Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ


 Τετάρτη 4 Ιουνίου, 1958, σαν σήμερα δηλαδή! Τότε, μια Χανιώτισσα είχε μηνύσει τον συζύγό της που απεδείχθη ότι ήταν «εκ των πλέον επικινδύνων κακοποιών με πλούσιαν δράσιν εις όλας σχεδόν τας πόλεις της Ελλάδος δημιουργών απάτας εις βάρος διαφόρων ατόμων και παρουσιαζόμενος εκάστοτε και υπό άλλο όνομα».
Δείτε περισσότερα... ΑΝΑΣΚΑΛΕΥΟΝΤΑΣ
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Επαγγελματίας... σύζυγος και αρραβωνιαστικός
Οι λεπτομέρειες από μια απίστευτη “απάτη εις βάρος συμπολίτιδός μας” εν έτει 1958 Η πρόσφατη απάτη σε βάρος μιας 80χρονης συμπολίτισσάς μας από μια “εγκληματική οργάνωση” που κατάφερε να της αποσπάσει λεία 1 εκ. ευρώ, ήταν η αφορμή να γυρίσουμε 56 χρόνια πίσω σε μια πρωτοφανή για τα τότε δεδομένα απάτη που συντελέστηκε στα Χανιά και παρουσιάστηκε στον τοπικό Τύπο την Τετάρτη 4 Ιουνίου, 1958, σαν σήμερα δηλαδή! Τότε, μια Χανιώτισσα είχε μηνύσει τον συζύγό της που απεδείχθη ότι ήταν «εκ των πλέον επικινδύνων κακοποιών με πλούσιαν δράσιν εις όλας σχεδόν τας πόλεις της Ελλάδος δημιουργών απάτας εις βάρος διαφόρων ατόμων και παρουσιαζόμενος εκάστοτε και υπό άλλο όνομα».
Ο περί ου ο λόγος 43χρονος ήταν επαγγελματίας… σύζυγος αλλά και μνηστήρ αφού είχε συνάψει «4 γάμους 2 μνηστείας και μίαν απαγωγήν» ενώ κάποια από τα ονόματα με τα οποία παρουσιαζόταν ήταν τα: Ιωαν. Ιωαννίδης, Ιωαν. Γιοβανίδης, Πρόδρομος Γιουβάνης, Ιωάν. Καραβασίλης, Ιωάννης Καραουλάκης, Κυριάκος Ανδρεόπουλος κ.λπ.. Mάλιστα στην εφ. “Νέα Εποχή” διαβάζουμε ότι «ούτος διά να πιστοποιή τα ονόματα ταύτα έκλεπτε τα δελτία ταυτότητος διαφόρων ατόμων, επικολών τας φωτογραφίας του». Στα Χανιά είχε παρουσιαστεί ως Ιωάν. Καραβασίλης και «προσποιούμενος τον χηρευάμενον ενυμφεύθη νομίμως διά τέταρτην φοράν» την συμπολίτισσά μας η οποία αρχικά τον «εμνηστεύθη τάς Αποκρεω του 1957». Ολα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Ετσι, μετά τον αρραβώνα, ο Καραβασίλης «επέτυχε να αποσπάση από την μνηστήν του 3 λίρας». Μάλιστα για να μην τον υποπτευθεί «την υπεχρέωσε και έγραψε επιστολήν εις τον Μητροπολίτην Πατρών, του οποίου έφερεν επιστολήν ότι ήτο ελεύθερος να νυμφευθή». Κατόπιν το σχέδιό του είχε ως εξής: Στα μέσα της Μ. Σαρακοστής «επέδειξε επιστολήν ανύπαρκτου γαμβρού του ότι η θυγάτηρ του Ελένη, η οποία ως έλεγεν είχε νυμφευθή εις Ανώγεια, ασθενούσα βαρέως διεκομίσθη εις Ρέθυμνον προς νοσηλείαν».
Αυτός λοιπόν επειδή ανησυχούσε και ήθελε να να δει τι συμβαίνει, απέσπασε από συγγενή της μνηστής του 300 δραχμές και πήγε «εις Ρέθυμνον απ’ όπου ετηλεφώνησε τον… θάνατον της θυγατρός του!». Την ίδια μέρα γύρισε στα Χανιά και μετά από 2 μέρες «υπεχρέωσε την μνηστήν του να ψήση κόλυβα και να τελέση μνημόσυνον εις Άγιον Λουκάν». Εξάλλου, σύμφωνα με την κατάθεση της συζύγου, ενόσω ήταν αρραβωνιασμένοι, ο μνηστήρας έλαβε άλλες 10 χρυσές λίρες! Και μετά… παντρεύτηκαν: «Οι γάμοι των ετελέσθησαν την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής εις Χρυσοπηγήν και εις στενόν κύκλον, λόγω του… πένθους του γαμβρού». Μετά από 10 ημέρες «ούτος εβαρύνθη την τέταρτην συζυγικήν στέγην».
Η βαρεμάρα ήταν τόση που αποφάσισε να πάει μια βόλτα και μάλιστα με… άμαξα την οποία όμως ζήτησε να του την αγοράσει η σύζυγος, η οποία του έδωσε 2.200 δρχ. για την αγορά! Αυτός κατόπιν… έφυγε, για το… Ρέθυμνο και απ’ εκεί για τα Ανώγεια «διά να παραλάβη δια της αμάξης την οποία “ηγόρασε” τα πράγματα της θυγατρός του». Από το Ρέθυμνο απέστειλε τηλεγράφημα στη σύζυγό του για να την πληροφορήσει «ότι παρέδωσε την άμαξαν εις τον γαμβρόν του και ανεχώρησε διά Πάτρας».
Ομως, κάποια στιγμή πιάστηκε κάπου στην Αμφισσα. Σύμφωνα δε με την εκεί Υποδιοίκηση Χωροφυλακής, ο δράστης εκτός άλλων «μετείρχετο διάφορα επαγγέλματα υπό το πρόσχημα δε της παροχής εργασίας κατόρθωνε να υπεξαίρη διάφορα ποσά και κατόπιν εξηφανίζετο». Εξ ου και ο τίτλος του παρόντος…!!!
Χανιώτικα νέα (04.06.2014)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/epangelmatias-sizigos-ki-arravoniaris/#ixzz33fZROoYV
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου