Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

 11ο  ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ 

ΚΑΙ ΤΟ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΚΙ ΜΑΣ" ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ... 


Καλοί μου φίλοι, 

Καλό Σαββατοκύριακο!
Πολλές οι διακρίσεις κι εφέτος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αυτή την δύσκολη, κατά κοινή ομολογία σχολική χρονιά, για το 11ο Νηπιαγωγείο Χανίων. Ποιός κορωνοϊός! Τίποτε δε στάθηκε ικανό να σταματήσει τις γνωστές στους αναγνώστες δασκάλες του, τη Μαρία Σκορδύλη και τις συνεργάτιδές της, την Ελένη Βλησίδη και τη Μαρία Φωτάκη, να δουλεύουν, όπως έχουν μάθει να δουλεύουν, χάριν των μαθητών τους. Και βέβαια να τις εμποδίσει να συνεχίσουν την κυκλοφορία του μοναδικού στο είδος του για νηπιαγωγεία και όχι μόνο τετρασέλιδου έγχρωμου “εφημεριδακιού” τους όπου παρουσιάζονται δείγματα αυτών που γίνονται. Θαυμασμός για τα έργα και τις ημέρες τους! Προπάντων για τη λειτουργία του τριγώνου Νηπιαγωγών - Γονέων - Παιδιών, θαυμασμός! 
Γι’ άλλη μια φορά, με την ευκαιρία της παρουσίασης του 8ου φύλλου του “Εφημεριδακιού” τους, τον εκφράζω δημόσια...
Σας χαιρετώ με αγάπη όλους
Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης,
δάσκαλος


ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μία από τις συνεργασίες στα ευρωπαϊκά προγράμματα ERASMUS+  είναι και το σχέδιο On the traces of @ncient Europe. Ένα σχέδιο πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκει τα μονοπάτια και τα ίχνη του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού αλλά και του Ρωμαϊκού.

Στο πλαίσιο αυτού τα παιδιά γνώρισαν τους 12 θεούς του Ολύμπου και περιγράφουν την εμπειρία τους:

Μία μέρα η κυρία μας, μας είπε να ψάξουμε να βρούμε βιβλία που έχουμε σπίτι με τους θεούς του Ολύμπου. Μόλις τα βρήκαμε τα παρουσιάσαμε στην κάμερα.

Μετά η κυρία μας έδειξε τους 6 θεούς και την άλλη μέρα τις 6 θεές. Δηλαδή το Δία, τον Ποσειδώνα, τον Άρη, τον Ερμή, τον Απόλλωνα, τον Ήφαιστο, την Ήρα, την Αθηνά, την Άρτεμη, την Αφροδίτη, τη Δήμητρα και την Εστία. Μιλήσαμε για τα σύμβολά τους και απαντήσαμε σε αινίγματα για τους θεούς.

Στο τέλος διαλέξαμε και ζωγραφίσαμε το θεό ή τη θεά που μας αρέσει.

                                                                                           Τα παιδιά του Βασικού τμήματος 1               



Μία μέρα στην τηλεκπαίδευση μάθαμε για τους θεούς του Ολύμπου. Είδαμε ένα βιβλίο που μιλούσε για αυτούς, μάθαμε ότι ήταν δώδεκα και ο αρχηγός τους ήταν ο Δίας.  Ύστερα οι κυρίες μας έλεγαν αινίγματα και εμείς βρίσκαμε ποιος θεός είναι. Στο τέλος ζωγραφίσαμε τον θεό που μας άρεσε πιο πολύ και στείλαμε τις ζωγραφιές να τις δουν οι κυρίες μας.

Μας άρεσε αυτή η μέρα που μάθαμε για τους 12 θεούς, μας άρεσαν πολύ και τα αινίγματα!

Οι μαθητές του Βασικού τμήματος 2

 

 

 

                                        ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ

Όταν ήταν κλειστά τα σχολεία και κάναμε μάθημα από τον υπολογιστή, κάναμε πειράματα.

Η κυρία μας έδειχνε ένα κατσαρολάκι με νερό ή ένα μπουκάλι με λίγο νερό και εμείς βρίσκαμε στο σπίτι μας τα ίδια και κάναμε υπόθεση τι θα συμβεί αν θα το αφήσουμε σε ζεστασιά ή αν βράσει. Όταν τελείωνε το πείραμα, κάναμε επαλήθευση.

Με τα πειράματα, μάθαμε ότι το νερό γίνεται ατμός όταν βράζει ή ζεσταίνεται και εξατμίζεται. Και γίνεται πάγος όταν βάζουμε το νερό στην κατάψυξη.

Έτσι καταλάβαμε τον κύκλο του νερό   Τα παιδιά του Βασικού τμήματος 1

 

 

ΠΑΜΕ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΗ

Μια μέρα στο Ολοήμερο τμήμα η κυρία, μας διάβασε το βιβλίο της Κατερίνας Τζαβάρα “Πάμε να μετρήσουμε τη Γη;”. Οι ήρωες ήταν δύο φίλοι ο Λεγκ και ο Άλεξ που σκέφτηκαν να μετρήσουν τη Γη και ξεκίνησαν το ταξίδι τους πηγαίνοντας από χώρα σε χώρα. Όπως περπατούσαν βρέθηκαν μπροστά σε ένα τοίχο, ήταν ψηλός, δεν έβλεπαν μπροστά τους και δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Ξαφνικά έπεσε κάτω ένα σκουπιδάκι που έμοιαζε με καρδιά. Είχαν κουραστεί πολύ και κοιμήθηκαν πάνω στην καρδιά. Μια μέρα η καρδιά φούσκωσε σαν μαξιλάρι τους σήκωσε πάνω της και άρχισαν να πετάνε και να πηγαίνουν από τόπο σε τόπο. Ταξίδευαν μαζί με πολλά άλλα παιδιά που και αυτά πετούσαν για να μετρήσουν τη Γη. Μας άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο που περιγράφει την εξερεύνηση που έκαναν τα παιδιά. Θα θέλαμε και εμείς να πάμε να μετρήσουμε τη Γη!

Τα παιδιά του Ολοήμερου τμήματος!

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ EU CODE WEEK 2020

Η εκμάθηση συγγραφής κώδικα μας βοηθάει να κατανοούμε τον κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω μας, να διευρύνουμε τις γνώσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της τεχνολογίας και να αναπτύσσουμε δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να ανακαλύπτουμε νέες ιδέες και να καινοτομούμε.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μια πρωτοβουλία βάσης που έχει ως στόχο να κάνει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους, με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο.

Το 11ο Νηπιαγωγείο συνεργαζόμενο με σχολεία της Ευρώπης συμμετείχε με δύο events που έθεσαν τη βάση του προγραμματισμού από τις 13-25 Οκτωβρίου 2020.

Οι εκδηλώσεις μας έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα EU CODE WEEK

1. “Let's defeat the virus”: mini educational robotics course

https://codeweek.eu/view/322065/lets-defeat-the-virus-mini-educational-robotics-course

Και 2. Song of the Birds

https://codeweek.eu/view/325318/song-of-the-birds



[…]Κι επειδή η δύναμη τελικά είναι κάπου μέσα μας, ας θυμηθούμε όμορφες στιγμές, αναμνήσεις ευχάριστες που ίσως τις είχαμε υποτιμήσει θεωρώντας τις δεδομένες και με τη σοφία που αυτή την περίοδο αποκτούμε ας υποσχεθούμε στον εαυτό μας και μεταξύ μας ότι όταν όλο αυτό τελειώσει, θα γευόμαστε ακόμα περισσότερο την ομορφιά αυτού του κόσμου. […]

Από το άρθρο της ψυχιάτρου – ψυχοθεραπεύτριας (μητέρας παιδιού του Νηπιαγωγείου) Μαριάννας Φουτούλη με τίτλο «Ψυχική  ανθεκτικότητα της Οικογένειας την περίοδο της πανδημίας

https://codeweek.eu/view/325318/song-of-the-birds

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου