Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ(;) 


Γράφει ο Νεκτάριος Ευ. Κακατσάκης

Kαι κορωνοϊός και Μήδεια! Κι εμείς στη μέση, να προσπαθούμε να προφυλαχθούμε και από τη πανδημία και από την κακοκαιρία του ενός μα και της άλλης! Από τη μια έχουμε το στανταράκι (βλ. κορωνοϊός) που μας έχει εξαντλήσει, και από την άλλη όλο και κάτι συμβαίνει να επιτείνει τις δυσκολίες μας!

Τούτες τις μέρες είναι η “Μήδεια” και ποιος τάχα γνωρίζει τι άλλο μας επιφυλλάσει το μέλλον;

Πάντως μ’ αυτά και μ’ αυτά, έχουμε πια αλλάξει τα μέχρι τώρα δεδομένα μας!
Αλλάξαμε τις συνήθειές μας, ενίοτε τους τρόπους μας, πλέον δεν υπάρχει ο ίδιος αυθορμητισμός του παρελθόντος αλλά ούτε και οι συναντήσεις με γνωστούς και φίλους!
Κι όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχθούμε, ανάμεσα στους νεωτερισμούς που βιώνουμε είναι και η συνήθεια της απόλυτης(;) εξάρτησής μας από τις οθόνες αλλά και το διαδίκτυο!
Ολοφάνερο είναι ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουμε γίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό μας… “υπόδουλοι” μιας οθόνης!

Μοιάζουμε με πρωταγωνιστές μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας που αλλίμονο δεν γνωρίζουμε το τέλος της!

Η διαμορφούμενη κατάσταση: μικροί μεγάλοι να είναι επί πολλές ώρες το 24ωρο μπροστά από μία οθόνη, μοιάζει σαν το απόλυτο “θρίλερ”!

Αν προσπαθήσουμε δε να φανταστούμε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, νομίζω ότι οι περισσότεροι από εμάς, θα δουν ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι, ίσως και σε 10 χρόνια από τώρα, θα εξαρτώνται απόλυτα από την επαφή τους με τις οθόνες· μία εξάρτηση που θα μοιάζει πολύ με αυτή που έχουμε τώρα από τον ηλεκτρισμό!

Οι κοινωνίες του μέλλοντος θα λειτουργούν πρώτιστα μέσω οθονών· δεν ξέρω πόσο πιθανά είναι όλα τα παραπάνω να ισχύσουν, σίγουρα όμως μοιάζει ανησυχητικό το ενδεχόμενο να “απανθρωποιηθεί” ο άνθρωπος και να επανακαθορίσει νέου είδους σχέσεις που θα αποκλίνουν κατά πολύ από τα του παρελθόντος του!

Χανιώτικα νέα (Τετάρτη, 17.2.2021)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου