Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

Αναφορά στο νέο πενηντάευρο και στο... υδατογράφημα της Ευρώπης



Γράφει ο Νεκτάριος Κακατσάκης
Πρεμιέρα έκανε λέει το νέο χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, το οποίο είναι και πιο ανθεκτικό στην παραχάραξη…
Μόνο του την έκανε σίγουρα, καμία σχέση με την άλλη πρεμιέρα του ευρώ προ 15ετίας.
«Πώς αλλάζουν τα πράγματα όμως», σκέφτηκα μόλις διάβασα τη συγκεκριμένη είδηση.
Κι ακόμη μου ’ρθε ένας κλαυσίγελως που ‘πα, να τον μοιραστώ! Και κλαψογέλασα… μειδιώντας διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του (σ.σ. του 50ευρου), τα οποία συνιστούν ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια να καταστούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ ακόμη πιο ανθεκτικά έναντι της παραχάραξης, περιλαμβάνουν ένα παράθυρο με προσωπογραφία προς το επάνω μέρος του ολογράμματος το οποίο γίνεται διαφανές όταν κοιτάζει κανείς το τραπεζογραμμάτιο στο φως. Το παράθυρο αποκαλύπτει μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μιας μορφής της ελληνικής μυθολογίας, η οποία είναι ορατή και στις δύο όψεις του τραπεζογραμματίου».
Λες και θα πιάσουμε πολλά από δαύτα και θα τα ψάξουμε κιόλας «στο διαφανές μέσα στο φως».
Με τις δυσκολίες που τραβάει όλος ο κόσμος και δη εμείς εδώ στη χώρα μας, σιγά μην αποφτάξουμε να το βγάλουμε στο… φως το τραπεζογραμμάτιο! Ούτε στο φως ούτε και στο σκοτάδι δεν πρόκειται να αποσώσει, κύριοι της Ε.Κ.Τ.
Πάντως η παραπάνω είδηση είναι από κείνες που είτε τις πληροφορείσαι είτε δεν τις πληροφορείσαι το ίδιο σου κάνει.
Ας την έκανες την πρεμιέρα 50ευρω, κι ας απουσιάζαμε. Ομως δεν θα μαστε εκεί ούτε όταν κάνουν την πρεμιέρα τους -όπως διαβάσαμε στην ίδια είδηση- τα 100ευρα και τα 200ευρα, τα οποία λέει θα εκδοθούν στις αρχές του 2019.
…Στη σημερινή εποχή τη κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, ακούγεται σαν φάλτσος ήχος η ύπαρξη της Ευρώπης της μυθικής μορφής σε ένα χαρτονόμισμα… Σε ένα “ληγμένο” για πολλούς συνανθρώπους μας τραπεζογραμμάτιο που προσπαθεί να πείσει ότι αποτελεί κοινή συνισταμένη των λαών που το χρησιμοποιούν.
Οι λαοί ωστόσο δύσκολα στις μέρες μας πείθονται πια, όσο κι αν οι τραπεζίτες επιμένουν να ανακοινώνουν… πρεμιέρες χαρτονομισμάτων με υδατογραφήματα της μυθικής Ευρώπης!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου