Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος! Φτεροκοπά ο νους μου κι αναγαλλιάζει η καρδιά μου, που το σκέφτομαι, αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Τ’ Αγίου Πνεμάτου (όπως έλεγε η μάνα μου) τη Δευτέρα. Το πανηγύρι της γειτονιάς μου! Το πανηγύρι των απανταχού Κατουνιάρηδων! Το πανηγύρι μου! Πώς να μη δραπετεύσω στην παιδική ηλικία!
Δείτε περισσότερα... ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ
Γράφει ο Βαγγάλης Θ. Κακατσάκης

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος! Φτεροκοπά ο νους μου κι αναγαλλιάζει η καρδιά μου, που το σκέφτομαι, αρχίζοντας να γράφω τη στήλη. Τ’ Αγίου Πνεμάτου (όπως έλεγε η μάνα μου) τη Δευτέρα. Το πανηγύρι της γειτονιάς μου! Το πανηγύρι των απανταχού Κατουνιάρηδων! Το πανηγύρι μου! Πώς να μη δραπετεύσω στην παιδική ηλικία!
ΜΙΑ – ΜΙΑ μετρούσαμε τις μέρες περιμένοντας την Ημέρα της Χάρης του, που άρχιζε αποσπέρας, από τότε που θυμούμαι τον κόσμο, τα γειτονάκια! Τ’ Αγιού Πνευμάτου ο δροσιός των Κατοννώ αέρας/ μάσε μονομεριάζανε ολημερνίς τση μέρας! Ακόμη μας μονομεριάζουνε, όσους μπορούμε.
ΩΣΤΟΣΟ Ψυχοσάββατο, σήμερα και οι αποθαμένοι μας, ολωνών μας οι αποθαμένοι, περιμένουν. Τουλάχιστον ένα κερί στο μανουάλι της μνήμης περιμένουν από μας. Ας τους θυμηθούμε, ο καθένας τους δικούς του, έτσι ως υπήρξαν ωραίοι, έστω για μια στιγμή…
ΚΑΙ ΤΟΥ Αγίου Παπα – Παναγή Μπασιά (το ’χω γράψει κι άλλη χρονιά) σήμερα 7 Ιουνίου. Σε περίοπτη θέση είχε την εικόνα του Κεφαλωνίτη αυτού Αγίου στο κορνιζάδικό του, στη γωνία Σκαλίδη και Πειραιώς ο φίλος μου ο Ανδρέας Μπασιάς. Εκεί τον έμαθα…
ΕΝΤΑΞΕΙ Ιούνιος, Ιούνιος από χθες! Τι ’τανε να το γράψω και μάλιστα δύο φορές ότι μόνο μέρες Ιούνη δεν μοιάζουν οι μέρες του! Τα πήρε… αλλά κάπα ο “Κύριος” κι έπαψε να το παίζει Μάρτης, όπως τον είχα κατηγορήσει. Συγχωρεμένος!
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ που κυβέρνησαν σαράντα χρόνια τώρα/ θα πω “φοβού τους Δαναούς” κι ας φέρνουνε και δώρα. Κάθετος (άντε πάλι η λέξη!) ο Εννιαχωριανός (Γιάννης Μαλαξιανάκης) στη μαντινάδα του. Από ένα πόρο τσοι περνά ούλους… Δίχως να φοβάται τα φίδια της θεάς Αθηνάς!
ΑΝΟΙΓΩ παρένθεση. Τη φράση “φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας είπε ο Λαοκόων έξω απ’ τα τείχη της Τροίας, όταν οι συμπολίτες του είδαν τον Δούρειο Ιππο που άφησαν τάχα σαν δώρο οι Αχαιοί, ενώ είχαν κλειστεί μέσα σ’ αυτόν μ’ αρχηγό τον πανούργο Οδυσσέα και αποφάσισαν να τον βάλουν στην πόλη. Με το που την είπε, ωστόσο, η θεά Αθηνά έστειλε τα φίδια της κι έπνιξαν και τον Λαοκόοντα και τα παιδιά του.
ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ και δεν θέλει, λέει, να παραιτηθεί “ο απόλυτος πρωταγωνιστής της χθεσινής  (προχθεσινής) ειδησεογραφίας”, κατά το Νooz.gr. υπουργός των Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αν μη τι άλλο παραείναι πονηρός… ο βλάχος. Για σκεφτείτε το λιγάκι, για σκεφτείτε το. Από πάνω θα ’ναι, σκέφτεται κι αν παραιτηθεί, από πάνω κι αν δεν παραιτηθεί.
ΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ να βγει και να πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί κατέβηκε η ανεργία από το 28,2% που ήταν τον Μάρτιο του 2013 στο 26,8 τον φετινό Μάρτη. Συνηθισμένη να κάνει την τρίχα τριχιά και να προσπαθεί να βγάνει απ’ τη μύγα ξίγκι είναι η περί ης ο λόγος κυρία.
ΜΕΤΑ τη μάχη στη Σκάρφεια της Λοκρίδας (146 π.Χ.) στην οποία ο Ρωμαίος στρατηγός Καικίλιος Μέτελλος νίκησε τον στρατό της Αχαϊκής Συμπολιτείας, 1.000 Αρκάδες που είχαν πολεμήσει με το μέρος των Αχαιών κατέφυγαν στην Ελάτεια της Φωκίδας. Από εκεί όταν αργότερα επέστρεφαν την πατρίδα τους, πέρασαν από τη Χαιρώνεια και εκεί βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τους Ρωμαίους. Πολέμησαν και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι. Πολλοί μίλησαν τότε για θεία δίκη, αφού παλιότερα στην ίδια περιοχή οι πρόγονοί τους είχαν εγκαταλείψει τους άλλους Ελληνες, όταν πολεμούσαν εναντίον του Φιλίππου της Μακεδονίας. Τότε γλύτωσαν τον θάνατο, όχι όμως και τώρα. (Από το βιβλίο “Η άλλη όψη της Ιστορίας”, εκδ. “Σαββάλας”).
“Ανοίγω τα παράθυρα στις λέξεις και δραπετεύω/ στην παιδική ηλικία/ Ξέρω πως δεν με περιμένει κανείς/ εκτός απ’ τ’ όνειρο/ τον κορυδαλλό που τραγουδά την επιστροφή του/ και το σκιάχτρο στην άκρη της θημωνιάς/ να κάνει σινιάλα στον καιρό και φοβερίζει τα σύννεφα/ μα δραπετεύω/ κι όπως φαίνεται/ θα δραπετεύω/ θα δραπετεύω/ θα δραπετεύω/ συνέχεια/ ώσπου να φτάσω νικητής και δραπέτης/ στο πρώτο τραγούδι μου”.
Το ποίημα “Επιστροφή” του Νίκου Ψιλάκη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(petaxta.blogspot.com)
Χανιώτικα νέα (07.06.2014)

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/sta-petachta-112/#ixzz33x4sIoIt
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου