Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Τα Εισόδια της Παναγίας σήμερα, τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα αφιέρωμα στην εκκλησία της καρδιάς όλων των Χανιωτών, στην Τριμάρτυρη, στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της αγαπημένης μας πολιτείας! Να ’ναι καλά ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού, ο και καλός μου φίλος απ’ τα παλιά, ο γνωστός και ως συγγραφέας θεολόγος καθηγητής, παπα-Στυλιανός Θεοδωρογλάκης και η καλή δασκάλα της Ε2 τάξης του αγαπημένου μου 5ου Δημ. Σχολείου, Ελπίδα Μπάρκα, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την ιδέα μου. Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών των Πεμπτακιών του Πέμπτου θα μείνει σίγουρα η επίσκεψή τους, πριν από λίγες μέρες στην εκκλησία της Χανιώτισσας Παναγίας, που έγινε για τις ανάγκες του αφιερώματος, όπως φαίνεται έντονα στις υπέροχες εργασίες που έκαναν όλα τους, ανεξάρτητα αν οι μισές σχεδόν απ’ αυτές, δυστυχώς, δεν χώρεσαν…
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης



Ε2 Τάξη 5ου Δημ. Σχ. Χανίων
Επίσκεψη στην Τριμάρτυρη


Καλοί μου φίλοι,
καλό Σαββατοκύριακο και Καλή Παναγιά!
Τα Εισόδια της Παναγίας σήμερα, τι καλύτερο, λοιπόν, από ένα αφιέρωμα στην εκκλησία της καρδιάς όλων των Χανιωτών, στην Τριμάρτυρη, στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της αγαπημένης μας πολιτείας! Να ’ναι καλά ο ιερατικός προϊστάμενος του Ναού, ο και καλός μου φίλος απ’ τα παλιά, ο γνωστός και ως συγγραφέας θεολόγος καθηγητής, παπα-Στυλιανός Θεοδωρογλάκης και η καλή δασκάλα της Ε2 τάξης του αγαπημένου μου 5ου Δημ. Σχολείου, Ελπίδα Μπάρκα, που ανέλαβαν να υλοποιήσουν την ιδέα μου. Βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών των Πεμπτακιών του Πέμπτου θα μείνει σίγουρα η επίσκεψή τους, πριν από λίγες μέρες στην εκκλησία της Χανιώτισσας Παναγίας, που έγινε για τις ανάγκες του αφιερώματος, όπως φαίνεται έντονα στις υπέροχες εργασίες που έκαναν όλα τους, ανεξάρτητα αν οι μισές σχεδόν απ’ αυτές, δυστυχώς, δεν χώρεσαν… «Από την πρώτη στιγμή, αισθάνθηκα δέος, έντονη συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη», γράφει ένα απ’ τα παιδιά. Για να συμπληρώσει: «Επίσης, ένιωσα ότι θα μάθουμε πολλά και χρήσιμα στοιχεία για το ιστορικό παρελθόν του Ναού, που αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα σύμβολα των Χανίων».
Τί να προσθέσω εγώ! Τίποτα άλλο παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ και εκ μέρους των αναγνωστών του Παιδότοπου, στα παιδιά, στη δασκάλα τους και βέβαια, στον παπα – Στυλιανό…
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης, δάσκαλος




Εχω εκπλαγεί απ’ τις εικόνες γύρω μου. Είναι γεμάτες χρώμα και σκέψεις!!! Είναι έτοιμες να μιλήσουν!!! Ο Ναός είναι χτίσμα (παλαιά αποθήκη των Καθολικών) του 14ου αιώνα. Οταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τα Χανιά το 1645 ο ναός μετατράπηκε σε σαπουνοποιείο.
Μέχρι το 1868 άνηκε στον Τούρκο αξιωματούχο Πασά Μουσταφά Γκιριτλή. Στο χώρο της ελαιοαποθήκης φυλλασόταν η εικονα της Παναγίας με ακοίμητο καντήλι, σύμφωνα με διαταγή του Πασά.
Τι σαπουνοποιείο εγκαταλείφτηκε και ο τελευταίος τεχνίτης πήρε την εικόνα μαζί του. Οταν ο μουσταφά έγινε πρωθυπουργός, η Χριστιανική κοινότητα ζήτησε τον χώρο για ανέγερση του Ναού.
Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1860 στη μορφή της τρίκλιτης Βασιλικής με υπερυψωμένο το καλυμένο από οξυκόρυφη κάμαρα μεσαίο κλίτος. Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία συνδέονται με την παράδοση. Ο ανατολικός τοίχος κοσμείται με αγιογραφίες έργα των Γ. Καλλιτεράκη, Γ. Σταυράκη, Ε. Τριπολιτάκη, Δ. Κοκότση.
Ο π. Στυλιανός μας είπε ότι νιώθει αίσθημα ασφάλειας, γιατί, γύρω του είναι ο Χριστός, οι Αγιοι, η Παναγία, ο Απόστολος Παύλος και οι τρεις Ιεράρχες.
Υπήρξε ασυλο και καταφύγιο των κατά καιρούς διωκομένων κατά τις εθνικές εξεγέρσεις. Υπέστη ζημιές από τους γερμανούς, τον Μάιο του ’41.
Και αυτή η Εκκλησία είναι τόπος, αγάπης, πίστης και ευγνωμοσύνης προς το Θεό.
Γιάννης Αυγουστινάκης Ε2

Μόλις μπήκαμε στη μεγαλοπρεπή κι επιβλητική εκκλησία της πόλης μας… Από την πρώτη στιγμή, αισθάνθηκα δέος, έντονη συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη. Επίσης, ένιωσα ότι θα μάθουμε πολλά και χρήσιμα στοιχεία για το ιστορικό παρελθόν του Ναού, όπου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα των Χανίων.
Πρόκειται για μία εκκλησία που φαίνεται πολύχρονη, αλλά είναι και αρκετά καλοδιατηρημένη.
Λίγη ώρα αργότερα, ο σεβαστός ιερέας της Τριμάρτυρης μας εξήγησε διάφορα θέματα σχετικά με τη θρησκεία μας, τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό. Εγώ και οι συμμαθητές μου κοιτάζαμε εντυπωσιασμένοι μια τον ιερέα και μια τις άψογες αγιογραφίες του ναού με τον άπλετο φωτισμό. Επίσης, αισθάνθηκα μεγάλη θρησκευτική κατάνυξη καθώς παρατηρούσα τα ασημένια καντήλια με τη δειλή φλογίτσα να τρεμοσβήνει ταπεινά. Αργότερα, ο ιερέας μας είπε ότι η Εκκλησία χτίστηκε πριν περίπου 150 χρόνια. Οταν μας κατέκτησαν οι Τούρκοι, έφτιαξαν μια αποθήκη. Ο Πασάς που είχε την αποθήκη αυτή έγινε πρωθυπουργός στην Τουρκία και γι’ αυτό τον λόγο μας άφησε να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Εμείς ζητησαμε να την κάνουμε Εκκλησία και μας άφησαν.
Κατόπιν, ο ιερέας, μας έδειξε ένα εικόνισμα με τον Χριστό βρέφος και τη Μητέρα Του, την Παναγία, να τον κρατάει. Καθώς παρατηρούσα την Εικόνα αυτή, ένιωσα πολύ δυνατός, την απέραντη Προστασία και Αγάπη της Παναγίας για όλα τα παιδιά του κόσμου.
Αυτή η επίσκεψη στον Ιερό Ναό της πόλης μας θα μείνει για πάντα βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μου. Εύχομαι να ξαναέρθουμε με το σχολείο μου!
Κυριάκος Φυντριλάκης
5ο Δ.Σ. Χανίων τάξη Ε2

Ευχαριστούμε τον πατέρα Στυλιανό για όλες τις ιστορίες που μας είπε που έχουν σχέση με τον Ναό. Δύο απ’ αυτές μας τράβηξαν το ενδιαφέρον:
Μετά τη Δοξολογία που έγινε το 1913 για την Ενωση της Κρήτης στην Τριμάρτυρη, ο βασιλιάς Κων/νος και ο Βενιζέλος παραχώρησαν τη θέση τους -ώστε να σηκώσουν αυτοί τη σημαία στον Φιρκά- από σεβασμό στους αγωνιστές  Σκαλίδη και Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
Την εποχή της Κατοχής, ο μακαριστός μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Ειρηναίος που τότε ήταν απλός ιεροκύρηκας προσκλήθηκε να βγάλει λόγο τη μέρα της Ανάστασης. Ανέβηκε στον άμβωνα κι άρχισε να μιλάει. Στο τέλος της ομιλίας του είπε: «Ευχόμαστε να έρθει η ανάσταση και στην πατρίδα μας». Τον πρόδωσαν κάποιοι και πριν τελειώσει η λειτουργία, οι Γερμανοί τον περίμεναν απ’ έξω.
Μια κυρία, η κα Αικατ. Ανδρουλιδάκη του έβαλε το παλτό και το καπέλο της κι έτσι βγήκαν απ’ το ναό χωρίς να τους καταλάβουν οι Γερμανοί. Ετσι γλύτωσε.
Ε2



Εμένα μου άρεσαν όλα στο Ναό και μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση όταν μας είπε ο παπά-Στυλιανός ότι όταν μπαίνουμε στην Εκκλησία είναι σαν να είμαστε στην αγκαλιά της Παναγίας και μην φοβόμαστε τις καταιγίδες, τους σεισμούς κ.λπ.
Ραφαέλα Ζαχαράκη

Χανιώτικα νέα (21.11.2015)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/i-episkepsi-mas-stin-trimartiri/#ixzz3s78TUlB2 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου