Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ Β

 Φιλοσοφική η αγαπητική κριτική προσέγγιση που έκαμε στα ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ  (Χανιώτικα νέα, 2 Φεβρουαρίου 2021) ο και πρώην δήμαρχος Χανίων,  πρώην νομάρχης Χανίων, πολιτικός μηχανικός, πρόεδρος της ANEK- LINES Γιώργος Κατσανεβάκης. Ξεχωριστός, όπως πάντα ο λόγος του. Από καρδιάς το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μου. Πάντα Ωραίος ως Έλληνας, καλέ μου φίλε!  

Η ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΗ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΣΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Γράφει ο Γιώργος Κατσανεβάκης*


Στα «Χελιδόνια του μοναχού» ο Βαγγέλης Κακατσάκης αναδεικνύει την Αριστοτελική συνιστώσα της ποίησης του: «Ευανάγνωστον είναι το γεγραμμένον και εύφραστον».

Με την προσθήκη ότι η διεισδυτική ποιητική ματιά του δημιουργεί ωραίες παραπομπές στον όποιο κοινωνό του έργου του. 

Μερικές ένιωσα και εγώ, όπως στα παρακάτω ποιήματα του:

 

1) Αγγελία: Στην κατάληξη «ζητείται βοσκός» η απάντηση είναι «δεν χρειάζεται», γιατί ο δημιουργός έπλασε τα πάντα με ισοδύναμη αγάπη και ομορφιά.

 

2) Ο γυμνός άγιος: Στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στην αριστερή θύρα του τέμπλου, υπάρχει η ολόσωμη εικόνα του Αγίου Φανουρίου κρατώντας μία υπόμνηση – προτροπή που γράφει: «Την του ενός χιτώνος εντολήν υπερβέβηκας ω πάτερ».

 

3) Οι μοναχοί και τα περιστέρια: Η κατάληξη του ποιήματος πηγάζει από τη φιλοσοφία του Ηράκλειτου: «Ταναντία ταυτά».

 

4) Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη: Υπόμνηση μιας ρήσης του Αγίου Ειρηναίου του Κρητός (παππού Γαλανάκη) που μου είχε πει σε μία εκδήλωση για τον Καζαντζάκη: «Γιώργο ήταν κι ο Καζαντζάκης χριστιανός με το δικό του τρόπο».

 

5) Μετέωρος: Η φιλοσοφία του Θαλή του Μιλήσιου. Πρωταρχική ουσία του κόσμου το νερό και ο αέναος κύκλος του.

Χανιώτικα νέα (Τρίτη, 2.2.2021)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου