Οι ξεχωριστές παραστάσεις του Λ.Ο.Χ.
Ένα διήμερο γεμάτο μουσική - χορό - τραγούδι θέατρο
Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης
Oι τυχεροί που παρακολούθησαν τις παραστάσεις της Κυριακής με τίτλο “Ολη η Ελλάδα χορός και τραγούδι” και της Δευτέρας με τίτλο “Ενα ταξίδι στην Κρήτη του χθες” έφυγαν πλέριοι συναισθημάτων, αφού είχαν γεμίσει από εικόνες και μουσικές που ακουμπούσαν στο υποσυνείδητο της ελληνικότητας και της παράδοσης που συνεχώς επιζητούμε…
Την Κυριακή βιώσαμε βήμα – βήμα και στιγμή τη στιγμή το κυκλωτικό γιορτάσι που στήθηκε στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου.
Χοροί απ’ όλη την Ελλάδα στην πιο γνήσια μορφή και ιστορικότητά τους, παρουσιάστηκαν από τους χορευτές του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων σε μια δίωρη μουσικοχορευτική παράσταση. Συνοδοιπόροι σ’ αυτό το ταξίδι ήταν η “Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων – Αντώνης Κωστουράκης” σε τραγούδια του κρασιού και της παρέας, η οποία έδωσε το έναυσμα στους χορευτές για ν’ ανοίξουν τον κύκλο του χορού.
Και βέβαια απολαύσαμε το υπέροχο μουσικό συγκρότημα “Απ’ άκρη σ’ άκρη”, το οποίο συνόδευσε τους χορευτές σε χορούς Θεσσαλίας, Ηπείρου και Θράκης.
Κι όσο για τους κρητικούς και νησιώτικους χορούς αποδόθηκαν εξίσου υπέροχα από τα συγκροτήματα του Μανόλη Αγγελάκη και του Μανόλη Νταουντάκη.
Η παράσταση της Δευτέρας στον Δημοτικό Κινηματογράφο του Κήπου ήταν ακριβώς έτσι όπως περιμέναμε και μας είχαν υποσχεθεί οι υπεύθυνοι: μια παράσταση καμωμένη από μνήμες και ονείρατα. Μια ξεχωριστή στιγμή από αυτές που χρόνια τώρα μας έχει συνηθίσει ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων και ο ιθύνων νους άξια συνεχιστής του πατέρα της Γιάννη Αγιασμενάκη, Στέλλα, θεατρολόγος.
Μια μουσικοθεατρική παράσταση καλά δουλεμένη και στην τελευταία λεπτομέρειά της έχοντας ως σκηνοθέτιδα τη Χριστίνα Ροκαδάκη.
Τούτη τη φορά το εγχείρημα ήταν πολύ μεγάλο αφού η Στέλλα Αγιασμενάκη και οι συνεργάτες της επιχείρησαν -τιμώντας την ιστορία της Κρήτης- να φωτίσουν το έργο των προγόνων μας και να παντρέψουν το χθες με το σήμερα.
Ετσι κατάφεραν να στήσουν μια σπονδυλωτή παράσταση για τη λεβεντιά και την ομορφιά των Κρητών και να μας συνεπάρουν σε ένα ταξίδι μέσα στον χρόνο από την Τουρκοκρατία μέχρι τη σύγχρονη εποχή παρουσιάζοντάς μας ιστορίες καθημερινών ανθρώπων γεμάτες με τα ήθη και τα έθιμα του κρητικού πολιτισμού.
Κι όλα αυτά μέσα από τραγούδια, χορούς και μαντινάδες της λεβεντογέννας.
Και αυτό δεν ήταν το μόνο αφού προσωπικότητες όπως του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου ή του μεγάλου Κρητικού στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη που επηρέασαν και ακόμη επηρεάζουν τις ζωές μας έχοντας αφήσει το ιδεόγραμμά τους στην ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας, “πήραν ζωή” μέσα από νέα παιδιά που σκοπό έχουν να φωτίσουν την ορμή τους και να συνεχίσουν το έργο τους.
Εκεί πάνω στη σκηνή ο πόλεμος, η φιλία, ο έρωτας, το θαύμα της ζωής και του θανάτου, όλα τα μυστήρια για τα οποία ο άνθρωπος αναζητά απαντήσεις ανά τους αιώνες, αποδόθηκαν με αυτήν τη μουσικοθεατρική παράσταση που βάζει ακόμη ψηλότερα τον πήχη για το επόμενο βήμα του Λ.Ο.Χ. Ηδη όπως μας είπε η Στ. Αγιασμενάκη έχει προγραμματιστεί για να παρουσιαστεί σε μουσική σκηνή της Αθήνας, αλλά και πάλι στην πόλη μας σε χρόνο που θα ανακοινωθεί.
Τέλος δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι και τούτη τη φορά οι παραστάσεις του Λ.Ο.Χ. έχοντας αθρόα τη συμπαράσταση όλων ενίσχυσαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο μέσα από την πανελλήνια δράση “Ολοι μαζί μπορούμε”.
Χανιώτικα νέα (09.08.2016)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου