Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΚΕΙ

Γι' αυτό διαβάζω, κάθε μέρα διαβάζω...




Μία από τις πιο γνωστές και πιο παλιές παγκόσμιες ημέρες κι αυτή του Παιδικού Βιβλίου, που καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για την Νεότητα (International Board on Books for Young People – IBBY) το 1966 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Το Τμήμα της Ρωσίας (κάθε χρόνο κι ένα διαφορετικό τμήμα της Οργάνωσης) υπεύθυνο για τον φετινό εορτασμό. Από τον ταλαντούχο ποιητή και συγγραφέα Sergey Makhotin, που γεννήθηκε στο Σότσι και κατοικεί στην Αγία Πετρούπολη, το μήνυμα και από τον διακεκριμένο καλλιτέχνη Mikhail Pedotov, υποψήφιο για το Διεθνές Βραβείο εικονογράφησης Χανς Κρίστιαν Αντερσεν 2016, η αφίσα.


«Οταν ήμουν μικρό παιδί, μου άρεσε να χτίσω σπίτια με κύβους και να παίζω παιχνίδια όλων των ειδών. Για στέγη χρησιμοποιούσα συχνά ένα βιβλίο με εικόνες. Στα όνειρά μου τρύπωνα στο σπίτι, ξάπλωνα σ’ ένα κρεβάτι καμωμένο από σπιρτόκουτο και κοιτούσα τα σύννεφα ή τον έναστρο ουρανό – ανάλογα με την εικόνα που προτιμούσα. Ακολουθούσα από διαίσθηση τον κανόνα της ζωής κάθε παιδιού, που προσπαθεί να δημιουργήσει για τον εαυτό του ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον». Ετσι αρχίζει το μήνυμά του (Μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου) ο Sergey Makhotin. “Ας μεγαλώσουμε μ’ ένα βιβλίο”, ο τίτλος του.

«Θέλω η αγάπη πλατειές φτερούγες/ Να ξεδιπλώσει ζερβά – δεξιά/ Να φτάσει μέχρι τις άδειες ρούγες/ Να συντροφέψει τη μοναξιά/ Κι όπου είναι ένας να γίνουν δύο./ Γι’ αυτό διαβάζω ένα βιβλίο». Στο ίδιο μήκος κύματος με το μήνυμα του Sergey Makhotin και το ποίημα “Γι’ αυτό διαβάζω” (απ’ το οποίο το απόσπασμα) της Χανιώτισσας γιατρού, ποιήτριας και συγγραφέα Πόπης Ντουντουλάκη. Όλες τις μέρες του χρόνου και η δική του “ισχύς” και όχι μόνο στις 2 Απριλίου…



«Οι συμφωνίες γίνονται μακριά και κρυώνω»








Η Ελένη Μαρινάκη εκπροσώπησε φέτος τα Χανιά στην καθιερωμένη εδώ και κάποια χρόνια, πάντα ιδιαίτερα ποιοτική, εκδήλωση με τίτλο “Συνομιλία με την ποίηση τεσσάρων Κρητών ποιητών, που διοργανώνει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, πρόεδρος του οποίου είναι ο Κώστας Μουτζούρης. Μαζί με την Ελένη, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας, όπου έγινε η εκδήλωση, στις 20 Μαρτίου, ο Δημήτρης Περοδασκαλάκης απ’ το Λασίθι, όπως και η Βούλα Επιτροπάκη απ’ το Ηράκλειο, όχι όμως και η ωσεί παρούσα, επίσης με την ποίησή της, Ρεθεμνιώτισσα Νατάσα Χατζηδάκη, που έφυγε στην αρχή της χρονιάς για τον επουράνιο Παρνασσό… Ας μείνουμε όμως στην Ελένη…

«Η Ελένη Μαρινάκη συμπληρώνει φέτος τριάντα χρόνια παρουσίας στα γράμματά μας. Στο διάστημα αυτό έχει δημοσιεύσει επτά ποιητικές συλλογές (η πρώτη το 1987: “Περνώντας βάφεσαι μπλε”), ενώ ετοιμάζει την έκδοση δύο ακόμα ποιητικών βιβλίων. Στα περισσότερα ποιήματά της ο λόγος εκφέρεται σε πρώτο ενικό πρόσωπο και διακρίνεται για τον χαμηλόφωνο λυρισμό του». Τα που είπε εν είδει προλόγου, παρουσιάζοντας το έργο της Ελένης Μαρινάκη ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιάννης Δημητρακάκης, για να κάνει λόγο στο τέλος στην «ασκητική της αφοσίωση στη μελέτη και τη γραφή», που «παραμένει πάντα υποδειγματική» και γι’ αυτό δεν τιμάται μόνο ένα ποιητικό έργο, αλλά και μια ακέραια προσωπικότητα που ενσαρκώνει μια υψηλή ιδέα για την ποίηση”.

«Οι συμφωνίες γίνονται μακριά/ και κρυώνω», μας λέει στο τέλος ενός ποιήματός της η Ελένη στην ποιητική της συλλογή “Τώρα αίμα”… Τα λέει όλα!

Χανιώτικα νέα (04.04.2017)
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου