Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ  ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΜΙΑ ΤΟΜΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΠΟΥ ΣΦΡΑΓΙΣΕ ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ

Βαρβάρα Περράκη, Αντώνησ Χουρδάκης, Βαγγέλης Κακατσάκης, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Σήφης Μπουζάκης, Στο Βήμα ο Νίκος Παπαδάκης
Πτυχές της εκπαιδευτικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής του Ελευθερίου Βενιζέλου, με κορύφωση την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας στο σχολείο, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.
H εκδήλωση διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την εισαγωγή της δημοτικής γλώσσας στα σχολεία.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης χαρακτήρισε την καθιέρωση της δημοτικής στα σχολεία ως ένα «επαναστατικό μέτρο μιας επαναστατικής κυβέρνησης, της προσωρινής κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης που είχε δημιουργηθεί για να προστατεύσει την ακεραιότητα της χώρας και να αντιπαλεύσει τον μοναρχισμό».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος Χαραλαμπάκης σημείωσε ότι ο Βενιζέλος υπήρξε μια χαρισματική φυσιογνωμία διεθνών προδιαγραφών που παρεξηγήθηκε και στο γλωσσικό: «Από νεαρότατη ηλικία ο Βενιζέλος ήταν οπαδός της δημοτικής. Φανταστείτε ότι στο “Αδερφάτο της εθνικής γλώσσας” που εξέδιδε το περιοδικό “Λαός” έγραφε με το ψευδώνυμο Κρητικός στη δημοτική γλώσσα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαραλαμπάκης, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας του βιβλίου “Ο Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος και η Ελληνική Εκπαίδευση”, Σήφης Μπουζάκης, επεσήμανε ότι η περίοδος 1917-1920 έχει συνδεθεί με τη γλωσσο-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και τα εμβληματικά βιβλία “Τα ψηλά βουνά” και “Το Αλφαβητάρι με τον ήλιο”.
«Τα βιβλία αυτά τότε πρωτοεκδόθηκαν, για μία τριετία πήγαν στα σχολεία, άλλαξε όλη η εκπαίδευση και στη συνέχεια με τη μεταβολή του ’20 έχουμε αυτό που ονομάζουμε αντι-μεταρρύθμιση όπου η νέα πολιτική εξουσία αποδόμησε εντελώς την προσπάθεια του Βενιζέλου», ανέφερε ο κ. Μπουζάκης.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Χουρδάκης, που  παρουσίασε το βιβλίο του Σήφη Μπουζάκη, επεσήμανε ότι μέσα από το συγκεκριμένο βιβλίο αλλά και όλη τη βιβλιογραφία για τον Βενιζέλο, αναδεικνύεται ο επαναστατικός νους του μεγάλου Κρητικού πολιτικού. «Ενας νους μεγαλωμένος μέσα στην επανάσταση, θρεμμένος με το ντουφέκι και την πένα, που δεν μπορούσε παρά με επαναστάσεις και ανατροπές ουσιαστικά να δημιουργήσει τη μεγάλη Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Χουρδάκης, ενώ στο ερώτημα με ποιο γνώμονα ο Βενιζέλος προχώρησε στην τομή της καθιέρωσης της δημοτικής γλώσσας απάντησε:
«Οι πολικές και ιστορικές συγκυρίες επέβαλαν σαφώς την εγκαθίδρυση μιας γλώσσας κατανοητής στον λαό. Δεν υπήρχε μόνο ο έσω ελληνισμός αλλά και ο ελληνισμός των νέων χωρών, υπήρχε και ο μεγάλος κίνδυνος μιας απώλειας εδαφών. Για να μορφωθεί λοιπόν μια γενιά δεν θα μπορούσε αυτό να γίνει με την καθαρεύουσα. Αρα στο μυαλό του είχε τη γλώσσα αλλά και μια πολιτική διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης».
Παρέμβαση πραγματοποίησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Χανίων, Βαρβάρα Περράκη μιλώντας με θέμα «Τζι αρ λοιπόν η Ελλάδα» (από το ποίημα του Γιώργη Μανουσάκη Τζι αρ, 2000), ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης.
          ΔΗΜ. ΜΑΡ.

Χανιώτικα νέα (08.04.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου