βασιλεύουσα Πόλη, μας μεταφέρουν με τις εργασίες τους, τα “σκέφτομαι και γράφω” και τις ζωγραφιές τους, που φιλοξενούνται σήμερα, 2 μέρες μετά την 561η επέτειο από την άλωσή της από τους Τούρκους, τα παιδιά της Ε’ τάξης του Δημ. Σχ. Κουντούρας. Φαίνεται ξεκάθαρα, μέσα από αυτές, πόσο άγγιξε τα Κουντουριωτάκια, πόσο βαθιά τα συγκίνησε, εκείνη η Τρίτη 29 Μαΐου 1453, που μόνο “στο ντούκου”, δεν πέρασαν το σχετικό κεφάλαιο της Ιστορίας. Συγχαρητήρια πολλά τόσο στα ίδια, όσο, βέβαια και στον δάσκαλό τους!
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Β.Θ.Κ.
Σημαίνει ο Θεός σημαίνει η γη σημαίνουν τα επουράνια
σημαίνει και η Αγία Σοφιά το Μέγα Μοναστήρι..
Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις
πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικιά μας θά ’ναι!
Ε’ τάξη
Ξανθή, Μπέσι, Βασίλης, Στανιμίρ, Αλέξης, Αγάπη, Παύλος, Χρήστος, Άννα, Μιχάλης, Άννα-Μαρία, Γιώργος, Κλάιντι, Ότο, Θάνος, Μικέλ, Μπάρδι, Αντρέας, Ντανιέλα, Μαρία, Στέλλα, Τζιοβάν
Άφιξη του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Κωνσταντινούπολη
O Ιωάννης Η’ ο Παλαιολόγος πέθανε το 1448. Αλλά στη θέση του μπήκε ο αδερφός του Κωνσταντίνος, Δεσπότης. Ο λαός τον δέχτηκε με αγάπη και πολλές προσδοκίες. Όλοι πίστευαν οτι θα σώσει τον λαό από τους κινδύνους που τους απειλούσαν και έτσι αποφάσισε να τους αντιμετωπίσει. Για αυτό ανέλαβε τα καθήκοντα του. Είχε όμως υποσχεθεί στον αδερφό του να ζητήσει στον Παπά να τον βοηθήσει όμως η βοήθεια του Πάπα δεν εμφανίστηκε και έτσι τον βοήθησαν μόνο οι Βενετοί και οι Γενουάτες. Έτσι ανέλαβε τις αποστολές του. Στην άλωση της πόλης ρίχτηκε στη μάχη, πρώτος ανάμεσα στους πρώτους. Εκεί έπεσε ηρωικά. Ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
Μαρία Παυλάκη
Υγρό πυρ
Ένα σπουδαίο όπλο των βυζαντινών ήταν το υγρό πυρ. Ήταν εφεύρεση του μηχανικού Καλλίνικου από τη Συρία. Ακόμα δεν ξέρουμε από τι ήταν φτιαγμένο. Μάλλον ήταν ένα μίγμα από θειάφι, πίσσα, νίτρο και άλλα υλικά. Δεν έσβυνε ούτε στο νερό. Το εξακόντιζαν με μακριούς σωλήνες ή το πετούσαν μέσα σε πήλινα δοχεία με καταπέλτες από τα πολεμικά πλοία τους, τους δρομώνες.
Θάνος ΚουφάκηςΟλα τελείωσαν την Τρίτη 29 Μαΐου 1453
Από το 1452 μ.Χ., ο νέος σουλτάνος Μωάμεθ Β’ σκόπευε να κατακτήσει την Κωνσταντινούπολη και από τον Μάρτιο του 1453 ο τουρκικός στρατός άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από τα τείχη. Καθημερινά γίνονταν μάχες. Ο Μωάμεθ εξοργίστηκε όταν τρία γενοβέζικα πλοία μπήκαν απαρατήρητα στον Κεράτιο κόλπο φορτωμένα με σιτάρι και όπλα. Έτσι έσυρε 70 καράβια στη στεριά για εννέα χιλιόμετρα από τον Βόσπορο στον Κεράτιο. Ετσι η Πόλη αποκλείστηκε από παντού.
Ξημερώματα της 29ης Μαΐου αρχίζει η μεγάλη επίθεση των Τούρκων. Οι Βυζαντινοί αγωνίστηκαν γενναία. Μέχρι το απόγευμα όλα δείχνουν οτι η πόλη θα σωθεί πάλι. Όμως από μια μικρή πόλη στην Κερκόπορτα που βρέθηκε ανοιχτή μπήκε στην Πόλη μια ομάδα γενιτσάρων. Αυτοί άνοιξαν τις μεγάλες πύλες των τειχών και χιλιάδες Τούρκοι μπήκαν μέσα. Έγιναν σκληρές μάχες αλλά το βράδυ όλα είχαν τελειώσει. Ήταν Τρίτη 29 Μαΐου 1453.
Οι Τούρκοι πολιορκούν την Πόλη και οι Βυζαντινοί αποκρούουν τις επιθέσεις από τους πύργους με τα όπλα τους.
Μιχάλης Φαλελάκης

Χανιώτικα νέα (31.05.2014)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/polis-ealo-2/#ixzz33NbxWr3s
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου