Ελαιόλαδο, το μυστικό της μακροζωίας
Η ΕΛΙΑ ΤΩΝ ΒΟΥΒΩΝ
Η ελιά παραμένει πάντα για μας τους παλιότερους το ευλογημένο απ’ τον Θεό δέντρο, το δέντρο που κάθισε κάτω απ’ τον ίσκιο του για ν’ αναπαυθεί ο Χριστός “λίγο προτού να σταυρωθεί”, όπως μας λέει σ’ ένα άλλο σημείο του ποιήματός του ο Παλαμάς. Και βεβαίως το δέντρο που χάρισε η θεά Αθηνά στους κατοίκους της πόλης του Κέκροπα για να τους δίνει τον καρπό του, μα και το “αγρίλι του Ηρακλέα”… Τι ’ναι, όμως η ελιά και το λάδι για τα σημερινά παιδιά; Σε παιδιά και γονείς κατοίκων της Κρήτης, αλλά και σε παιδιά και γονείς άλλων περιοχών και χωρών που επισκέπτονται ως τουρίστες το νησί μας απευθύνονται οι τελευταίες εκδόσεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) “Παιχνίδια με την ελιά” και “Στους δρόμους της Ελιάς”, οι τίτλοι τους
Δείτε περισσότερα... ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης
Ελαιόλαδο, το μυστικό της μακροζωίας
Σε παιδιά και γονείς κατοίκων της Κρήτης, αλλά και σε παιδιά και γονείς άλλων περιοχών και χωρών που επισκέπτονται ως τουρίστες το νησί μας απευθύνονται οι τελευταίες εκδόσεις του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. (Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) “Παιχνίδια με την ελιά” και “Στους δρόμους της Ελιάς”, οι τίτλοι τους. Για δύο ιδιαίτερα επιμελημένες, έγχρωμες εκδόσεις, που κυκλοφορήθηκαν στα ελληνικά και στα αγγλικά με συνεκδότη το “Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας”, πρόκειται. Για παιδιά 5 – 8 ετών η πρώτη, για μεγαλύτερα η δεύτερη. Χάρμα ιδέσθαι και βεβαίως αναγιγνώσκειν! Και για τους μικρούς και για τους μεγάλους. Συν το ό,τι μαζί με το τερπνόν συνυπάρχει και το ωφέλιμον!
«Όπου κι αν λάχω κατοικία/ δεν μ’ απολείπουν οι καρποί/ ως τα βαθιά μου γηρατειά δεν βρίσκω στη δουλειά ντροπή/ Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη και είμαι γεμάτη προκοπή./ Είμαι η ελιά η τιμημένη». Και το ποίημα του Κωστή Παλαμά “Η ελιά”, έτσι όπως το θυμάμαι από τότε που πήγαινα στο Δημοτικό και το κάναμε μάθημα, στο νου μου, ενώ περιδιάβαζα στις σελίδες των προαναφερθέντων βιβλίων. Η ελιά παραμένει πάντα για μας τους παλιότερους το ευλογημένο απ’ τον Θεό δέντρο, το δέντρο που κάθισε κάτω απ’ τον ίσκιο του για ν’ αναπαυθεί ο Χριστός “λίγο προτού να σταυρωθεί”, όπως μας λέει σ’ ένα άλλο σημείο του ποιήματός του ο Παλαμάς. Και βεβαίως το δέντρο που χάρισε η θεά Αθηνά στους κατοίκους της πόλης του Κέκροπα για να τους δίνει τον καρπό του, μα και το “αγρίλι του Ηρακλέα”… τι ’ναι, όμως η ελιά για τα σημερινά παιδιά;
«Βασικός στόχος των εκδόσεων “Παιχνίδια με την Ελιά” και “Στους δρόμους της Ελιάς”, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, είναι να συμβάλουν μαζί και με άλλες ενημερωτικές δράσεις του προγράμματος, στην ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του ελαιολάδου», γράφει στην αρχή της εισαγωγής που κάνει στο βιβλίο για τα μεγάλα παιδιά εκ μέρους της συγγραφικής ομάδας ο και έχων την ιδέα δρ γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και πρώην διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων Νίκος Μιχελάκης. Στη γραμμή που χάραξε ο Σόλων ο Αθηναίος, που 600 χρόνια π.Χ. αποφάνθηκε: «Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπείαν ο της ελαίας καρπός». Εξ απαλών ονύχων, η διδασκαλία του λοιπόν, αυτό χρειάζεται.
Καρποί συλλογικής δουλειάς οι περί ου ο λόγος εκδόσεις. Καθοριστικός ο ρόλος, ωστόσο, του και κινούντος τα νήματα “παθιασμένου” με την προβολή του ελαιολάδου Νίκου Μιχελάκη και σ’ ένα δεύτερο επίπεδο της γνωστής Χανιώτισσας, πρώην σχολικής συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, συγγραφέα και θεατρολόγου Αγγέλας Μάλμου, που είχε κατά το άλλο ήμισυ την ευθύνη της επιμέλειας της πρώτης έκδοσης, μιας εξαιρετικής δουλειάς της Ευαγγελίας Δεσύπρη, με εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη. Συγχαρητήρια και στους δύο, όπως και στη δρα αρχαιολόγο – αρχαιοβοτανολόγο Ανάγια Σαρπάκη και στον αναπλ. καθ. Διατροφής και Διαιτολογίας Τ.Ε.Ι. Κρήτης Γιώργο Φραγκιαδάκη που είχαν μαζί μ’ αυτούς την ευθύνη της συγγραφής, της εικονογράφησης και της επιμέλειας της έκδοσης για μεγάλα παιδιά. Από τέσσερις… μυλόπετρες στην περίπτωση αυτή έκδοση…
Ελαιόλαδο, το μυστικό της μακροζωίας! Ο,τι πρέπει η φράση αυτή και για υπότιτλος των ειδικών εκδηλώσεων που ήδη έχουν αρχίσει (αναφέρεται και σ’ αυτές στον πρόλογό του ο και δήμαρχος Ρεθύμνου πρόεδρος του Σ.Ε.ΔΗ.Κ. Γιώργης Μαριδάκης) σε συνεργασία με σχολεία, Δήμους και άλλους τουριστικούς φορείς. Μετά τις εκδοτικές δράσεις οι ενημερωτικές… Εχουν γνώση οι φύλακες!
Χανιώτικα νέα (27.05.2016)
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/eleolado-to-mistiko-tis-makrozoias/#ixzz49qkYxRgT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου