Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 1 Απριλίου 2017

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Καλοί μου φίλoι,
καλό Σαββατοκύριακο!
Eνα απ’ τα κείμενα που φιλοξενήθηκαν στον πρώτο Παιδότοπο (11 Απριλίου 1997) και το ποίημα “Τα σύννεφα” της μαθήτριας, στο 9ο Δημ. Σχ. Χανίων, τότε, και τώρα δασκάλας, στο Δημ. Σχολείο Ναυστάθμου Σούδας, Κορίνας Θεοδωράκη. “Τιμής ένεκεν” η αναδημοσίευση του σε κεντρική θέση, σήμερα που γιορτάζουμε τα είκοσι χρόνια, συνεχούς, εβδομαδιαίας παρουσίας της στήλης. Γιορτάζουμε! Στο πρώτο πληθυντικό πρόσωπο του Ενεστώτα το ρήμα. Με “σημαιοφόρους”, εκτός απ’ την Κορίνα, τα παιδιά μιας σημερινής τάξης και πέντε μεγάλους. Τα παιδιά της Δ1 τάξης του 8ου Δημ. Σχ. Χανίων που μου έστειλαν, με ταχυδρόμο τον και καλό μου φίλο δάσκαλό τους Βαγγέλη Παγωνίδη, τις ευχετήριες ζωγραφιές τους (να ’ναι καλά και η δασκάλα τους των Εικαστικών Ραφαέλα Μίχτη) και με πέντε απ’ τους πολλούς δασκάλους όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης που στάθηκαν διαχρονικά συμπαραστάτες της στήλης, και μου έστειλαν τις σκέψεις τους. Γιορτάζουμε συνεχίζοντας και συνεχίζουμε γιορτάζοντας…
Τίποτα άλλο εκ μέρους μου, τουλάχιστον προσώρας, εκτός από ένα μεγάλο, ένα εκ βαθέων “ευχαριστώ” στις χιλιάδες των παιδιών και στις εκατοντάδες των μεγάλων για τις συνεργασίες τους, όπως και στους αναγνώστες όλων των ηλικιών, της στήλης. Και, βέβαια, πρωτίστως στον ιδρυτή της εφημερίδας μας, τον φίλο Γιάννη Γαρεδάκη που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετώ τη σημαία της Δασκαλοσύνης σ’ αυτόν τον πανέμορφο, πολύβουο, πολύτροπο και πολύχρωμο χώρο…
Σας χαιρετώ
με αγάπη όλους!
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος






20 χρόνια “Παιδότοπος”
Πριν από χρόνια “είκοσι”, σαν το μικρό παιδάκι
περπάτησε ο “Παιδότοπος”. Τώρα παλικαράκι,
γιορτάζει. Δίκαια χαίρεται. Στα είκοσί του χρόνια,
χιλιάδες φίλους έκαμε. Και τα δικά μου εγγόνια,
χαρούμενα τον διάβαζαν, τον έλεγαν δικό τους,
γιατί με όσα έγραφε, φώτιζε το μυαλό τους.
Κι εγώ, που είμ’ ένας παππούς,”ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ”
εύχομαι στον “Παιδότοπο”. Να τα εκατοστήσει!…
Βασίλης
Γ. Χαρωνίτης
δάσκαλος-
λογοτέχνης



ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ! Το πνευματικό αυτό παιδί του δασκάλου, λογοτέχνη και δημοσιογράφου Βαγγέλη  Κακατσάκη γίνεται αυτές τις μέρες 20 χρονών και δέχεται ευχές. Εγώ λοιπόν εύχομαι να συνεχίσει για πολλά ακόμη χρόνια να είναι ο τόπος των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών, όλων μας δηλαδή… Ο τόπος που συναντιούνται οι σκέψεις, τα χρώματα, οι εικόνες και τα συναισθήματα των μαθητών μας, τα όνειρα και οι επιθυμίες των εκπαιδευτικών, μα και οι ελπίδες και οι προσδοκίες των γονέων και κατά συνέπεια η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ και η ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ της Χανιώτικης Κοινωνίας. Καθόλου τυχαίο που ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ανθίζει σε ένα ευωδιαστό περιβόλι, σε ένα πολιτιστικό παράδεισο, που δεν είναι άλλος από την εφημερίδα των Χανιωτών, των Κρητικών, μα και των Ελλήνων και όλου του Απόδημου Ελληνισμού. Από τα εικοστά γενέθλια λοιπόν του Παιδότοπου έως τα εκατοστά, έχουμε πολύ δρόμο…
Μαρία Κληματσάκη
δασκάλα- διευθύντρια
10ου Δημ. Σχ. Χανίων




[…] Στις Μουρνιές, όπου πρωτοτοποθετήθηκα δ/ντης το 1989, ιδρύσαμε με τους αγαπητούς συναδέλφους και τα παιδιά Σχολικό Συν/σμο και αρχίσαμε και την έκδοση του Σχολικού περιοδικού “ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ”.
Η χαρά των παιδιών και των γονιών αξεπέραστη, όμως η χαρά και η περηφάνια τους εκτοξεύτηκε στα ουράνια όταν έγινε η προβολή και η παρουσίαση του 17ου τεύχους του στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα” στις 18/4/1997 στην πρωτοεμφανιζόμενη στήλη “Ο Παιδότοπος”.
Τα παιδιά, συνεργάτες και μη του περιοδικού, μας “απαίτησαν”, παρακαλώντας μας και τους τυπώσαμε στο φωτοτυπικό του Σχολείου τη σχετική σελίδα της εφημερίδας και ανεμίζοντάς την, ως τρόπαιο, πήγαν καταχαρούμενα, στα σπίτια τους. […]
Αθλος και προσφορά του Βαγγέλη Κακατσάκη και της εφημερίδας προς τη μαθητιώσα νεολαία μας, ο Παιδότοπος, γιατί τους δίδεται σοβαρό και σταθερό βήμα παρουσίασης των δράσεων της και ταυτόχρονα κίνητρο για παραπάνω δράσεις και κατακτήσεις.
Γιώργος
Μανιαδάκης
συντ. δάσκαλος









ΜΙΚΡΟΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ

Τα σύννεφα

Σύννεφα, σύννεφα
που χρώματα έχετε
τόσα πολλά
κόκκινα, κίτρινα, μωβ
και άλλα πολλά.

Κι όταν γκριζώνετε
και φουσκώνετε
κι έτοιμα μπόρα είστε να ρίξετε
τότε όλοι τρέχουνε
ομπρέλες να πάρουνε
να προφυλαχθούνε
Αχ σύννεφα.





Ανοιξε την αγκαλιά του για να κλείσει μέσα όνειρα, επιθυμίες μα πάνω απ’ όλα την κριτική ματιά των μικρών και των μεγάλων παιδιών. Αποτελεί, για είκοσι χρόνια, καταφύγιο αξιών και ηθικού πλούτου, δίνοντας βήμα στις μικρές ηλικίες να ξεδιπλώσουν τα συναισθήματά τους καθώς εξερευνούν και ανακαλύπτουν την όμορφη πλευρά της ζωής. Συνάμα τους δίνεται η δυνατότητα να αποκαλύψουν, με τη βοήθεια του δημοσιογραφικού λόγου, το παζλ της προσωπικότητάς τους λειτουργώντας ουσιαστικά ως ανατροφοδότες και πολλαπλασιαστές απέναντι στους συνομηλίκους τους.
Ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο από την πλευρά της έκδοσης όσο και από την μεριά της σύνταξης, είναι άξιες συγχαρητηρίων και για έναν επιπλέον λόγο αφού αφορούν το πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνεις να δίνεις πνοή στα μολύβια νέων ανθρώπων που έχουν την ικανότητα να διεισδύουν, να διερευνούν και τελικά να κατακτούν κομμάτι – κομμάτι την ίδια τους τη ζωή.
Τούτη η μικρή μα τόσο φιλόξενη γωνιά, γεμάτη χρώματα και όνειρα συμβάλει στο να γαλουχηθούν ενεργοί πολίτες με άποψη και κρίση.
Οι ευχές μας ας αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για όμορφα ταξίδια που θα διαρκέσουν πολλά χρόνια ακόμα, κόντρα σε κάθε αντιξοότητα.
Ειρήνη Καλαϊτζάκη
καθηγήτρια Γυμνασίου Βάμου







20 χρόνια “Παιδότοπος”, 20 χρόνια συνεργασία, 20 χρόνια στήριξη στο έργο μαθητών και εκπαιδευτικών! Σαν να ήταν χθες αντηχούν στ’ αυτιά μου τα λόγια του Βαγγέλη στο τέλος της σχολικής χρονιάς 1996 – 1997 (στο 9ο Δημ. Σχολείο Χανίων εκείνος, στο 9ο Νηπ. Χανίων εγώ): «Χριστίνα, έχουμε δημιουργήσει τον “Παιδότοπο” στα “Χανιώτικα νέα”, στον οποίο δημοσιεύουμε εργασίες σχολείων. Θα μου δώσεις τις “Ωρες δημιουργικής απασχόλησης” με τη φετινή δουλειά των μαθητών σου να τις παρουσιάσουμε;».
Ηταν η πρώτη ολοσέλιδη Κυριακάτικη δημοσίευση του “Παιδότοπου”, ο οποίος μέχρι τότε δημοσιευόταν Τετάρτες, για να πάνε στη συνέχεια Σάββατα!
Από τότε πάρα πολλές σχολικές δημιουργίες αναδείχθηκαν.
Ο κόπος, το μεράκι και η προσπάθεια μαθητών, νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών βρήκαν μια θέση στις φιλόξενες σελίδες του!
Κι ο Βαγγέλης, σταθερή αξία… Να “αλιεύει” τις σχολικές δραστηριότητες και να επιμελείται με χαρά τη δημοσίευσή τους.
Ιδιαίτερο ήταν πάντα το ενδιαφέρον του για την προβολή των δράσεων των νηπιαγωγείων, που, λόγω της πολύ μικρής ηλικίας των “νηπιαγωγακιών” (του αρέσει του Βαγγέλη να λέει έτσι τα νήπια), οι εκπαιδευτικοί δίσταζαν να τις στείλουν. Βήμα – βήμα όμως -και με προσωπική επαφή- άρχισαν να καταφθάνουν και να δημοσιεύονται οι εργασίες των μικρών, που ένιωθαν ανείπωτη χαρά βλέποντάς τις τυπωμένες στην εφημερίδα!
Χρόνια Πολλά “Παιδότοπε”, Χρόνια Πολλά Βαγγέλη και εύχομαι η υποστήριξη που προσφέρετε στην εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων -και όχι μόνο- να συνεχιστεί για πολλές 20ετίες ακόμη!
Χριστίνη Τζομπανάκη
νηπιαγωγός   Νηπιαγωγείου Αγίων Σαράντα

Χανιώτικα νέα (01.04.2017)






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου