Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στα χωριά τους, χωριά του πρώην Δήμου Κολυμβαρίου, μας προσκἀλεσαν να κάνουμε Πάσχα τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου με τις εργασίες τους που φιλοξεν
ήθηκαν στον  Αναστάσιμο “Παιδότοπο”. Στην εκκλησία κατ’ αρχάς για ν’ ακούσουμε το “Χριστός Ανέστη” και στα σπίτια τους μετά για να ζήσουμε την οικογενειακή αναστάσιμη ατμόσφαιρα.
Δείτε περισσότερα... ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Βαγγέλης Θ. ΚακατσάκηςΣΤ' ΤΑΞΗ ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ
Πάσχα στα χωριά μας

 Καλοί μου φίλοι, Χριστός Ανέστη!
Στα χωριά τους, χωριά του πρώην Δήμου Κολυμβαρίου, μας προσκαλούν να κάνουμε Πάσχα τα παιδιά της Στ’ τάξης του Δημ. Σχ. Κολυμβαρίου με τις εργασίες τους που φιλοξενούνται στον σημερινό Αναστάσιμο “Παιδότοπο”. Στην εκκλησία κατ’ αρχάς για ν’ ακούσουμε το “Χριστός Ανέστη” και στα σπίτια τους μετά για να ζήσουμε την οικογενειακή αναστάσιμη ατμόσφαιρα. Πολλές οι ευχαριστίες μου στον φίλο διευθυντή του Σχολείου Δημήτρη Χαμηλάκη και στους δασκάλους των τμημάτων Μιχάλη Μπασιά και Κατερίνα Στεφανουδάκη, που γι’ άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν σε πρότασή μου. Και βέβαια πολλά μπράβο στα παιδιά που έβαλαν τα δυνατά τους να βγάλουν τους δασκάλους των ασπροπρόσωπους.
Καλή Ανάσταση σε όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος
Πάσχα στο Κολυμπάρι
[…] Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου βοηθώ τη γιαγιά μου και τη μητέρα μου να φτιάξουν καλιτσούνια που τα τρώμε μετά την Ανάσταση. Το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία φορώντας τα καλά μας ρούχα και κρατώντας λαμπάδες. Οταν ο παπάς του χωριού ψάλλει το “Χριστός Ανέστη”, τα παιδιά του χωριού καίνε τον Ιούδα και πετάνε βεγγαλικά.
Ανήμερα του Πάσχα συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο σπίτι της γιαγιάς μου. Ο μπαμπάς μου και ο παππούς μου σουβλίζουν το αρνί, ενώ εμείς οι υπόλοιποι φτιάχνουμε το γιορτινό τραπέζι. Το τσούγκρισμα των αυγών είναι αγαπημένη συνήθεια τόσο στα παιδιά όσο και στους μεγάλους. Πέρυσι κατάφερα να τους κερδίσω όλους και γι’ αυτό η γιαγιά μου μού έδωσε ένα δώρο.
Ελπίζω κάθε χρόνο το Πάσχα να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια γύρω απ’ το γιορτινό τραπέζι και να γιορτάζουμε αυτές τις Αγιες μέρες με υγεία και χαρά!
Ευαγγελία Νικολακάκη (Στ2)

Πάσχα στη Ραβδούχα
Το χωριό μου ονομάζεται Ραβδούχα. Στη Ραβδούχα κάθε χρόνο, το Μεγάλο Σάββατο πηγαίνουμε όλοι στην Εκκλησία, περίπου στις 11 το βράδυ. Τα παιδιά κρατάνε τις λαμπάδες τους. Η εκκλησία γεμίζει με ανθρώπους. Στη συνέχεια λίγο πριν τελειώσει η λειτουργία όλοι οι άνθρωποι, τα παιδιά με τις λαμπάδες τους και οι μεγάλοι με κανονικά κεριά πηγαίνουμε έξω από το ιερό όπου εκεί βρίσκεται ο ιερέας και μας δίνει το “Αγιο Φως”. Το “Αγιο Φως” το έχουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας και μερικοί το παίρνουν και στο σπίτι τους. Αργότερα μαζευόμαστε στο προαύλιο της εκκλησίας και ψέλνουμε όλοι μαζί το “Χριστός Ανέστη”. Μετά οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλο “Χρόνια Πολλά”. Υστερα ένας άνθρωπος έχει αναλάβει να δώσει φωτιά σε ένα μεγάλο “βουνό” από κλαδιά που επάνω στα κλαδιά βρίσκεται ένας “Ιούδας” φτιαγμένος από παλιά ρούχα.
Τέλος τα παιδιά πετάνε στον δρόμο πυροτεχνήματα και όλη η Ραβδούχα φωτίζεται.
Ιωάννα Κρομμυδάκη (Στ1)Πάσχα στις Βούβες
[…] Τη Μ. Παρασκευή ο ιερέας μνημονεύει μέσα στην εκκλησία πριν την περιφορά του Επιταφίου τα ονόματα αυτών που δεν ζουν ολωνών των οικογενειών. Το Μ. Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης και όταν ο ιερέας πει το “Χριστός Ανέστη”, τα παιδιά βάζουν φωτιά στον Ιούδα.
Ακόμα και αυτοί που είναι τσακωμένοι δίνουν το φιλί της Αγάπης στο προαύλιο της Εκκλησίας και συμφιλιώνονται.
Παλιά στην Κρήτη δεν σούβλιζαν αρνί, αλλά έφτιαχναν το κρέας κοκκινιστό ή βραστό ή οφτό. Ομως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να σουβλίζουν και εδώ.
Εύχομαι σε όλους Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Το Αγιο Φως να πλημμυρίσει τις καρδιές όλων μας με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας!
Βασίλης Καραδάκης (Στ2)

Πάσχα στα Καμισιανά
Στο χωριό μου στα Καμισιανά η Ανάσταση γιορτάζεται ως εξής: Οταν κοντέψει να έρθει 12 η ώρα, πάει όλος ο κόσμος που ζει στο χωριο μου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Είναι μια εκκλησία που είναι χτισμένη πιο πάνω από το σπίτι μου.
Πάμε στην Εκκλησία και ο παπάς κάνει λειτουργία. Ανάβουμε τις λαμπάδες μας εμείς τα παιδιά και βγαίνουμε έξω. Ο παπάς χτυπάει την πόρτα 3 φορές και την τρίτη φορά η πόρτα ανοίγει. Ψάλλουμε το “Χριστός Ανέστη”.
Μετά πετάνε πυροτεχνήματα τα αγόρια και έχουν φτιάξει έναν Ιούδα και του βάζουμε φωτιά και καίγεται.
Εγώ και οι γονείς μου μόλις γυρίσουμε στο σπίτι όλοι μαζί τρώμε οικογενειακώς.
Είναι μια υπέροχη στιγμή και μου αρέσει πολύ!
Πελαγία ΚατσικουλάκηΠάσχα στα Πλακάλωνα
Εγώ με την οικογένειά μου, τη μέρα, αλλά και το βράδυ το Μεγάλο Σάββατο περνάμε τέλεια. Από το πρωί είμαι στο αγαπημένο μου χωριό, τα Πλακάλωνα. Μόλις ξυπνήσω πάω με τους φίλους μου στην Εκκλησία. Σιγά – σιγά μαζεύουμε ξύλα και κάνουμε έναν τεράστιο σωρό. Μετά φτιάχνουμε τον Ιούδα με παλιά ρούχα και ξύλα. Μόλις τελειώσουμε μ’ αυτά μπαίνουμε στην εκκλησία και τη στολίζουμε με τις γυναίκες του χωριού.
Το βράδυ μόλις τελειώσει ο παπάς τη λειτουργία μαζεύονται όλα τ’ αγόρια και οι άντρες και καίνε τον Ιούδα. Επίσης πετάνε δυναμιτάκια και πυροτεχνήματα. Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη.
Μετά λέμε όλοι “Χριστός Ανέστη”.
Μόλις φύγουμε μαζευόμαστε στο σπίτι του παππού μου και της γιαγιάς μου και τρώμε αρκετά φαγητά.
Αυτή η μέρα είναι πολύ ξεχωριστή. Φέτος μπορεί να άργησε το Πάσχα και η Ανάσταση, αλλά πρώτα ο Θεός έχουμε σχεδιάσει ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα. Ακομη την Κυριακή του Πάσχα έχουμε τραπέζι στο σπίτι μας στα Καμισιανά για να σουβλίσουμε το αρνί και να τσουγκρίσουμε πολλά – πολλά αυγά.
Μαρία Σταυρουλάκη (Στ2)

Χανιώτικα νέα (29.04.2016)


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pascha-sta-choria-mas/#ixzz47U0Z2Ji6 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου